19 Μαρ 2024

Η Ρωσια και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας


O Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προκλητική τακτική και σχολίασε ότι οι αυξανόμενες μονομερείς οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά της Κίνας αγγίζουν επίπεδα ανείπωτου παραλογισμού


του ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε πρόσφατα τις Ηνωμένες Πολιτείες για περίεργη και ασυνάρτητη εμπορική πολιτική, γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πολιτικής συνάντησης και συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, όπου ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης της Κίνας χαιρέτισαν τις νέες τεχνολογίες ως μέσον που προάγει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επέβαλλε νέους εμπορικούς περιορισμούς και κυρώσεις στο Πεκίνο. O υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για διχαστική και προκλητική πολιτική και τακτική, η οποία έχει στόχο την οικονομική καταπίεση και περιορισμό της Κίνας, και σχολίασε ότι οι αυξανόμενες μονομερείς οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας αγγίζουν απίστευτα επίπεδα ανείπωτου παραλογισμού. Ερωτώμενος για τις εμπορικές κυρώσεις και τους τεχνολογικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε πως αντιλαμβάνεται ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύονται την Κίνα ως κυβέρνηση και ως χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να θέλουν να ευημερούν, αλλά να μην επιτρέπουν σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αναπτυχθούν. Αυτό δεν είναι δίκαιο, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν και επιδιώκουν να μονοπωλήσουν στις αγορές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας, και μάλιστα προσπαθούν να αποκλείσουν την Κίνα από αυτό το κομμάτι της αγοράς. Αυτό δεν είναι ούτε ανταγωνισμός ούτε δικαιοσύνη, υποστηρίζει το Πεκίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έκανες τις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου κομματικών, κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών, με σκοπό την ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Η συνάντηση εδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας να παραθέσει και να αναλύσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, ενώπιον ξένων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χαιρέτισε την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων του Πεκίνου με τη Μόσχα. Ενδεικτικό του καλού κλίματος στις σχέσεις Κίνας – Ρωσίας είναι ότι η πρώτη ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου σε ξένα μέσα ενημέρωσης, παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Σημαντική αύξηση στα κονδύλια για επιστημονική έρευνα και τεχνολογία

Οι επισημάνσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών έγιναν κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρούν να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας και των βιομηχανιών της σε νέες δυτικές τεχνολογίες, με πρώτο μέτρο των περιορισμό των μικροτσίπ που μπορούν να πουλήσουν αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές. Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση είναι να μην χρησιμοποιηθούν τα νέα μικροτσίπ από τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας, οι οποίες προσπαθούν να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά με κάθε τρόπο. Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις και όχι μόνον εναντίον διεθνών παικτών και οντοτήτων της Κίνας, αλλά και για άλλους λόγους, όπως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Ξινζιάνγκ, το παράνομο εμπόριο του φεντανύλ, και η στήριξη της Κίνας προς την Ρωσία, κυρίως οικονομική και τεχνολογική, στον πόλεμο της Ουκρανίας.


Η περίοδος που διανύουμε στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι περίοδος σχετικής σταθερότητας. Γι αυτό και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της συνέντευξης του σε διεθνές κοινό, επέλεξε να εμφανιστεί και διπλωματικός, τονίζοντας ότι στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας έχουν γίνει και κάποιες βελτιώσεις, ιδιαίτερα μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής μεταξύ των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Μπάιντεν και Σι στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια τον περασμένο Νοέμβριο. Ο κύριος Γουάνγκ Γι κάλεσε μάλιστα την Ουάσινγκτων να δράσει ανάλογα ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας να επανέλθουν σε προηγούμενο επίπεδο διαφάνειας, σταθερότητας και προόδου. Πάντως η συνάντηση των υψηλόβαθμων πολιτικών, υπουργών, επιχειρηματιών και κομματικών στελεχών στο Πεκίνο είχε κύριο αντικείμενο το περιεχόμενο της μελλοντικής ατζέντας, ώστε η Κίνα να επιτύχει επιστημονική και τεχνολογική αυτονομία και ανεξαρτησία. Το μήνυμα που πηγάζει από το ανακοινωθέν μετά την υψηλόβαθμη συνάντηση είναι ότι η Κίνα δεν θα παραμείνει αδρανής. Θα συνεχίσει να χτίζει την τεχνολογική και επιστημονική της αυτονομία και ανεξαρτησία, αντί να περιμένει πότε και αν θα μειωθεί η ένταση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 10%, δηλαδή στα 51,6 δις δολάρια, τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει το Πεκίνο από το 2019.

Αυξάνονται οι εξοπλισμοί στην ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας χαιρέτισε επίσης τις ανθηρές, όπως είπε, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας – Ρωσίας, σχέσεις που έχουν ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας από τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις. Το διμερές εμπόριο Κίνας – Ρωσίας ξεπερνά πλέον τα 240 δις δολάρια και έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο των 200 δις δολαρίων που είχαν θέσει σε συνάντηση τους οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι το 2019. Το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει άφθονο και ζεσταίνει κινεζικές κατοικίες και βιομηχανίες, ενώ τα κινέζικα αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και άλλα τεχνολογικά προϊόντα κατακλύζουν τις ρωσικές αγορές. Πεκίνο και Μόσχα εκτιμούν από κοινού ότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και με τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και προόδου. Οι άριστες σχέσεις Πεκίνου – Μόσχας προκαλούν έντονη καχυποψία στη Δύση, καθώς το Πεκίνο θεωρείται πλέον ο κύριος οικονομικός αιμοδότης του Κρεμλίνου και του ρωσικού κράτους. Το Πεκίνο δηλώνει ουδετερότητα σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, αρνείται όμως να συμμετέχει σε οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας και να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. Το Πεκίνο εδώ και πολύ καιρό ζητά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ώστε να αποφευχθεί μια αδιανόητη όπως λένε κλιμάκωση του πολέμου, ενώ χαρακτηρίζουν σχέσεις υπευθυνότητας τις σχέσεις Μόσχας – Πεκίνου. Η βελτίωση των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας είναι στρατηγική επιλογή, τονίζει το Πεκίνο, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο. Πρόκειται για σχέσεις μεταψυχροπολεμικού μοντέλου διεθνών σχέσεων με κύρια χαρακτηριστικά την μη επιθετικότητα εναντίον τρίτων μερών, την μη επιθετικότητα και την μη συμμετοχή σε επεκτατικές συμμαχίες.

Διεθνείς αναλυτές και ξένοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη νότια Σινική θάλασσα αποτελεί μεγάλη εστία έντασης, η οποία υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ – σύμμαχο της Μανίλας – σε πόλεμο με την Κίνα. Σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξάνονται και επιταχύνονται, με την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες να σχηματίζουν κοινό αμυντικό μέτωπο. Στόχος είναι ο περιορισμός και η ανάσχεση των επεκτατικών φιλοδοξιών της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή και η υπεράσπιση της Ταϊβάν, που απειλείται άμεσα με εισβολή από την Κίνα. Η κομμουνιστική Κίνα και η κυβέρνηση της δεν έχει ποτέ αναγνωρίσει την ύπαρξη και την ανεξαρτησία τις εθνικής – αστικής Ταϊβάν και της κυβέρνησης της. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας, μάλιστα, μιλά για επανένωση με την Ταϊβάν και επισημαίνει ότι όσοι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, παίζουν – όπως λέει και το κοινό ανακοινωθέν – με τη φωτιά. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ)

https://www.olympia.gr/1583882/apopsi/i-rosia-kai-o-emporikos-polemos-ipa-kinas/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη