23 Μαΐ 2024

Σε απόγνωση, σπάνε σε 6 κατευθύνσεις οι Ουκρανικές άμυνες – Παραδοχή Zelensky: Οι Ρώσοι με λίγες δυνάμεις πέτυχαν


Ο Ουκρανικός στρατός στην κυριολεξία δείχνει σημάδια διάλυσης…

Οι άμυνες καταρρέουν, σε 6 διαφορετικές ...κατευθύνσεις από το Kharkiv στον βορά έως νότια στην Zaporizhia, οι ρωσικές δυνάμεις σπάνε τις Ουκρανικές άμυνες.
Ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε απόγνωση, μέσα σε 3 εβδομάδες οι ρώσοι κατέλαβαν τόσα εδάφη όσα είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί σε 5 μήνες αποτυχημένης αντεπίθεσης το Καλοκαίρι του 2023.
Εν τω μεταξύ βλέποντας το αδιέξοδο της Ουκρανίας όπου η Δημοκρατία αμφισβητείται… οι ΗΠΑ προτείνουν να έχει δικαίωμα ο Ουκρανικός στρατός να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα ρωσικά εδάφη όχι μόνο με όρους αεράμυνας.
Εν τω μεταξύ ο Ρωσικός στρατός ήδη ασκείται στα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα δύναμης στην Δύση.

Η Ουκρανική ηγεσία, με επικοινωνιακά τρικ κρύβει την απόγνωση στο μέτωπο – Ο Ουκρανικός στρατός διαλύεται

Η Ουκρανική διοίκηση καλωσορίζει τη συνεχή ροή δυτικών ηγετών, που έρχονται στην ουκρανική πρωτεύουσα για να φάνε πίτσα και να παίξουν κιθάρα σε ένα μπαρ, αλλά για κάποιο λόγο αρνούνται να ταξιδέψουν στη χώρα και να επισκεφτούν τις ανατολικές πόλεις όπως το Kharkiv.
Ενώ το Κίεβο παίζει διπλωματία, τα ρωσικά χτυπήματα ακριβείας σφυροκοπούν τον ουκρανικό στρατό σε όλη τη χώρα και τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε όλες τις γραμμές του μετώπου.
Το βράδυ της 21ης Μαΐου, ένα νέο κύμα ρωσικών επιδρομών στόχευσε διάφορες ουκρανικές περιοχές.

Τα ψέματα συνεχίζονται

Η Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε περήφανα ότι οι αεροπορικές επιδρομές στις πέντε πίσω περιοχές απωθήθηκαν από τις πανίσχυρες ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 28 από τα 29 ρωσικά UAV φέρεται να καταστράφηκαν.
Φαίνεται ότι ένα ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χάθηκε από την ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα.
Πως ένα drone αφού καταρρίφθηκαν από τα 29 τα 28 κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας… προκαλεί απορία…
Αλλά η αλήθεια είναι μια, μόλις τα μισά κατέρριψαν οι Ουκρανοί και για τον λόγο αυτό μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκαν σε όλη την Ουκρανία.
Η νότια πόλη της Οδησσού δέχτηκε επίθεση για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.
Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν χτυπήματα στα περίχωρα της πόλης καθώς και ζημιές στις λιμενικές υποδομές.
Πιο επιτυχημένες επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναφέρθηκαν στην πόλη Cherkassy στο κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός που έχει συσσωρευτεί στην πόλη του Kharkiv και στις γύρω περιοχές σφυροκοπείται από ρωσικά πλήγματα όλη την ημέρα.
Μεγάλες φωτιές ξέσπασαν στην πόλη του Kharkiv, όπου δέχθηκαν επίθεση τα σημεία φιλοξενίας στρατιωτικών εφέδρων.
Τα χτυπήματα ακριβείας στα μετόπισθεν υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Kharkiv.

Οι ρώσοι μπήκαν στην πόλη Volchansk στο Kharkiv – Παραδίδονται εκατοντάδες Ουκρανοί

Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές στρατιωτικές πηγές αναγνωρίζουν τις ρωσικές προελεύσεις στην πόλη Volchansk.
Πλάνα από τον οικισμό επιβεβαιώνουν τον ρωσικό έλεγχο του ενός ουκρανικού οχυρού μετά το άλλο.
Ο ρωσικός στρατός ώθησε τις ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος του ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης, ολοκληρώνοντας την επιχείρηση καθαρισμού στο κέντρο.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στα πλευρά στους κοντινούς οικισμούς.
Η ουκρανική διοίκηση στέλνει ενισχύσεις με οχήματα του ΝΑΤΟ και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν την πρωτοβουλία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσουν τους προελαύνοντες Ρώσους να πάρουν τον έλεγχο της πυρκαγιάς στον κύριο δρόμο ανεφοδιασμού τους προς το Volchansk.
Σε περίπτωση ρωσικής επιτυχίας, η ουκρανική φρουρά στην πόλη θα βρεθεί σε επιχειρησιακή περικύκλωση.
Οι ρωσικές ομάδες επίθεσης επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους μέσα και γύρω από το Liptsy, ενώ η ουκρανική ομάδα στην πόλη καταρρέει από βαριές βόμβες και πυροβολικό.
Ο ρυθμός της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Kharkiv ωστόσο, επιβραδύνθηκε αφού οι μάχες έφτασαν σε οικισμούς που είχαν μετατραπεί σε ουκρανικά οχυρά, αλλά ο αριθμός των παραδοθέντων Ουκρανών στρατιωτικών παραμένει υψηλός σε αυτό το μέτωπο.
Μαζί με πολυάριθμους Ουκρανούς άνδρες, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν πρόσφατα στους δρόμους και ρίχτηκαν σε μάχες χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι περιλαμβάνουν επαγγελματίες στρατιωτικούς της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών και έμπειρους μαχητές από τα τάγματα Azov.

Δύναμη πυρός και υπεροχής από τους Ρώσους οι ασκήσεις με μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 21 Μαΐου ότι πυραυλικά στοιχεία της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) ξεκίνησαν το πρώτο στάδιο των μη στρατηγικών (τακτικών) ασκήσεων πυρηνικών όπλων.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν επίσης βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal.
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις προετοιμασίες για αυτές τις ασκήσεις στις 6 Μαΐου…
Οι ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων συνδέονται με τις προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων της Δύσης - στοχεύοντας ιδιαίτερα τις πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο αντανακλαστικός έλεγχος είναι ένα βασικό στοιχείο της εργαλειοθήκης υβριδικού πολέμου της Ρωσίας — είναι μια τακτική που βασίζεται στη διαμόρφωση ενός αντιπάλου με στοχευμένη ρητορική και επιχειρήσεις πληροφόρησης με τέτοιο τρόπο ώστε ο αντίπαλος να αναλαμβάνει εθελοντικά ενέργειες που είναι επωφελείς για τη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επανέλαβε στους New York Times ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει ένα καταφύγιο στη ρωσική επικράτεια από το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς με πυραύλους και ολίσθηση κατά της Ουκρανίας και να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις με δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στη διεθνή συνοριακή περιοχή , όπως συμβαίνει με τη συνεχιζόμενη περιορισμένη ρωσική επίθεση στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv

Αμερικανοί Βουλευτές κάλεσαν τον αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία

Μια ομάδα Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Turner κάλεσε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με επιστολή βουλευτών.
«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση Biden να εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας να διεξάγει όλο το φάσμα των απαραίτητων επιχειρήσεων», αναφέρει το έγγραφο.
Έτσι, ο Mike Turner και άλλοι βουλευτές προτείνουν στον Λευκό Οίκο να επιτρέψει τη χρήση όπλων που μεταφέρονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας υπό ορισμένες συνθήκες».
Η Ουκρανία συνεχίζει να αναζητά την κατάλληλη άδεια από την Ουάσιγκτον και ο Λευκός Οίκος «δεσμεύει» τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τους περιορισμούς του.
Επισήμως, η θέση του Πενταγώνου σε αυτό το θέμα παραμένει αμετάβλητη - αντιτίθεται στη χρήση αμερικανικών όπλων για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος.
«Η πολιτική μας δεν αλλάζει - επικεντρωνόμαστε στο να παρέχουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να υπερασπιστεί το έδαφός της.
Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς εταίρους μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο Ουκρανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι το καθεστώς του Κιέβου, στο πλαίσιο της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Kharkiv, προσπαθεί να λάβει άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα ρωσικό έδαφος.
Για το σκοπό αυτό, μια ομάδα βουλευτών της Verkhovna Rada επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στα μέσα Μαΐου.
Επρόκειτο να συναντηθούν με μέλη του Κογκρέσου για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση στον Λευκό Οίκο.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι ρώσοι με λίγες δυνάμεις πέτυχαν τον στόχο τους – Μεγάλη πίεση στο Donbass - H θητεία μου δεν έχει τελειώσει

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι η ρωσική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία επιτυγχάνει τον στόχο της να τραβήξει την προσοχή από τις έντονες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η κατάσταση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv είναι πλέον σταθερή, αλλά είναι ισχυρό το κύμα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στο Donbass στο Chasiv Yar (Bakhmut), Pokrovsk (Avdiivka) και κατευθύνσεις Kurakhove (δυτικά της πόλης Donetsk).
Ο Zelensky δήλωσε ότι η κατάσταση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv είναι σταθερή εδώ και περίπου μία εβδομάδα.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν πρόσφατα τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την επιχειρησιακά σημαντική πόλη Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut καθώς μειώθηκε ο ρυθμός των επιχειρήσεων στη βόρεια περιοχή Kharkiv, τονίζοντας πώς η προσπάθεια της βόρειας Περιφέρειας Kharkiv στοχεύει να προσελκύσει και να διορθώσει ουκρανικές δυνάμεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις ρωσικές δυνάμεις αλλού στο θέατρο.
Η πιο άμεση προοπτική των ρωσικών δυνάμεων για επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη παραμένει η κατεύθυνση του Chasiv Yar, καθώς η κατάληψη του Chasiv Yar θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να θέτουν όρους για να επιτεθούν σε μέρος μιας «ζώνης φρουρίων» πόλεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της άμυνας της Ουκρανίας.
Η άμυνα της Περιφέρειας του Donetsk και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν δυσμενείς καταστάσεις για τις ουκρανικές δυνάμεις που αμύνονται κοντά στο Chasiv Yar και την Avdiivka πριν φτάσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στις πρώτες γραμμές.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν υψηλότερο ρυθμό επιθετικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση Avdiivka, ακόμη και όταν η κατάσταση στη βόρεια περιοχή Kharkiv μερικώς σταθεροποιήθηκε.

Η προεδρική μου θητεία δεν έχει ακόμη τελειώσει

Ο Vladimir Zelensky πιστεύει ότι η προεδρική του θητεία δεν έχει ακόμη τελειώσει, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Τα πέντε μου χρόνια δεν έχουν τελειώσει ακόμα, λόγω του στρατιωτικού νόμου, θα συνεχίσω (να κατέχω τη θέση του προέδρου)», ισχυρίζεται.
Ωστόσο η θητεία του Vladimir Zelensky έληξε στις 20 Μαΐου 2024.
Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία το 2024 ακυρώθηκαν, επικαλούμενη στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση.
Ο Vladimir Zelensky δήλωσε ότι οι εκλογές είναι πλέον «άκαιρες».
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι το ζήτημα της νομιμότητας του Vladimir Zelensky μετά τη λήξη των εξουσιών του ως αρχηγού κράτους θα πρέπει να απαντηθεί από το Σύνταγμα της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι το σύνταγμα της γειτονικής χώρας «έχει κάθε είδους επιλογές», οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της δημοκρατίας.

Marjorie Taylor Greene (Βουλευτής ΗΠΑ): Ο Zelensky είναι δικτάτορας, η θητεία του έχει λήξει – Δεν υπάρχει δημοκρατία

Η αμερικανίδα Βουλευτής Marjorie Taylor Greene αποκάλεσε τον Zelensky δικτάτορα επειδή ακύρωσε τις εκλογές στην Ουκρανία και κάλεσε να μην αναγκαστούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να βοηθήσουν το Κίεβο.
«Ο Zelensky είναι πλέον δικτάτορας για την Ουκρανία, αφού η θητεία του έληξε επίσημα και ακύρωσε τις εκλογές», έγραψε η Marjorie Taylor Greene.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι δημοκρατία» και οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αναγκαστούν να «υποστηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση με ένα δισεκατομμύριο το μήνα», συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε μια σύγκρουση «την οποία δεν μπορούν να κερδίσουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις»

Elon Musk (επιχειρηματίας ΗΠΑ): Δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία στην Ουκρανία...

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk, αναρωτήθηκε ειρωνικά τι ρόλο παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην υποτιθέμενη «υπεράσπιση της δημοκρατίας» στην Ουκρανία μετά τη λήξη της θητείας του Zelensky.
«Αλλά νόμιζα ότι ήμασταν εκεί για να «υπερασπιστούμε τη δημοκρατία… διερωτήθηκε ο Elon Musk ως απάντηση σε ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Χ σχετικά με τη λήξη της θητείας του Zelensky.

Economist: Οι Ρώσοι κατάφεραν μεγάλη προέλαση προς Kharkiv με λίγες δυνάμεις… αλλά αρχικά είχαν άλλα σχέδια

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φέρεται να σχεδίαζε αρχικά ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα έκαναν γρήγορα σημαντικές προόδους στη βόρεια Περιφέρεια Kharkiv, αλλά η περιορισμένη ομάδα δυνάμεων που αναπτύχθηκε τελικά – περίπου 2.200 στρατιώτες - στην περιοχή υποδηλώνει ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα άλλαξε αυτά τα σχέδια ενόψει των επιθετικών επιχειρήσεων.
Ο Economist ανέφερε ότι είδε τα ρωσικά στρατιωτικά σχέδια σχετικά με μια σχεδιαζόμενη ρωσική επίθεση στις κατευθύνσεις της πόλης Kharkiv και Vovchansk.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχικά σχέδια ήθελαν τους Ρώσους να προχωρήσουν προς την Borshchova (περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv και περίπου 16 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα) εντός 72 ωρών, προκειμένου να τοποθετήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εντός της εμβέλειας του πυροβολικού στην πόλη Kharkiv.
Τα ρωσικά σχέδια φέρεται επίσης να ζητούν από τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν στο Pechenihy (νότια του Vovchansk και περίπου 50 χιλιόμετρα από τα διεθνή σύνορα) σε απροσδιόριστο χρονικό πλαίσιο.
Η ρωσική επίθεση σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάστηκε αρχικά να ξεκινήσει από στις 15 ή 16 Μαΐου και ο Economist δήλωσε ότι είναι άγνωστο γιατί οι ρωσικές δυνάμεις προώθησαν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις στη βόρεια περιοχή του Kharkiv από τις 10 Μαΐου.
Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi στις 2 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν συγκεντρώσει περίπου 35.000 στρατιώτες στη διεθνή συνοριακή περιοχή και σχεδίαζαν να συγκεντρώσουν συνολικά 50.000 έως 70.000 άτομα.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις στη βόρεια Περιφέρεια του Kharkiv όταν η Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων δεν είχε ισχυρή δύναμη και έχουν δεσμεύσει μόνο περιορισμένο ποσό μαχητικής ισχύος στην περιοχή μέχρι στιγμής.

Foreign Affairs: Το Κιέβο προετοιμάζει τους Ουκρανούς για απώλεια εδαφών

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο επισημαίνουν στους Ουκρανούς πολίτες πως θα πρέπει να προετοιμαστούν για εδαφικές απώλειες τους επόμενους μήνες, αναφέρει το περιοδικό Foreign Affairs.
«Ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και των πληροφοριών στο Κίεβο συμβουλεύουν τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για εδαφικές απώλειες τους επόμενους μήνες» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο τον Αμερικάνο, πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, Eric Ciaramella, αναφέρει ότι η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια και κινητοποίηση των ΗΠΑ θα μετριάσει μόνο την κατάσταση, καθώς το σοβαρό πρόβλημα είναι «η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής για την καταπολέμηση της μακροπρόθεσμης απειλής που αποτελεί η Ρωσία για την Ουκρανία».
Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναγνώρισε πρόσφατα πως η κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό παραμένει εξαιρετικά δύσκολη στην περιοχή του Kharkiv.

Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσίας: Η απάντηση της Ρωσίας στην αποστολή στρατευμάτων από το Παρίσι στην Ουκρανία δεν θα είναι μόνο πολιτική

Εάν σταλούν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα λάβει αντίποινα όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο Artem Studennikov, διευθυντής του πρώτου ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
«Ρωτάτε για την πιθανή διπλωματική μας αντίδραση, αλλά είναι προφανές ότι εάν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, τα μέτρα απάντησης θα είναι πολύ πέρα ​​από το πολιτικό επίπεδο.
Η γαλλική πλευρά έχει προειδοποιηθεί απευθείας για αυτό περισσότερες από μία φορές».
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι αν και η «ολοένα και πιο πολεμική ρητορική» του Γάλλου Προέδρου Macron δεν βρίσκει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των συμμάχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Γάλλων, η Ρωσία δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις δηλώσεις.
Όπως τόνισε ο Studennikov, η συμμετοχή της Γαλλίας στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία θα την καταστήσει επίσημα συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. Την ίδια στιγμή, ο γαλλικός στρατός «θα γίνει νόμιμος στόχος» για τον ρωσικό στρατό.
«Είναι έτοιμοι οι Γάλλοι να πεθάνουν για τα συμφέροντα του νεοναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας και των Αγγλοσαξώνων που το επιβλέπουν;
Τι θα εξηγήσουν οι γαλλικές αρχές στις οικογένειες των θυμάτων; εδώ», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

UnHerd: Επίθεση σε Zelensky… από εσωτερικούς αντιπάλους: Παράνομος, αυταρχικός με εμμονή για την εξουσία

Για κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία με αφορμή και την επίσημη λήξη της προεδρικής θητείας του Volodymyr Zelensky κάνει λόγο το βρετανικό UnHerd.
«Παραμένοντας στην εξουσία, ο Zelensky θα βρεθεί υπό επίθεση από εσωτερικούς αντιπάλους του» τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η λήξη της θητείας του απλώς «ρίχνει λάδι στη φωτιά», επειδή οι αντίπαλοι του Zelensky τον παρουσιάζουν ήδη ως «έναν παράνομο αυταρχικό με εμμονή στην εξουσία».
Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Volodymyr Zelensky έληξε στις 20 Μαΐου, καθώς οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία που ήταν προγραμματισμένες για το 2024 ακυρώθηκαν λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και της γενικής επιστράτευσης.

Σε αναγκαστικό ελιγμό ο Ουκρανικός στρατός στο Pokrovsk στο Donetsk – Υποχωρεί λόγω της ρωσικής προέλασης

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η κατεύθυνση Pokrovsk (Krasnoarmeyskoye) στο Donets είναι η πιο τεταμένη σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, η κατάσταση εκεί απαιτεί «ελιγμούς» από τα ουκρανικά στρατεύματα.
«Η κατεύθυνση του Pokrovsk παραμένει η πιο καυτή σε όλη τη γραμμή μάχης...
Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση απαιτεί από τα στρατεύματά μας να πραγματοποιήσουν ελιγμό», αναφέρει ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του Γενικού Επιτελείου.
Οι αρχές του Pokrovsk αποκαλούν την πόλη Krasnoarmeysk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης «βαριές μάχες» προς την κατεύθυνση των Novoaleksandrovka, Kalinovoe, Progress και Evgenievka.
Νωρίτερα, ο Vladimir Zelensky παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στις κατευθύνσεις Pokrovsky, Limansky, Vremevsky, Kramatorsk και Kupyansky παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ρώσοι χτύπησαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Sumy

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στις πόλεις Shostka και Konotop, στην περιοχή Sumy της Ουκρανίας.
«Η πόλη Shostka, στην περιοχή Sumy, δέχτηκε τρία χτυπήματα αυτή τη νύχτα.
Τα χτυπήματα δόθηκαν στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της πόλης Shostka.
Το πρώτο χτύπημα καταγράφηκε από κατοίκους της περιοχής στις 0:05 (που συμπίπτει με την ώρα της Μόσχας).
Το χτύπημα περιγράφεται ως ισχυρό, από το οποίο ταρακούνησε την περιοχή.
Το δεύτερο χτύπημα ήταν στις 0:20, μετά το οποίο έσβησε το ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έδαφος του θερμοηλεκτρικού σταθμού υπάρχουν αποθήκες που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί, την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια πολυσύχναστη κίνηση φορτηγών με τη συνοδεία αστυνομικών.
Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Konotop, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς κόμβους στην Ουκρανία, δέχθηκαν επίθεση.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Sumy, Alexey Drozdenko, ανέφερε ότι ο Sumy έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της ρωσικής επίθεσης αλλά η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε αργότερα.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο; - Σπάει η Ουκρανική άμυνα σε 6 κατευθύνσεις

Νέα προέλαση των Ρωσικών δυνάμεων στο Vovchansk βόρεια του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα μια επιβεβαιωμένη προέλαση νοτιοδυτικά του Vovchansk εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών μέσα και γύρω από τον οικισμό στις 21 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει περαιτέρω στο Starytsya (νοτιοδυτικά του Vovchansk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 100 έως 350 μέτρα εντός του Vovchansk και οριακά διέσχισαν τον ποταμό Vovcha στο νοτιοδυτικό Vovchansk προς ένα αστυνομικό τμήμα και εργοστάσιο εξόρυξης πετρελαίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στο Prylipka (νοτιοδυτικά του Vovchansk στη νότια αριστερή όχθη του ποταμού Siverskyi.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε στις 20 Μαΐου ότι στοιχεία του Αφρικανικού Σώματος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας επιχειρούν στην περιοχή.

Νέα προέλαση Ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή στις 21 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν νοτιοανατολικά της Makiivka (βορειοδυτικά της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν ένα χιλιόμετρο κοντά στην Makiivka.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν θέσεις 1,18 χιλιόμετρα κατά μήκος μιας δασικής περιοχής ανατολικά της Stelmakhivka (βορειοδυτικά του Svatove).

Κοντά στον στόχος τους οι Ρώσοι στο Chasiv Yar – Η πόλη προσεχώς θα πέσει

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στη νότια και κεντρική Klishchiivka (νοτιοανατολικά του Chasiv Yar) και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Chasiv Yar. Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν μέσω βίντεο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν εξ ολοκλήρου την Klishchiivka και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις έξω από τον οικισμό, αλλά δεν καταλαμβάνουν ενεργά τον οικισμό επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το διοικητικό ύψος στην περιοχή
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται στο Chasiv Yar και στο Kanal Microraion (το ανατολικότερο Chasiv Yar) και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Ivanivske, Klishchiivka και Andriivka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το Chasiv Yar και ότι δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις στον οικισμό.

Εκρηκτική η προέλαση των Ρώσων δυτικά της Avdiivka

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Netaylove (δυτικά της Avdiivka) και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της Ρωσικής 9ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1ο Σώμα Στρατού του Donetsk) και άλλες απροσδιόριστες μονάδες ανάγκασαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από το Netaylove.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 450 μέτρα βάθος στο Netaylove και καθαρίζουν το δυτικό τμήμα του οικισμού αφού κατέλαβαν τα υπόλοιπα σπίτια στην περιοχή.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο παρατήρησε στις 20 Μαΐου ότι οι ρωσικές επιθετικές δραστηριότητες ήταν έντονες κοντά στο Netaylove.
Οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Kalynove, Novooleksandrivka, Sokil, Prohres, Yevhenivka, Ocheretyne, Solovyove και Novoselivka Persha, δυτικά της Avdiivka κοντά σε Umanske, Sieverne, Netaylove και Yasnobrodivka και νοτιοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Nevelske και το Sieverne
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη