22 Μαΐ 2024

Απείλησε με σύγκρουση στα Βαλκάνια ο Σέρβος ΥΠΕΞ μετά το κλείσιμο των ταχυδρομικών ταμιευτηρίων στο Κόσοβο (Βίντεο)


 Στρατιωτική δύναμη αποστέλλουν Κροατία και Βουλγαρία-Ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ με την οποία οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτα για να.. σταματήσουν τους Κοσοβάρους να προκαλούν τους Σέρβους

Σέρβοι αξιωματούχοι καταδίκασαν έντονα την ενέργεια της αστυνομίας του

Κοσσυφοπεδίου κατά των εγκαταστάσεων των σερβικών Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίου στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Σέρβος ΥΠΕΞ απείλησε ευθέως με σύγκρουση στα Βαλκάνια με αφορμή τις αυθαιρεσίες των Κοσοβάρων κατά των Σέρβων.

Το Βελιγράδι απαιτεί να μάθει τον λόγο που οι αρχές του  Κοσσυφοπεδίου, προέβησαν στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων των σερβικών ταχυδρομικών ταμιευτηρίων, τα οποία διέθεταν τουλάχιστον 1,6 εκατ. ευρώ και πάνω από 74 εκατ. δηνάρια, τα οποία  κατασχέθηκαν, αναφέρει ΜΜΕ.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης των Αλβανών Κοσοβάρων την 20η Μαΐου, έκλεισαν έξι υποδομές της Bana Postare Kursimore, διότι “λειτουργούσαν παράνομα στα βόρεια της χώρας”, ανέφερε Κοσοβάρος Αξιωματούχος.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, χαρακτήρισε την ενέργεια ως «μια βάρβαρη πράξη που απειλεί άμεσα την επιβίωση του σερβικού λαού» στο Κοσσυφοπέδιο.

«Ποιος και γιατί εμποδίζει το σερβικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;  Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη κοινότητα στην Ευρώπη που δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Δικαιούνται μισθούς και συντάξεις; ή δεν επιτρέπεται τίποτα;», είπε ο Βούτσεβιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.

Ευθεία απειλή κατά των Κοσοβάρων και των Βαλκανίων από τον Σέρβο ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ανακοίνωσε ότι ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Α. Κούρτι συνεχίζει «με τον τρόμο κατά του σερβικού λαού» στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιώντας «επιδρομές στα υποκαταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου».

«Αυτό οδηγεί σε νέες συγκρούσεις στα Βαλκάνια, με ανυπολόγιστες συνέπειες», κατέληξε ο ίδιος.

Η σερβική κυβέρνηση αντέδρασε επίσης στην επιχείρηση των Κοσοβάρων της 20ης Μαΐου. Σέρβοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της δράσης η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου «κακομεταχειρίστηκε» υπαλλήλους σερβικών ιδρυμάτων.

«Είναι ανησυχητικό ότι τα μέλη της EULEX και της KFOR ήταν σιωπηλοί παρατηρητές της σημερινής παράνομης και βίαιης δράσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Καλούμε τους διεθνείς εκπροσώπους να συλλάβουν επειγόντως τον Κούρτι και να προστατεύσουν την ειρήνη και τον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο», ανέφερε η σερβική ανακοίνωση.

Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας μίλησε για ένταση στην περιοχή

Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας, Ιβάν Ανούσικ, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή «δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι» και ότι είναι «μη ικανοποιητική και όχι καλή».

Ο ίδιος έκανε αυτά τα σχόλια στην τελετή αποστολής του 41ου τμήματος των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων (HRVCON) στην ειρηνευτική επιχείρηση της KFOR.

«Εάν η κατάσταση ήταν καλή, δεν θα ήταν απαραίτητο να σταλούν οι ένοπλες δυνάμεις μας στην αποστολή της KFOR. Ελπίζουμε ότι το ΝΑΤΟ και η KFOR θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της βίας», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν κάποιες καταστάσεις που αναμένονται στα σύνορα».

Η κροατική 41η δύναμη HRVCON της KFOR αποτελείται από μέλη της Μηχανοκίνητης μονάδος  Πεζικού, Μονάδας Αεροπορίας, Μονάδας ISR, και Μονάδας υλικοτεχνικής υποστήριξης, πληροφοριών, αλλά και ιατρικής ομάδας.

Αποτελείται από 131 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οκτώ εκ των οποίων είναι γυναίκες, που θα αντικαταστήσουν το 40ο σώμα.

Η Βουλγαρία θα στείλει ένα απόσπασμα περισσότερων από 100 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο

Οι Βούλγαροι αποστέλλουν και αυτοί 100 στρατιώτες ως μέρος της Δύναμης Υποστήριξης της Ειρήνης του ΝΑΤΟ (KFOR), ειδικά μετά τις εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ραντοστίν ίλιεφ και ο Α/ΓΕΕΔ Ναύαρχος Εμίλ Ευθίμοφ συμμετέχουν  στις 21 Μαΐου σε επίσημη τελετή για την ανάπτυξη της βουλγαρικής στρατιωτικής μονάδας στην Επιχειρησιακή Εφεδρική Δύναμη της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (KFOR ).

«Περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί, κυρίως από τη Διοίκηση της 3ης Ταξιαρχίας στο Μπλαγκόεβγκραντ, θα αναπτυχθούν για επιχειρήσεις με τη Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Το βουλγαρικό απόσπασμα θα συμμετάσχει σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και διατήρησης της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δηλώνει δυσαρέσκεια για την κίνηση των Κοσοβάρων αλλά δεν κάνει τίποτα για ηρεμήσει του Σέρβους  

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι είναι απογοητευμένο που η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε δράση, κλείνοντας τα γραφεία του σερβικού κρατικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στο Βόρειο Κόσοβο στις 20 Μαΐου.

Οι ΗΠΑ προσθέτουν στην ανακοίνωση ότι “η δράση δεν συντονίστηκε με διεθνείς εταίρους και κλιμακώνει τις εντάσεις”.

«Καλούμε την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψει σε εποικοδομητική δέσμευση στον διάλογο που μεσολαβεί η ΕΕ ως ο κατάλληλος δίαυλος για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και να αντιμετωπίσει τις βασικές ανάγκες όλων των πολιτών του, συμπεριλαμβανομένων αυτών της σερβικής μειονότητας, που επηρεάζεται αρνητικά από τις πρόσφατες αλλαγές στη νομισματική ρύθμιση».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η ενέργεια υπονομεύει τις αντιλήψεις περί καλής πίστης του Κοσσυφοπεδίου στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με τη Σερβία μέσω του διαλόγου που διευκολυνθεί η ΕΕ.

Οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο διεξήγαγαν αστυνομική επιχείρηση κατά σερβικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο έξι εγκαταστάσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Λαϊκής Τράπεζας της Σερβίας σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικούνται από πλειοψηφία Σέρβων πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, για την οποία οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είπαν ότι αφορούσε την εγκαθίδρυση «τάξης και νομιμότητας», κατασχέθηκαν διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, που επισύναψε φωτογραφίες των κατασχεθέντων χρημάτων, είπε ότι βρέθηκαν «περίπου 1.600.000 ευρώ, περίπου 74.700.000 σερβικά δηνάρια, περίπου 19.500 φράγκα, περίπου 13.800 δολάρια ΗΠΑ, περίπου 40 δολάρια Αυστραλίας».

Πολύ γρήγορα θα δούμε κλιμάκωση μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, παρόλο που το ΝΑΤΟ διαθέτει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή αυτή.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη