22 Μαΐ 2024

Πάει «περίπατο» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης: Αρνητική αποταμίευση και δεύτερη χειρότερη θέση στις επενδύσεις σε όλη την ΕΕ! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν λένε ψέματα ποτέ


Δύο ακόμα θλιβερά ρεκόρ κατέχει η ελληνική οικονομία καταρρίπτοντας έτσι το περιβόητο κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην.. Ε.Ε. της οποίας οι πολίτες δεν μπορούν να «κρατήσουν λεφτά στην άκρη» και ταυτόχρονα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στις… επενδύσεις.



Συγκεκριμένα το 2023 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης (δηλαδή τα χρήματα που κερδίζουν οι πολίτες της δεν αρκούν για να βγάλουν το μήνα όχι για να αποταμιεύσουν) ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο +13,5% και η Ευρωζώνη κινήθηκε ακόμη υψηλότερα στο +14,4%.



Ακόμα και για τις μειωμένες αποταμιεύσεις που κάποιοι Έλληνες κατόρθωσαν να κάνουν, το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της πληθωριστικής κρίσης, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα και περιορίζουν τις δυνατότητες αποταμίευσης.

Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εαρινές προβλέψεις έχουν επιδεινωθεί συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές, η Ελλάδα θα παραμείνει τελευταία και για τη διετία 2024-2025 (μείωση 1,5% και 1,3% αντίστοιχα).

Μάλιστα, άλλη χώρα με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης και κατά τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να υπάρξει!

Την ίδια στιγμή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη προβλέπεται βελτίωση, καθώς ο ρυθμός αποταμίευσης θα φτάσει στο 15,5% το 2024 σε επίπεδο Ευρωζώνης και στο 14,4% σε επίπεδο Ε.Ε.

Με λίγα λόγια όχι μόνο η χώρα είναι πίσω από τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά η «ψαλίδα ανοίγει».

Τα ίδια και χειρότερα αναμένονται για το 2025. Ενώ η αποταμίευση θα υποχωρεί στην Ελλάδα με ποσοστό 1,3%, στην Ευρωζώνη θα «τρέχει» με ρυθμό +15,1%.

Ο δείκτης της αποταμίευσης κινείται σε αρνητικό έδαφος σταθερά από το γ΄ τρίμηνο του 2021 και τα χρόνια περνούν…

Κατ’ άλλα η κυβέρνηση θα απαιτήσει από τους Έλληνες τα επόμενα χρόνια να δώσουν από την «τσέπη» τους χρήματα που δεν έχουν, για την πυροπροστασία ακινήτων, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και για την αγορά νέων αυτοκινήτων.

Το 2023 έκλεισε με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 2η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την αναλογία των ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστού του ΑΕΠ!

Για το 2024 η Κομισιόν βλέπει τον δείκτη ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2025 στο 10,2%.

Μόνο η Κύπρος έχει χειρότερο ποσοστό από την Ελλάδα (3,6%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στο 24,7%.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη