8 Μαΐ 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ! "Το email-gate στην Ελλάδα εξαπλώνεται περαιτέρω..


FERRY ΜΠΑΤΖΌΓΛΟΥΑΘΗΝΑ ταζ | Το σύνθημά τους είναι υψηλό: «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μια Ελλάδα εμπιστοσύνης.. και υπερηφάνειας». Αυτό λέει ακόμα στην αρχική τους σελίδα. Αλλά η εμπιστοσύνη που τους δόθηκε έχει χαθεί προς το παρόν.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, 57 ετών, σπούδασε νομικά και οικονομικά, κάθισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις αρχές Ιουλίου 2019 έως τα τέλη Απριλίου 2024 για τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η οποία κυβερνά μόνη της την Αθήνα . Εκεί τράβηξε την προσοχή, μεταξύ άλλων, με εύστοχες δηλώσεις για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική όπως «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε τους λαθρέμπορους που κερδίζουν πολλά χρήματα».

Τώρα η σκληροπυρηνική, που ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, έχει γίνει το επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου. Την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ ονόμασαν αμέσως «σκάνδαλο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Κάνει όλο και μεγαλύτερους κύκλους - και ρίχνει για άλλη μια φορά ένα εξαιρετικά κακό φως στην κυβέρνηση στην Αθήνα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκστρατεία για δεύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά διαρροή προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων που αμφίβολα έπεσε στα χέρια της Ασημακοπούλου . Η Ασημακοπούλου έστειλε απροσδόκητα προεκλογικά email σε Έλληνες ψηφοφόρους που ζουν στο εξωτερικό ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Στόχος τους: να διαφημίσουν τους εαυτούς τους και τη ΝΔ προκειμένου να επανεκλεγούν για δεύτερη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Η διαδικασία αντιπροσωπεύει σαφή παραβίαση του κανονισμού της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Μεγάλη ήταν η κατακραυγή μεταξύ των ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνθηκε ο Έλληνας πολιτικός. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στα ελληνικά ΜΜΕ και διαδικτυακά ότι δεν είχαν δώσει ποτέ στην Ασημακοπούλου τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, πόσο μάλλον έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να τους γράψουν ενόψει των ευρωεκλογών.

Δημόσια πίεση στην Ελλάδα
Μόνο μετά την αύξηση της δημόσιας πίεσης στην Ελλάδα, η Ασημακοπούλου αποκάλυψε πώς πήρε πραγματικά τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων: το υπουργείο Εσωτερικών της Αθήνας της είχε δώσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που φέρεται να έπεσαν στα χέρια της Ασημακοπούλου.

Η υπόθεση πυροδότησε κύμα αγωγών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, έχουν υποβληθεί 230 μηνύσεις με απαιτήσεις για χρηματικά ποσά 20.000 ευρώ η καθεμία κατά του ελληνικού δημοσίου και του υπουργείου Εσωτερικών Αθηνών. Ακόμη, οι θιγόμενοι έχουν καταθέσει 75 μηνύσεις κατά της Ασημακοπούλου προσωπικά. Της ζητούν και 20.000 ευρώ ο καθένας. Συνολικά, αυτό ανέρχεται σε πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικές απαιτήσεις μέχρι σήμερα.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπό πίεση να δράσει

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τραβήξει το ripcord. Η Ασημακοπούλου, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης στη ΝΔ από τον Νοέμβριο του 2016, δεν θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές. Συν τοις άλλοις, χρειάστηκε να παραιτηθούν τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης όσο και ο αρμόδιος για τους Έλληνες του εξωτερικού στελέχους της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος. Και οι δύο είναι στενοί έμπιστοι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Την υπόθεση διερευνά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων Αθηνών και έχει ανοίξει και εισαγγελική έρευνα. Ενώ η υπόθεση έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για την προστασία των δεδομένων και την πολιτική διαφάνεια στην Ελλάδα, ένα άλλο αμφίβολο περιστατικό συνέβη τώρα: την περασμένη Παρασκευή, άγνωστοι εισέβαλαν στο γραφείο της εκλογικής διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών Αθηνών. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η μυστηριώδης διάρρηξη συνδέεται με την «πύλη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Επιπλέον, δεν είναι γνωστό εάν –και εάν ναι ποιο– υλικό κλάπηκε κατά τη διάρρηξη.

Ένα είναι βέβαιο: η αντιπολίτευση της Αθήνας εξοργίζεται, κυρίως επειδή ο Μητσοτάκης εμμένει σταθερά στον υπουργό Εσωτερικών του Νίκη Κεραμέως. Δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγγυηθεί καθαρές διαδικασίες, ειδικά εν όψει της ταχυδρομικής ψηφοφορίας που θα είναι δυνατή για τους Έλληνες ψηφοφόρους για πρώτη φορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το παρασκήνιο είναι ότι 202.556 Έλληνες ψηφοφόροι εγγράφηκαν για ταχυδρομική ψηφοφορία στην πλατφόρμα Διαδικτύου που δημιούργησε ειδικά για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών Αθηνών μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας το βράδυ της Τρίτης. 49.234 Έλληνες ψηφοφόροι ταχυδρομείων ζουν σε συνολικά 127 χώρες μακριά από την Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι εδρεύουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο στόχαστρο όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή. Την άνοιξη του 2022, ένα γιγάντιο σκάνδαλο υποκλοπών ήρθε στο φως στην Αθήνα. Περισσότεροι από εκατό πολιτικοί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, στρατιωτικό προσωπικό και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης φέρεται να κατασκοπεύτηκαν από την ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ. Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε το περιβόητο λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ απευθείας υπό τον έλεγχό του σε μια από τις πρώτες επίσημες πράξεις του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 2019. Η εμπλεκόμενη εισαγγελία Αθηνών δεν έχει ακόμη επιτύχει κανένα αποτέλεσμα στις έρευνές της - τουλάχιστον δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο που έγινε γνωστό. Επίσης: ψηφιακά ίχνη διαγράφηκαν.
https://taz.de/Datenskandal-in-Griechenland/!6008394/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη