Οι λίμνες Πρέσπες βρίσκονται στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών από το 1996 και η μείωση της στάθμης των υδάτων τους αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Ιζέτ Ματζίτι, φιλοξένησε σήμερα τη συμβουλευτική αποστολή «Ramsar», με επικεφαλής τη Φλόρε Λαφάγιε, η οποία βρίσκεται στα Σκόπια για να δώσει ειδικές συμβουλές και συστάσεις για την αντιμετώπιση και διαχείριση ιδιαίτερα της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα.
Ο Υπουργός Ματζίτι τόνισε στη συνάντηση ότι η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας αντιμετωπίζει σημαντική μείωση της στάθμης του νερού τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για το οικολογικό της σύστημα.
«Η κλιματική αλλαγή, η χρήση του νερού άρδευσης και οι υπόγειες διαρροές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προσπαθήσουμε να λύσουμε. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν και γι’ αυτό χρειάζονται επείγουσες και συντονισμένες ενέργειες», είπε ο Ματζίτι, προσθέτοντας ότι η χώρα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ και της Πράσινης Συμφωνίας για την προστασία της φύσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για την προστασία του νερού.

Ο Ματζίτι ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία με την αποστολή, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο.
Η αποστολή θα επισκεφθεί τμήματα των λιμνών των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Ελλάδα για να αναλύσει γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.
Athens food tour
Η εκπρόσωπος του Ramsar Convention, Φλόρε Λαφάγιε, δήλωσε ικανοποιημένη που είχε την ευκαιρία να μείνει στη Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ικανοποίησή της που το Υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει αυξανόμενη ανησυχία και ότι υλοποιεί πολυάριθμες δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας επιτυγχάνουν εξαιρετικά καλή συνεργασία ιδιαίτερα για τη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας, η οποία με τη βιολογική της ποικιλότητα θεωρείται μαργαριτάρι της φύσης και θα ήθελα να συνεχιστεί αυτή η τάση και με αυξημένη συμβολή της ΕΕ, του UNDP και του GEF, σε συνεργασία με τις τρεις κυβερνήσεις, για την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε η Λαφάγιε.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε από τη Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ να επισκεφθεί τη Συμβουλευτική Αποστολή και στο αίτημα αυτό προστέθηκαν αργότερα η Αλβανία και η Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση από την εκπρόσωπο από την Αλβανία, Τζούλα Σελμάνι, επικεφαλής του τομέα παράδοσης έργων από την Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών και από την Ελλάδα – Λητώ Παπαδοπούλου και Βιβή Ρούμελη.
Η Σύμβαση Ραμσάρ είναι μια διεθνής συμφωνία που θεσπίστηκε το 1971, η πρώτη προστατευόμενη περιοχή στη Βόρεια Μακεδονία ήταν η Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα με το φυσικό πάρκο «Ezerani» το 1996, στη συνέχεια η λίμνη Δοϊράνη το 2008 και το 2021 η λίμνη Αχρίδα και το Στουντεντσίσκο Μπλάτο προστέθηκαν στη λίστα.
Makfax.com.mk
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog