Στις αρχές Μαρτίου, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την ανακάλυψη έξι τάφων από αρχαιολόγους του προγράμματος «Αρχαία Τενέα».
Τον Οκτώβριο του 2024, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες στο Χιλιομόδι Κορινθίας που έφεραν στο φως έναν εξαιρετικό ελληνιστικό χώρο ταφής. Αυτές οι ανακαλύψεις ρίχνουν περαιτέρω φως στην ιστορία της εξαφανισμένης πόλης, αποκαλύπτει η Connaissance des Arts.
Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος ανασκαφών στην αρχαία πόλη Τενέα, οι ερευνητές ανακάλυψαν έξι τάφους της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και ένα δαχτυλίδι που αντιπροσωπεύει τον Απόλλωνα.
Σύμφωνα με το μύθο, που είπε ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, δύο πόλεις ιδρύθηκαν από τους φυγάδες μετά τον Τρωικό πόλεμο: η Ρώμη και η Τενέα.
Έξι εξαιρετικοί τάφοι
Στο δελτίο τύπου του, το ελληνικό υπουργείο αποκάλυψε την ανακάλυψη έξι τάφων από τον ασύμμετρο χώρο ταφής σε σχήμα Τ, που αποτελείται από έναν διάδρομο πρόσβασης και έναν κύριο ταφικό θάλαμο και περικλείεται από μια πλάκα που χρησιμεύει ως πόρτα.

Ο χώρος χτίστηκε σύμφωνα με το πρότυπο των μακεδονικών τάφων, του πρώτου αυτού του τύπου που ανακαλύφθηκε στην Τενέα. Χρονολογείται λοιπόν στην ελληνιστική εποχή (323 με 30 π.Χ.). Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, χρησιμοποιήθηκε για ταφές μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και σφραγίστηκε.
Στη συνέχεια, οι ταφές είχαν λεηλατηθεί κατά την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (250 έως 450 μ.Χ.) και είχαν γίνει ιερό.
Το δαχτυλίδι του Απόλλωνα

Μέσα στον ταφικό θάλαμο, οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά αντικείμενα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Ειδικότερα, δαχτυλίδι από πολύτιμο χρυσό με ραβδί σε ημιπολύτιμη πέτρα, σε μονολιθική σαρκοφάγο.
Η χαραγμένη πέτρα αντιπροσωπεύει τον Απόλλωνα, θεό της κάθαρσης και της θεραπείας, και ένα φίδι, ένα από τα σύμβολα της υγείας.
Ο Απόλλωνας ήταν η κύρια θεότητα της Τενέας, πιθανώς λόγω της Τρωικής καταγωγής του, σύμφωνα με τη μυθολογία.
Μεταξύ των τάφων βρέθηκαν επίσης νομίσματα, φύλλα χρυσού από στέμμα, μικρά ελληνιστικά αγγεία, διακοσμητικά χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα, φιαλίδια αρωμάτων και γυάλινες χάντρες.
Γύρω από τη σαρκοφάγο βρέθηκαν επίσης πέντε πήλινα αναθηματικά δάχτυλα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αφιερώματα υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και ως ιαματικό καταφύγιο.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog