"Έλληνες διανοούμενοι ζητούν αναγνώριση των «Σλαβομακεδόνων»" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στη στήλη «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» του site της Κρατικής Τηλεόρασης της ΠΓΔΜ, στην ελληνική γλώσσα παρακαλώ.
Διαβάστε το δημοσίευμα και με μετά μη ξεχάσετε να δώσετε «συγχαρητήρια» στους … διανοούμενούς μας.
Σκόπια/ Αθήνα: η Ελλάδα διέπραξε μεγάλο λάθος με τις περιουσίες των «Σλαβομακεδόνων» και θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που η υπόθεση βρεθεί ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στραζβούργο» Αυτή είναι η γνώμη την οποία εξέθεσε πρόσφατα ο Έλληνας διανοούμενος Αλέξιος Ηρακλείδης, καθηγητής Πανεπιστημίου διεθνούς δικαίου, στη συνέντευξή του στην Ελληνική εφημερίδα Ελευθεροτυπία. «Τους κατασχέσαμε τις περιουσίες το 1949- 1950 χωρίς καμμία δικαστρική απόφαση. Όταν αύριο μεθαύριο απευθυνθούν στα δικαστήρια η χώρα μας η Ελλάδα, θα υποχρεωθεί να τους αποζημιώσει. Ως ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφορικά με το θέμα αυτό έχουμε κάνει ένα αξιόλογο φάουλ» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Η θέση του Ηρακλείδη συμπίπτει με τις θέσεις και άλλων Ελλήνων διανοούμενων οι οποίοι τις τελευατίες εβδομάδες μιλούσαν ανοικτά για την ανάγκη η Ελλάδα να αλλάξει τη συμπεριφορά της έναντι της Μακεδονίας. Ο Αντώνιος Καρκαγιάννης, μακροχρόνιος σχολιαστής στην εφημερίδα «Καθημερινή» στο άρθρο του γράφει ότι η Ελλάδα συχνά «με εξαναγκασμό φύτευε την ελληνική εθνική συνείδηση στους «Σλαβομακεδόνες».
Στη συνέντευξή του με τον τίτλο «με τις περιουσίες των Σλαβομακεδόνων έχουμε κάνει μεγαφάουλ»ο Αλέξιος Ηρακλείδης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει απέναντί της έθνος με εκατονταετή ιστορία. Ο ίδιος είναι πρώην εμπειρογνόμων για τις μειονότητες στο Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και γιός του πρώτου μεταπολεμικού Έλληνα προξένου στα Σκόπια «Πρέπει να σταματήσουμε να εμμένουμε στη Μίσθωση ύπαρξη των Σλαβομακεδόνων και να σταματήσουμε να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο. Η απάντησή μας πρέπει να είναι πιο μετριοπαθής και πιο συμβιβαστική. Τα νούμερα στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι και πολύ μεγάλα, 30.000 μέχρι 40.000 άνθρωποι, στω μεταξύ όμως οι άνθρωποι αυτοί ζουν στη χώρα μας, υπάρχουν. Μερικοί εξ` αυτών έχουν «μακεδονική» εθνική συνείδηση, ενώ άλλοι, μερικές χιλιάδες, έχουν πλήρως προσχωρήσειθ στο Ελληνικό εθνικό δένδρο. Ξεκινώντας πα` αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελληνική εδαφική ακεραιότητα εκτιμεί ο Ηρακλείδης.
Στο κείμενο «Η συνείδηση των «Σλαβομακεδόνων» για το έθνος και τη γλώσσα» ο Αντώνης Καρκαγιάννης, αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές του 20 αιώνα στο έδαφος της παλιάς Μακεδονίας ζούσαν συμπαγή Σλαβομακεδονικοί πληθυσμοί, με τη δική τους γλώσσα, παραδόσεις και περιουσίες. Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, η σύνθεση του πληθυσμού στο Ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας άλλαξε ριζικά. Ο Ελληνικός πληθυσμός σχεδόν παντού κατέστη πλειοψηφεία.Αυτό εμφανώς ήταν ένα είδος «εθνικής εκκαθάρισης» για το οποίο παρ` όλα αυτά δεν ήταν υπεύθυνη αποκλειστικά και μόνο η Ελλάδα, αλλά παρ` όλα αυτά και η Ελλάδα είναι υπεύθυνη» υπογραμίζει ο Καρκαγιάννης.