28 Σεπ 2008

Ο Βαρθολομαίος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο


Δύσκολες ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει ο πατριάρχης. Τούρκος πολίτης από τη μια, ορθόδοξος πατριάρχης από την άλλη, υποστήριξε την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., ξεπέρασε διπλωματικά το σκόπελο της αναφοράς στην Κωνσταντινούπολη (ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο στο τέλος), ζήτησε τζαμί στην Αθήνα, με τον όρο της αμοιβαιότητας και άλλα ενδιαφέροντα. Να μη βιαστούν κάποιοι να τον κρίνουν, παραβλέποντας το γεγονός ότι είναι -εκ του νόμου- Τούρκος πολίτης και πρέπει να σέβεται τους νόμους της Τουρκίας και την ίδια την Τουρκία, όπως απαιτούμε κι εμείς από το μουφτή να σέβεται τους νόμους της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα (όπως όντως πράττει ο κανονικός μουφτής, αλλά όχι κάποιοι άλλοι !).

"Η θρησκεία και η πολιτική συνυπάρχουν, γιατί και οι δύο υπηρετούν τον άνθρωπο", είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (24 Σεπτεμβρίου) όπου έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.
Όπως άλλωστε συνυπάρχουν στην Ευρώπη χριστιανοί και μουσουλμάνοι, "τέκνα του ιδίου Θεού". Ο "Πράσινος Πατριάρχης" πιστεύει ότι "μέσα στην Ευρώπη υπάρχει χώρος για όλους", συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αρκεί η συνύπαρξη χριστιανών και μη, να οδηγεί σε έναν "αμοιβαίο εμπλουτισμό".
"Το ότι το Κοινοβούλιο προσκάλεσε ένα θρησκευτικό λειτουργό όπως εμένα σήμερα -ή στο παρελθόν το Μεγάλο Μουφτή της Συρίας ή έναν αρχιραββίνο που θα έρθει το Νοέμβριο- είναι πολύ ικανοποιητικό διότι δείχνει ότι οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών δεν βγάζουν τη θρησκεία έξω από τα ενδιαφέροντά τους, έξω από τη ζωή των ανθρώπων. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει άλλωστε στα θεμέλιά του τη χριστιανική πίστη, τα διδάγματα του Ευαγγελίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε έξω από την Ευρώπη κάποιον που δεν είναι χριστιανός. Θα πρέπει αντιθέτως η συνύπαρξη χριστιανών και μη χριστιανών να αποτελεί έναν αμοιβαίο εμπλουτισμό.
Και στην Αθήνα πρέπει να υπάρχει ένα τζαμί για τους μουσουλμάνους για να μπορούν όταν θέλουν να κάνουν την προσευχή τους. Αλλά πρέπει να είναι αμοιβαίο. Είναι για παράδειγμα άδικο να μην επιτρέπεται να υπάρχει στη Σαουδική Αραβία ούτε μία χριστιανική εκκλησία. Εμείς στην Κωνσταντινούπολη είμαστε μια πολύ μικρή χριστιανική μειονότητα, όμως είμαστε Τούρκοι πολίτες και ως μειονότητα εκπληρώνουμε εις το ακέραιο τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα, που θα συζητηθούν είπε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
...
Η συνέχεια του άρθρου εδώ. Ολόκληρη η ομιλία του (στα Αγγλικά μίλησε) εδώ (αρχείο ήχου).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη