12 Οκτ 2008

Γερμανικό περιοδικό τόλμησε να γράψει για τον Κόκκαλη


Μαύρο φίδι που το έφαγε. Αν υπάρχει "capital" του χρόνου, γράψτε μου!

"Από πράκτορας της Stasi, δισεκατομμυριούχος".
Το μηνιαίο οικονομικό περιοδικό της Γερμανίας ‘Capital’ αποκαλύπτει τον ρόλο του Σωκράτη Κόκκαλη στο σκάνδαλο των ‘μαύρων ταμείων’ της Ζίμενς..
«Οι έρευνες για την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Ζίμενς οδηγούν και στο Σωκράτη Κόκκαλη», γράφει το περιοδικό (εδώ) για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος, όπως λέει, είναι «παλιός γνώριμος» στη Γερμανία: «έγινε πλούσιος με αμφιλεγόμενες δουλειές με τη DDR». Σημειώνεται σχετικά ως ο τέταρτος στην κλίμακα των πλουσιότερων Ελλήνων, με περιουσία που υπολογίζεται στα δύο δις δολ. και ένα «πολυκύμαντο παρελθόν», ελέγχει πολλούς παράγοντες της οικονομίας και της πολιτικής, που «χορεύουν όπως αυτός σφυρίζει». Για παράδειγμα στον ΟΤΕ. Ο συντάκτης του άρθρου Γιόαχιμ Μίλερ-Σοάρες σημειώνει ότι «86 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν στους υπεύθυνους του ΟΤΕ από τα μέσα της δεκαετίες του '90. Επιπρόσθετα, άλλα 18 εκατομμύρια μάρκα δόθηκαν σε Έλληνες πολιτικούς. Ως αντιστάθμισμα η Siemens πήρε το 1997 το έργο της ψηφιοποίησης του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου. Για την ακρίβεια: το μισό του έργου, διότι το άλλο μισό της επικερδούς σύμβασης τo "τσέπωσε" ο Κόκκαλης με την εταιρία Intracom», γράφει το περιοδικό.

Εξασκημένος στην τέχνη καλλιέργειας του τοπίου

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η Siemens πλήρωσε μίζες στον ΟΤΕ γιατί να μην πλήρωσε και η Ιntracom; Ο Κόκκαλης το διαψεύδει αυτό στο Capital, αλλά όπως λέει ο συντάκτης του άρθρου Γιόαχιμ Μίλερ-Σοάρες «είναι εξασκημένος στην τέχνη της καλλιέργειας του τοπίου. Αυτό δείχνουν τα έγγραφα του Υπουργείου για την Κρατική Ασφάλεια κυρίως από το υπεύθυνο για αντικατασκοπεία τμήμα XVIII. Η έκθεση της 31. Ιανουαρίου 1986 αναφέρει τον αποθανόντα στο μεταξύ διευθυντή του ΟΤΕ Γιώργο Τόμπρα ως αποδέκτη.

Πρόκειται για έναν προσωπικό φίλο και αποδέκτη χρημάτων από μίζες του «Kaskade». Με τον κωδικό „Kaskade“ χρησιμοποιούσε η STASI τον Κόκκαλη το διάστημα 1984 με 1986, μετά του έδωσε τον κωδικό «Krokus». Αρχικά είχε ξεκινήσει ως «Rocco» στη Stasi σε ηλικία 23ών χρονών τον Ιανουάριο του 1963.

CAPITAL
TO AΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ:
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη