13 Οκτ 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ VINOZITO


Δελτίο Τύπου
Φλώρινα/Lerin, 13/10/08

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ FORUM.

Αντιπροσωπείες της οργάνωσης της εθνικά μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα «Ουράνιο Τόξο», της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού» και της μακεδονικής οργάνωσης από τη Βουλγαρία «ΟΜΟ Ίλιντεν ΠΙΡΙΝ», συμμετείχαν στη ετήσια Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία από τις 27/09/08 μέχρι 01/10/08.

Στη Διάσκεψη μεταξύ άλλων υπήρξαν ολιγόλεπτες προφορικές παρεμβάσεις (άτυπος διάλογος) μεταξύ κρατικών αντιπροσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι προφορικές παρεμβάσεις* του Ουράνιου Τόξου αφορούσαν:
α) Την ελευθερία των ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης, β) την ελευθερία κίνησης, γ) το ρόλο του νόμου και την πρόληψη των βασανιστηρίων και δ) τις εθνικές μειονότητες.
Οι προφορικές παρεμβάσεις της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, αφορούσαν επιπλέον και ην ελευθερία του συνεταιρίζεστε.
Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης μοιράστηκε έντυπο και ψηφιακό υλικό σε όλες τις κυβερνητικές αντιπροσωπείες, σχετικά με την κατάσταση της μακεδονικής μειονότητας σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία των τριών Μακεδονικών οργανώσεων μετέβη στις 2 και 3 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο για να παραβρεθεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με όργανα του ΣτΕ όπως επιτροπές, βουλευτές καθώς επίσης και με αρμοδίους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αποτελεί πάγια τακτική του Ουράνιου Τόξου να επιζητά συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους και άλλους πολιτικούς φορείς της χώρας μας και να συζητά θέματα που αφορούν τη μακεδονική μειονότητα.
Ενόψει της Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ και της Γενικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ζητήθηκε εγγράφως συνάντηση τόσο με την ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ, όσο και με την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΣτΕ. Δυστυχώς υπήρξαν αρνητικές απαντήσεις.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοφάνερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο το έλλειμμα δημοκρατίας, όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνικών μακεδονικών μειονοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία. Μετά από πολλά χρόνια πολιτικής δράσης και ενεργειών των μακεδονικών οργανώσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, διαπιστώνουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι καλύτερα ενημερωμένη σήμερα για το ζήτημα των μακεδονικών μειονοτήτων στις δύο χώρες και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όσο και να επιθυμούν Ελλάδα και Βουλγαρία να εθελοτυφλούν αρνούμενες την ύπαρξη μακεδονικών μειονοτήτων, τόσο εκτίθενται διεθνώς.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, Ειδικός Εμπειρογνώμονας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών συνάντησε εκπροσώπους της μακεδονικής μειονότητας. Το ίδιο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους μακεδονικών οργανώσεων. Το Ουράνιο Τόξο ύστερα από αυτές τις επαφές, περιμένει να επιδείξουν ενδιαφέρον και άλλοι διεθνής οργανισμοί στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επισκεφτούν σύντομα τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους και ακτιβιστές μακεδονικών οργανώσεων.
Η χώρα μας βέβαια μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να «κρύψει τον ήλιο».


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη