2 Νοε 2008

Γιάννης Πρετεντέρης: ο "μάλλον θετικός" δημοσιογράφος

ΘΕΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη λειτουργία της «επίλεκτης» υπηρεσίας που συνέστησε ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος αντλούμε και από την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση του εξελιγμένου μοντέλου χειραγώγησης της ενημέρωσης με τίτλο «Delivering high quality governmental services through an innovative media monitoring system» (Παράδοση υψηλής ποιότητας κυβερνητικών υπηρεσιών μέσω ενός καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης των Μέσων), ορίζεται το πλαίσιο των καθηκόντων των χρηστών τους συστήματος:

«Η θεματική ανάλυση εστιάζεται στο σε ποιες πτυχές μιας είδησης αναφέρονται με έμφαση τα Μέσα, ποιες αναφέρουν λιγότερο και ποιες παραλείπουν».

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου υποχρεώνονται να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία του για το ποιοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, σε ποιες εκπομπές τους και σε τι έκταση καλύπτουν την κυβερνητική δραστηριότητα. Στον αντίποδα, καλούνται να παρέχουν λεπτομερή πληροφόρηση για το ποιοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί δίνουν χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις δράσεις τους. Το μοναδικό εφόδιο που προσέφερεστους υπαλλήλους του στο δύσκολο έργο που τους επέβαλε ο ίδιος ήταν η διαπίστωσή του ότι «η έμφαση που δίνεται σε συγκεκριμένες πτυχές της ενημέρωσης εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως ο πολιτικός και ιδεολογικός προσανατολισμός των Μέσων και η επιρροή των πηγών».

Με την αμέριστη υποστήριξη του ηλεκτρονικού του συστήματος και έχοντας τη λίστα των «αντιφρονούντων» ανά χείρας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβαινε στην ενημέρωση των συντακτών στο press room και χάρασσε την κυβερνητική πολιτική ως εξής: «Εάν επιθυμούμε να επιβάλουμε τη θεματολογία μας, πρέπει να λάβουμε υπόψη ποια θέματα τυγχάνουν της μεγαλύτερης προσοχής και ποιες πτυχές τους αποσιωπούνται από τα Μέσα, προκειμένου να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους όρους του διαλόγου».

Ειδικά για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές προβλέπεται οπτικό και ηχητικό αρχείο, το οποίο βρισκόταν επί 24ώρου βάσεως στη διάθεση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης και των Μέσων αποφασίστηκε η μετεκπαίδευση μιας μικρής ομάδας στελεχών του υπουργείου που ανέλαβε να χειρίζεται το σύστημα. Για τη μετεκπαίδευσή τους οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσες του υπουργείου εντατικά δεκαπενθήμερα σεμινάρια από την ανάδοχο εταιρεία. Κατά την έναρξη μάλιστα αυτής της άχαρης «επιμόρφωσης» επιδόθηκε στους εργαζομένους και σχετικό εγχειρίδιο 29 σελίδων, το οποίο έπρεπε να μελετήσουν διεξοδικά! Κεντρική θέση στο εγχειρίδιο χειραγώγησης του κ. Ρουσόπουλου, ως παράδειγμα εκπαίδευσης και προσαρμογής στο νέο σύστημα, κατέχει ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πρετεντέρης και η εκπομπή του «Ανατροπή» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Το όνομά του γνωστού δημοσιογράφου και της εκπομπής του φιγουράρει συνολικά 18 φορές σε 18 διαφορετικούς πίνακες εκμάθησης του εγχειριδίου. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η εκπομπή του κ. Πρετεντέρη αξιολογείται από τον πρώην υπουργό και χαρακτηρίζεται στην πρώτη κιόλας σελίδα του φυλλαδίου με την «τιμητική» επισήμανση «μάλλον θετική».

Στην ίδια παρουσίαση του συστήματος τον ρόλο του παρακολουθούμενου από το σύστημα πολιτικού, ως παράδειγμα, κατείχε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος. Οι δηλώσεις του φιλτράρονταν, αξιολογούνταν και κατατάσσονταν με λέξεις κλειδιά στις «αρνητικές» για την κυβέρνηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 2-11-2008. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΕΛ.16-17
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη