Παρακολουθήστε εδώ μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή, στις 14-5-2008, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την δημιουργία μίας μονάδας ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας (EUROJUST), :
Βορίδης (βουλευτής ΛΑΟΣ): Ήταν ενδιαφέρουσα η δική σας τοποθέτηση, κ. Υπουργέ, υπό την εξής έννοια. Εγώ θα περίμενα ότι μία πιο εύκολη υπεράσπιση θα ήταν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στην πραγματικότητα δεν θίγει την εθνική κυριαρχία, δεν θίγει το εθνικό κράτος. Δεν επιλέξατε αυτή τη γραμμή. Δεν είπατε αυτό. .........Η προσωπική μου άποψή είναι ότι τούτο εδώ το σχέδιο νόμου πράγματι αποτελεί περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, διότι βεβαίως ένας από τους κατ’ εξοχήν σκληρούς πυρήνες αυτού που λέμε «κράτος» είναι η δικαιοσύνη. Και είναι ίσως από τους πιο σκληρούς, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της έννοιας της κρατικής εξουσίας».
Χατζηγάκης (υπουργός δικαιοσύνης): Θα ήθελα πρώτα-πρώτα να ξεκινήσω απαντώντας στον κ. Βορίδη, του οποίου η αγόρευση ήταν κατά την άποψή μου εντυπωσιακή και περισπούδαστη. Αλλά, κύριε Βορίδη, διαφωνώ και θα σας πω το γιατί. Το μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί στη θεωρία περί έθνους, εθνικισμού και εθνικής κυριαρχίας είναι τι είναι πρώτο: το έθνος ή ο εθνοτισμός. .................. Κάτω απ’ αυτήν την αντίληψη βλέπουμε στον 19ο και στον 20ο αιώνα η ιδέα αυτής της εθνικής κυριαρχίας να έχει δημιουργήσει πολέμους, να έχει αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα και να έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Επομένως, αυτή καθ’ αυτή η εθνική κυριαρχία δεν είναι στοιχείο το οποίο αναπόδραστα και οπωσδήποτε θα πρέπει να συμπίπτει με τον εθνοτισμό. Ο εθνοτισμός, λοιπόν, μπορεί να υπάρχει. Τι εννοούμε εθνοτισμό; Εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία στηρίζουν την προσωπικότητα και οικοδομούν την εικόνα ενός λαού, τα πολιτισμικά του, τα έθιμά του, τα θρησκευτικά του, όλα εκείνα τα στοιχεία που χτίζουν τον πολιτισμό του και του δίνουν την ταυτότητα. ...... Επομένως εάν ξεκινήσει κάποιος από τη σκέψη και από τη θέση ότι «εγώ θέλω την εθνική κυριαρχία», τότε δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ενωμένη Ευρώπη, ούτε για μία κοινωνία όπου και το ατομικό δικαίωμα και το ανθρώπινο δικαίωμα και το δικαίωμα αυτό καθ’ εαυτό, με οποιαδήποτε έννοια του δώσει κάποιος, θα μπορεί να σταθεί. .......το ατομικό δικαίωμα θα πρέπει να προστατεύεται και αυτό είναι που γίνεται. Αυτό γίνεται χωρίς να έχει σχέση η έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Αυτό κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κάνουμε και εμείς, εννοώ όλες οι πολιτικές παρατάξεις, με τη νομοθεσία.
.......................................................................................
Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρητική συζήτηση, την οποία μπορείτε να βρείτε στα πρακτικά της βουλής, http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end080514ap.txt
Ο Μάκης Βορίδης, το είδε ως Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαγράφει την Εθνική Κυριαρχία