7 Δεκ 2008

Ποιοι είναι, βρε παιδάκι μου, επιτέλους αυτοί οι ανώτεροι παράγοντες;


Κι άλλος -πάντα επίκαιρος- Στάθης

Διάβαζα χθες στις εφημερίδες ότι «είκοσι ανώτεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες» ζήτησαν με επιστολή τους στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ την ένταξη της FYROM στην ευκλεή Συμμαχία οσονούπω και υπό το όνομα «Μακεδονία (Σκόπια)» - ανησύχησα!

Οχι για την τυχόν ένταξη της Φυρομίας αλλά για αυτό το «ανώτεροι»! - πόσο «ανώτεροι» δηλαδή; πολύ «ανώτεροι»; Με τρεμάμενα χέρια άρχισα να ψάχνω ποιοι είναι αυτοί οι «ανώτεροι» διπλωμάτες, οι «εκπρόσωποι διαφόρων think-tanks» (πολύ think-tanks;), καθώς και ποια είναι αυτά τα «στελέχη που δραστηριοποιούνται» (δραστηριοποιούνται πολύ;) στα Βαλκάνια.

Η θεία Φωτούλα δίπλα μου κόντευε να λιποθυμήσει.

«Ποιοι είναι, βρε παιδάκι μου, επιτέλους αυτοί οι ανώτεροι παράγοντες;».

Αρχισα να διαβάζω: «Ο τ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Αμπράμοβιτς» - «Ιίίί, ποιος; αυτός που έχει την Τσέλσυ;», τσίριξε η θεία!

«Οχι, θεία», την καθησύχασα, «αυτός είναι Ρώσος, δικός μας, του ξανθού Γένους! Αλλος Αμπράμοβιτς. Τέως!».

«Ανώτερος τέως, όμως», συνέχισε να ανησυχεί η θεία, «για συνέχισε! ποιος άλλος;».

«Ο κ. Ρ. Μπέκφορτ», της κάνω, «τέως επικεφαλής της αποστολής του OSCE στη Βοσνία». Αυτή τη φορά έφριξε από τρόμο ο Σπούκυ, ο γάτος μας, η θεία περιορίστηκε να με κοιτάξει με κάποια δυσπιστία.

«Ο ίδιος ο Μπέκφορτ, αυτοπροσώπως;», ρώτησε γλυκόξινα η θεία. «Μην είν' κάνας άλλος και καπηλεύεται το όνομα των Μπέκφορτ;», με κοίταξε στενεύοντας τα μάτια της.

«Επίσης, ο κ. Γκαλμπρέιθ», βιάστηκα να προσθέσω, «τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία».

«Πού;», βρυχήθηκε η θεία.

«Στην Κροατία», ψέλλισα.

«Κι αυτός τέως;», αγρίεψε η θεία. Μπουχός ο Σπούκυ. Τον παλιόγατο! πάντα την κοπανάει, όταν αρχίζουν τα ζόρια - η μάνα τού φευγάλα δεν έκλαψε ποτέ...

«Είναι και ο κ. Γκέραλντ Κράους, Πρόεδρος του Γιουρόπιαν Κάτι, ο κ. Μαρκ Λέοναρντ του Γιουρόπιαν Κάνσιλ οφ Φόρεϊν Ριλέισιονς και, τέλος, ο καθηγητής κ. Γρηγόριος Μιχαηλίδης του Μπάφαλο Γιουνιβέρσιτυ», πρόσθεσα βιαστικά.

«Κι όλοι αυτοί είναι πολύ ανώτεροι;», σφύριξε μέσα απ' τα δόντια της η θεία, «τι μου λες, ρε παιδάκι μου!»

«Απλώς σας ενημερώνω, θεία! Αυτή είναι η δουλειά μου»...
..........................................

Μετά, τάισα τον Σπούκυ, του άλλαξα το χώμα, είδαμε λίγο τηλεόραση, η θεία πήγε για ύπνο κι εγώ έβαλα τις εφημερίδες στην ντάνα για την ανακύκλωση...

Εξω, ακόμα σαν πανσέληνος το φεγγάρι.
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 23.V.2008 stathis@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/05/2008
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=6961608
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη