5 Δεκ 2008

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών;

Δελτίο Τύπου που μας έστειλε ο Γιάννης Παπαϊωάννου/ Λάρισα 2-12-08

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Ν.Δ. και οι Έλληνες αγρότες νιώθουν το πραγματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών πολιτικών της.

Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Αύξηση στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα
Αύξηση στο πετρέλαιο. ( με την υποσχόμενη επιστροφή Φ.Π.Α. να υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής κατανάλωσης και ως διαδικασία να εκκρεμεί ακόμα)
Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί αμέτοχο την λειτουργία των
καρτέλ (κυρίως στον κλάδο της κτηνοτροφίας) και επιλέγει να μην ρυθμίζει τους όρους λειτουργίας και διαφάνειας της αγοράς, λειτουργώντας έτσι εις βάρος των παραγωγών και υπέρ των επιχειρήσεων. Δεν ενδιαφέρεται για το εισόδημα των αγροτών αλλά μόνο για τα κέρδη των εμπόρων και βιομηχάνων.

Η κατάσταση για το 2008 είναι πλέον εκτός ελέγχου. Ο στρατηγικός αλλά ούτε και ο ρυθμιστικός ρόλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υφίσταται. Αλλά ακόμα και όταν ο υπουργός αποφασίζει να παρέμβει όπως έκανε πρόσφατα με την παραπομπή των εταιρειών λιπασμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το κάνει κατόπιν εορτής.

Σε ότι αφορά το εισόδημα τους η κατάσταση είναι πέρα από κάθε περιγραφή δραματική. Είναι εξάλλου μια πραγματικότητα που τη ζουν και την βιώνουν καθημερινά οι αγρότες μας, με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων κάθε μέρα να κατρακυλούν και πολλά προϊόντα να σαπίζουν στις αποθήκες τους.

Πως γίνεται η τιμή στο χωράφι να είναι χαμηλή και στον καταναλωτή υψηλή μέχρι και τέσσερις φορές πιο πάνω?
Πως γίνεται το γεωργικό εισόδημα την ίδια περίοδο να μειώνεται κατά 8,1% (και σε αποπληθωρισμένες τιμές κατά 16%) όταν το μέσο ευρωπαϊκό αυξήθηκε κατά 11%/?
Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους αγρότες σε αδυναμία να συνεχίσουν κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα για την επόμενη χρονιά.

Στις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. η μια ήττα διαδέχεται την άλλη και οι κοινοτικές επιδοτήσεις μειώνονται και τίθενται εν αμφιβόλω εξ αιτίας των χειρισμών της.

Οι έλληνες καπνοπαραγωγοί χάνουν οριστικά τουλάχιστον το 30% των επιδοτήσεων από το 2010 και μετά. Αυτό είναι βέβαιο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Κοντού.
Ήττα στο βαμβάκι, το μόνο ευρωπαϊκό αγροτικό προϊόν που έμεινε έκθετο και ανυπεράσπιστο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στον Π.Ο.Ε.
Ήττα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την ζάχαρη και τα τεύτλα, με την προχειρότητα που χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση την συνολική διαπραγμάτευση. 2 εργοστάσια ζάχαρης έχουν κλείσει, τα υπόλοιπα υπολειτουργούν. Η καλλιέργεια τεύτλων, σημαντική συμπληρωματική δραστηριότητα των παραγωγών έχει τελειώσει.
Ήττα στο Συμβούλιο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2005.
Τέλος, η κυβέρνηση αυτή κατόρθωσε να θέσει σε ομηρία το 10% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων του 2009, επιδοτήσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και σωρείας απατών που διαπιστώθηκαν από τον κοινοτικό έλεγχο.
Η αναξιοπιστία, η ανικανότητα και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. σ’ όλους τους τομείς πολιτικής που αφορούν τον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Οι Έλληνες αγρότες βιώνουν σήμερα μια από τις πιο δύσκολες και κυρίως πιο απαισιόδοξες περιόδους.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα πίστευε και πιστεύει σε ένα ακηδεμόνευτο, αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες έχοντας πάντα σαν αρχή του ότι τα προβλήματα του αγρότη δεν έχουν χρώμα.

Αρκετά έχει υποφέρει το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα από αυτόκλητους σωτήρες που φορώντας το μανδύα του αγροτοσυνδικαλιστή το μόνο που έκαναν ήταν να παίξουν με την αγωνία του αγρότη αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να επενδύσουν πολιτικά στο πρόβλημα αποκομίζοντας όπως αποδείχτηκε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση με αίσθηση ευθύνης στέκεται συμπαραστάτης και αλληλέγγυος στον αγρότη που κινητοποιείται για να διεκδικήσει το δικαίωμα του να παραμείνει στην ύπαιθρο με ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Στηρίζει τους αγώνες που δίνουν σήμερα οι αγρότες για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.

Ο Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα Π.Ε. Θεσσαλίας
Άρης Αγραφιώτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη