3 Δεκ 2008

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στα Σκόπια

να σκαλίσουμε λίγο τις μνήμες.Ο Γ.Παπανδρέου, όπως όλοι σχεδόν οι πολιτικοί χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να σοβαρευθούν. Η Ελλάδα λέει ο ΓΠ θα προσφέρει κάθε στήριξη. Τώρα, τι πρέπει να τους προσφέρει;
Σκόπια-πΓΔΜ, 13 Αυγούστου 2001
Υπουργείο Εξωτερικών —

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στα Σκόπια, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου στα Σκόπια είναι μία.. σημαντική μέρα για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Σε όλη την διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο κ.B.Trajkovski, τον Πρωθυπουργό κ. L.Georgievski και την Υπουργό Εξωτερικών κα I.Mitreva, τον Αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. B.Crvenkovski και τους Αλβανούς πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. A.Djaferi και τον κ.I.Imeri. Υποβάλαμε σειρά προτάσεων για την εξεύρεση λύσης και την αποφυγή διαιώνισης της κρίσης, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έλληνας διπλωμάτης συμμετείχε εξ αρχής στην Ομάδα του Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Francois Leotard.

Τονίσαμε την ανάγκη απερίφραστης καταδίκης της εθνοτικής τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Αρνηθήκαμε την «λογική» των όπλων. Η κοινωνική και πολιτική σταθεροποίηση των χωρών της περιοχής, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και η ενίσχυση της ευρω-ατλαντικής προοπτικής αποτελούν τους στόχους της ελληνικής πολιτικής στα Βαλκάνια.

Ήλθε η στιγμή να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των συγκρούσεων και των κρίσεων στα Βαλκάνια. Η πολιτική της διαμάχης πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική της συνεργασίας και της ενότητας. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Τραϊκόφσκι για τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν μία μακρά διαδικασία. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να χαιρετίσουμε ειδικότερα τις προσπάθειες των Ειδικών Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα όμως η Διεθνής Κοινότητα (η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ) πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να γίνει σεβαστή η εκεχειρία. Πρέπει να προχωρήσει ο πλήρης αφοπλισμός όλων των ενόπλων ομάδων. Η KFOR πρέπει επίσης να καταστήσει αποτελεσματικότερη την επιτήρηση των συνόρων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Κόσοβο) με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Από σήμερα ξεκινά η ουσιαστική προσπάθεια για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής της συμφωνίας. Καλούμε όλα τα Μέρη να επιδιώξουν το καλύτερο για το συμφέρον της χώρας τους και να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα, την αποκατάσταση της ειρήνης και την επάνοδο των πολιτών στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας που ξεκίνησε με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για να προσεγγίσει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα πρόσφερε τη στήριξή της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σέ όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε και την ενεργό στήριξή μας για την επιτυχία της εφαρμογής της συμφωνίας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και θα προσφέρει οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελλάδα κάνει έκκληση προς όλους τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθούν στην πρόκληση της στήριξης των προσπαθειών για την ανόρθωση της οικονομίας, την εμπέδωση της ασφάλειας και τη κατοχύρωση της ειρήνης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τέλος, η Ελλάδα έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει η Ενδιάμεση Συμφωνία, ώστε να αρθεί και η τελευταία εκκρεμότητα στις διμερείς μας σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη