20 Ιαν 2009

Περι δωρεάν συγγραμάτων και οδοντιατρικής....


Ένα από τα καλύτερα blogs, το φίλο DENTNEWS, μας απέστειλε και δημοσιεύσαμε χθες, άρθρο για συγγράμματα που πληρώνουν οι φοιτητές. Εδώ:

Πρίν λίγο ήρθε ο αντίλογος από άλλους φοιτητές:

"Γράφω αυτό το σχόλιο γιατί έχω δει το συγκεκριμένο post όπου 1 φοιτητής οδοντιατρικής διαμαρτύρεται για κάτι φωτοτυπίες που πλήρωσε και το βρίσκω τουλάχιστον κουτό.Το τελευταίο που έχουμε να παραπονιόμαστε στις σχολές επιστημών υγείας είναι τα συγγράματα και τα δίδακτρα, και βρίσκονται κάποιοι που παραπονιούνται γι'αυτό ενώ η παιδεία έχει τόσα προβλήματα. Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι οι ιατρικές και οδοντιατρικές της Ελλάδος είναι από τις ελάχιστες (μπορεί και οι μόνες) στην ευρώπη στις οποίες ΔΕΝ πληρώνεις δίδακτρα και στις οποίες ΔΕΝ πληρώνεις τα βιβλία σου. Για να κάνει κάποιος 6 χρόνια Ιατρικής κ 5 οδοντιατρικής (+ 1 με τα χρωστούμενα κατα μέσο όρο) θα πλήρωνε στο εξωτερικό τουλάχιστον 2.000 το χρόνο (στα top πανεπιστήμια πάμε σε 2ψήφιο αριθμό χιλιάδων ευρώ τον χρόνο). Όσο για τα βιβλία, το μόνο που θα είχε, θα ήταν σημειώσεις που κρατάν φοιτητές από αμφιθέατρα και μερικά powerpoint από το internet, ενώ για να αποκτήσει έστω και τα μισά από τα βιβλία που παίρνουμε τώρα τσάμπα, θα έδινε περίπου 1.000 ακόμα τον χρόνο.

Αν μπορούμε να αισθανόμαστε καλά για κάποια πράγματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες,αυτά είναι μόνο το ότι έχουμε δωρεάν δίδακτρα,δωρεάν βιβλία και αρκετά μεγάλο ποσοστό από επιστήμονες-καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό.Με τα παραπάνω δεδομένα είναι ασόβαρο κάποιος να διαμαρτύρεται επειδή τον βάλαν να πληρώσει 6-7 ευρώ για ένα βιβλίο...Για αυτά που θα έπρεπε να έχουμε παράπονο από τα πανεπιστήμια μας,και στα οποία είμαστε πολλά χρόνια πίσω σε σχέση με το εξωτερικό, είναι:
>Το αρχαίο πρόγραμμα σπουδών που δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα
>Οι ελάχιστες πρακτικές ασκήσεις και οι υπερβολικές θεωρητικές απαιτήσεις

>Η ανύπαρκτη έρευνα
>Οι καθηγητές που δεν ενδιαφέρονται να διδάξουν
>Οι πρωτόγονες μέθοδοι διδασκαλίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στα οποία υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής,όπως οι κλινικές δεξιότητες)
>Η "Αξία" των καθηγητών μας και ο τρόπος που γίνονται καθηγητέςΤο πόσο οι επιστήμες μας πραγματικά υπηρετούν τον άνθρωπο...και πολλά άλλα!!!

Τα προβλήματα των πανεπιστημίων είναι τεράστια...Ας μην έχουμε παράπονα και για πράγματα τα οποία δεν αποτελούν πρόβλημα γιατί δημιουργούν λάθος άποψη στον κόσμο!
kompogiannitis
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη