5 Ιαν 2009

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, Ο ΜΑΚΙΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής, μελετώντας προσεκτικά και απλά τις κινήσεις του Πούτιν τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκακιέρα, θα κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και πρώην Ρώσος πρόεδρος, υπήρξε κατά κάποιο τρόπο, ο καλύτερος μαθητής του Σερ Χάλφορντ Μάκιντερ!

Του λεγόμενου και πατέρα της σύγχρονης Γεωγραφίας.

Ο Μάκιντερ υπήρξε στη ζωή του πολιτικός –όχι ιδιαίτερα πετυχημένος, γιατί διέθετε το μειονέκτημα να μπορεί να βλέπει μακρύτερα στο μέλλον από ότι χρειαζόταν να βλέπει ένας πετυχημένος πολιτικός - και φυσικά καθηγητής στην Οξφόρδη, στο London School

Of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ.

Εάν ζούσε ο Μάκιντερ σήμερα, είναι σίγουρο ότι θα αναγνώριζε στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν τον ‘μεγάλο οργανωτή’ της Νέας Ρωσίας!

Τον άνθρωπο που όχι απλά ‘επισκεύασε’, αλλά
σχεδίασε και κατασκεύασε τη νέα κοινωνική μηχανή της χώρας που κυριαρχεί στη Heartland –την περιοχή που περικλείεται περίπου στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ- και προετοιμάζεται μεθοδικά να κυριαρχήσει και ολόκληρη την ‘Πλανητική Νήσο’.

Πλανητική Νήσο ονομάζει ο Μάκιντερ, την Ευρώπη μαζί με την Ασία και την Αφρική ως ενιαίο χώρο.

Αξίζει πραγματικά να διαβάσει κάποιος τα Δημοκρατικά Ιδεώδη και Πραγματικότητα του Μάκιντερ.

Έχει να μάθει πολλά για τη στρατηγική του Πούτιν, για το επερχόμενο τέλος της νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης, αλλά και για τον κομβικό ρόλο της ίδιας της Ελλάδας στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Πλανητική Νήσο.

Διότι μελετώντας ο αναγνώστης το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε πριν από περίπου εκατό χρόνια, διαβάζει στην ανάλυση για τους επτά λαούς που βρίσκονται μεταξύ των Γερμανών και της Heartland, ότι οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απελευθερώθηκαν από τον Γερμανικό έλεγχο επειδή ήταν προσβάσιμοι από τη ναυτική δύναμη.

Και συνεχίζει την …προφητεία του ο Μάκιντερ:

‘Αλλά στη σημερινή εποχή των υποβρυχίων και των αεροπλάνων, η κατοχή της Ελλάδας από μια μεγάλη δύναμη της Heartland θα έφερε ίσως μαζί της και τον έλεγχο της Πλανητικής Νήσου. Η ιστορία της Μακεδονίας θα επαναλαμβανόταν.’

Και αν αντί για τη λέξη κατοχή, χρησιμοποιήσουμε τον όρο ισχυρή συμμαχία, για να μιλήσουμε λίγο με όρους πραγματικούς και σύγχρονους, θα αλλάξει κάτι σημαντικό στο νόημα της παραπάνω πρότασης;

Μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, θα έδινε στην Ρωσία το άμεσο πλεονέκτημα του θαλάσσιου μετώπου που έχει ζωτική ανάγκη η στρατηγική της, για την επέκταση της επιρροής της προς την Αραβική χερσόνησο.

Μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, θα έχει πραγματικά παγκόσμια σημασία!

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν αυτές τις ημέρες, τις ασκήσεις του Ρωσικής Αρμάδας στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, κάτω από άλλο πρίσμα.

Όχι αυτό των κουκουλοφόρων, αλλά ούτε και εκείνο της ψωροκώσταινας!

Και τελικά ίσως αντιληφθούμε, ότι καλός μαθητής του Μάκιντερ, μπορεί να υπήρξε και ο ίδιος ο Καραμανλής!

Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθοργράφος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη