10 Φεβ 2009

Θεσσαλονίκη: "στην πόλη έχει κολλήσει η ρετσινιά του συντηρητισμού. Τα μπουζουκτσίδικα αυξάνονται"

Στη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ έγραψε :
"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΡΙΣΤΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ, ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ
Αυτές οι αίθουσες δεν γεμίζουν με τίποτα;
Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Μονή Λαζαριστών, αποθήκες στο λιμάνι, Ολύμπιον, είναι μερικά από τα έργα που άφησε κληρονομιά η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997». Το κόστος ανήλθε στο ποσό-μαμούθ των 230.374.174 ευρώ. Περιελάμβανε 310 έργα.
Αλλά σήμερα οι χώροι μένουν άδειοι. Διαπιστώνεται ότι η πόλη δεν συμμετέχει ενεργά στο πλήθος των μικρών και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αδικα ξοδεύτηκε λοιπόν αυτό το τεράστιο ποσόν; Πότε και πώς θα γίνει η απόσβεσή του; Αδιαφορούν οι Θεσσαλονικείς ή χρειάζεται καλύτερη διαχείριση; Στην πόλη έχει κολλήσει η ρετσινιά του συντηρητισμού. Τα μπουζουξίδικα αυξάνονται".

Ο αντίλογος από τον Στέργιο Καπρίνη
Διαβάζοντας κανείς τη λίστα των θεάτρων στην "Ε" θα διαπιστώσει ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 21 παραστάσεις, ενώ στην Αθήνα 115. Δεδομένου ότι η Αθήνα έχει πενταπλάσιο πληθυσμό, γίνεται φανερό ότι η θεατρική κίνηση είναι ανάλογη στη Θεσσαλονίκη.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μπορεί να οργανώνεται στην Αθήνα, αλλά η Θεσσαλονίκη το στηρίζει με 150.000 θεατές. Τα μπουζουκτσίδικα δεν "πολλαπλασιάζονται", ίσα ίσα που η Θεσσαλονίκη είναι φυτώριο πολλών ποιοτικών νέων μουσικών ταλέντων, σε βαθμό δυσανάλογα μεγάλο προς τον πληθυσμό της.

Η Θεσσαλονίκη δεν είναι πιο συντηρητική από την Αθήνα, μια πόλη όπου κάθε μέρα χρυσαυγίτες σκοτώνουν μετανάστες, αριστεριστές καίνε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, υπουργοί και αστυνομικοί κατεβάζουν πίνακες από διεθνείς εκθέσεις τέχνης και οι Αθηναίοι εκλέγουν με χαρά έναν δήμαρχο που υποστηρίζεται από το ΛΑΟΣ.

Η Θεσσαλονίκη είναι θύμα ενός ρατσιστικού αποικιοκρατικού ετεροπροσδιορισμού από πλευράς του αθηνοκεντρικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει τη μοναδική πόλη που μπορεί να αμφισβητήσει τη μονοκρατορία του.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη