17 Φεβ 2009

Το ότι κάποιος είναι δημοσιογράφος του δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα στην είδηση;

Με έκπληξη παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τον άτυπο "πόλεμο" ανάμεσα στα Μ.Μ.Ε. και τα blogs. Αλήθεια όμως γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Τι να πεις όταν κάποιος δημοσιογράφος που υποτίθεται ξέρει (και πρέπει) να χειρίζεται σωστά τη γλώσσα χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου "λεχρίτες", "παπαδοπουτάνες" , "καθάρματα" και άλλα πολλά και θαυμαστά; Το ότι κάποιος είναι δημοσιογράφος του δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα στην είδηση; Δεν μπορεί την ίδια είδηση να την μεταδώσει και κάποιος άλλος, πιο ελεύθερα, πιο αληθινά και χωρίς "χρώμα"; Τι παραπάνω έχει να μου πει ένα ... δελτίο/σχολιαστήριο από ένα blog όπως το troktiko ή το preza-tv ή άλλα αντίστοιχα; Γιατί λοιπόν τόσο μίσος; Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όπως μέχρι στιγμής το καταλαβαίνω:

Τα Μ.Μ.Ε. δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν λάθος ήδη από τον ορισμό τους. Γιατί ποτέ δεν ήταν "Μαζικής" παρά μόνο "Μερικής" ενημέρωσης. Και αυτό ο κόσμος το ήξερε και το υπέμενε τόσα χρόνια. Διάβαζε, άκουγε , έβλεπε και μετά πήγαινε στο καφενείο ή σε άλλα πηγαδάκια και έβγαζε το άχτι του σε ατέλειωτες συζητήσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων. Και εγένετο internet, και εγένετο blogs. Και ξαφνικά από την "μερική" ενημέρωση περάσαμε στην "μαζική". Με όλες τις συνέπειες και με όλα τα πλεονεκτήματα. Δεν ξέρω αν ενόχλησε κάποιους αλλά σίγουρα δεν άρεσε στους εκπροσώπους της Πληροφορίας. γιατί ξαφνικά είδαν έναν κόσμο που με τόσο κόπο είχαν χτίσει να γκρεμίζεται σε λίγα μόλις χρόνια με ρυθμό γεωμετρικής προόδου. Έχασαν την "αποκλειστικότητα", το "κύρος" και την "αντικειμενικότητα". Αυτό ήταν το τρίπτυχό τους αντίστοιχο του "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" ή "Ελλάς -Ελλήνων-Χριστιανών".Παράλληλα από την άλλη μεριά και μην μπορώντας να διαχειριστούν όλη αυτή τη δύναμη του λόγου και της ενημέρωσης οι bloggers έδωσαν με τη σειρά τους δικαίωμα για περαιτέρω δυσφήμιση και καχυποψία. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να θέλουν κάποιοι να φιμώσουν τα blog ή να τα υποχρεώσουν σε επωνυμία, πιστεύοντας έτσι πως θα τρομάξουν , θα σταματήσουν ή έστω θα περιορίσουν το φαινόμενο "μαζική ενημέρωση". Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας και απαγόρευση της έκφρασης γνώμης. Η λογική του "και ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις τη γνώμη σου;" είναι άκρως ρατσιστική και πλήρως αντιδημοσιογραφική. (οι ίδιοι αυτοί ρωτάνε πλήθος κόσμου να πουν τη γνώμη τους. Τα γνωστά "κεφαλάκια" στα δελτία ειδήσεων). Και αφού είδαν ότι με "συμβατά" μέσα απέτυχαν να κουκουλώσουν τη γύμνια τους πέρασαν τώρα σε μεγαλόσχημες εκφράσεις και εκλεπτυσμένες απειλές κατά πάντων χρηστών του διαδικτύου και ιστολογίων(blog).
Το πού θα φτάσει αυτός ο "πόλεμος" μένει να το δούμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να λέμε τη γνώμη μας ελεύθερα χωρίς φόβο και πάθος. Αφού ψωμί δεν έχουμε, παιδεία επίσης τουλάχιστον μας έμεινε η ελευθερία έστω και μέσω του διαδικτύου. Και για αυτήν θα παλέψουμε μέχρι τέλους, στο βαθμό που ο καθένας μπορεί. Και αφήστε τους άλλους να μας κοσμούν με διάφορα επίθετα. Μην υποτιμάτε την κρίση του κόσμου.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
http://ymagblog.blogspot.com/2009/02/vs-blogs.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη