12 Φεβ 2009

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια


Αν υπάρχει ένας τρόπος, για να συγκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις για το άγαλμα που πρέπει να κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, τον βρήκε η δήμαρχος του κέντρου των Σκοπίων, Βιολέτα Αλάροβα ( Виолета Аларова).
Όπως είναι γνωστό, επιθυμία της κυβέρνησης Γκρούεσκι είναι να τοποθετηθεί έφιππος αδριάντας του Μακεδόνα στρατηλάτη, ύψους 30 μέτρων. Το άγαλμα σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμο σε αποθήκες στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης αντιδρά ο Δήμαρχος Σκοπίων (ο μητροπολιτικός Δήμαρχος), Τρίφουν Κόστοφσκι (Трифун Костовски), ο οποίος αντιπροτείνει, να κατασκευαστεί άγαλμα του πρόωρα χαμένου ινδάλματος της νεολαίας της ΠΓΔΜ, τραγουδιστή Τόσε Πρόεσκι (Тоше Проески), ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κροατία το 2007.

Η δήμαρχος κέντρου Σκοπίων λοιπόν, Βιολέτα Αλάροβα, δήλωσε στην εφημερίδα Nova Makedonija:


"To άγαλμα στην κεντρική μας πλατεία, θα μπορούσε να συνενώσει τους δύο μεγαλύτερους γιούς της "Μακεδονίας": Τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Τόσε Πρόεσκι. Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το άγαλμα του έφιππου Αλέξανδρου, να "επιπλέει", μέσα σε ένα συντριβάνι, το οποίο θα παίζει τραγούδια του Τόσε Πρόεσκι".


Τα σχόλια που ακολουθούν την "ιδέα" είναι εξόχως ειρωνικά:


Οι περισσότεροι αναγνώστες βρίσκουν αφάνταστα κιτς την ιδέα, ενώ ένας λέει χαρακτηριστικά: "μήπως να βάζαμε κι ένα juke-box στη βάση του αγάλματος, να ρίχναμε κέρματα στο άγαλμα και να ακούγαμε τραγούδια του Τόσε;"


Πηγή: http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=2&fCat=1&EditionID=314&top=1&ArticleID=17833
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη