Θα θυμάστε πιθανώς, ότι πριν την εκλογή Ομπάμα, 130 γερουσιαστές υποστήριξαν τα ελληνικά δίκαια σε ψηφίσματα και έλαβαν τη δημόσια υποστήριξη της ομογένειας. Προχθές, δημοσιεύθηκε μια επιστολή 32 γερουσιαστών, με την οποία "υπενθυμίζουν" στον Μπάρακ Ομπάμα, τις θέσεις του για το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Σχετικές πληροφορίες στο http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/02/blog-post_12.html
Αυτό που επισημαίνουμε εμείς είναι:
1. Οι βουλευτές που υποστήριξε η ελληνική ομογένεια, εκλέχθηκαν σχεδόν όλοι. Αυτό δείχνει μια δυναμική, που πρέπει να αξιοποιήσουν οι ίδιοι. Δεν πιστεύω να περιμένουν από την Ελλάδα;
Σχετικές πληροφορίες στο http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/02/blog-post_12.html
Αυτό που επισημαίνουμε εμείς είναι:
1. Οι βουλευτές που υποστήριξε η ελληνική ομογένεια, εκλέχθηκαν σχεδόν όλοι. Αυτό δείχνει μια δυναμική, που πρέπει να αξιοποιήσουν οι ίδιοι. Δεν πιστεύω να περιμένουν από την Ελλάδα;
2. Από τους 32 που υπογράφουν την επιστολή, οι περισσότεροι (αυτοί που τσεκάραμε με ΝΑΙ στη δεξιά εικόνα) συμμετέχουν σταθερά σε ενέργειες υπέρ των ελληνικών δικαίων. Προσοχή: "δικαίων" και όχι "συμφερόντων" (οι υπόλοιποι δεν ήταν στην προηγούμενη γερουσία).
Είναι ώρα λοιπόν να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως π.χ. είδαν οι Σκοπιανοί την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του Bush, ο οποίος εξήγγειλε την αναγνώριση των Σκοπίων, με το καλλιτεχνικό τους ψευδώνυμο. Στην πράξη. Δεν περιορίστηκε σε λόγια.
Albio Sires,Anna Eshoo,Barbara Lee, Brad Sherman, Carolyn Maloney, Chris Van Hollen,
Danny Davis,Diane Watson,Dina Titus, Donald Payne, Frank Pallone, Jr.,Gus Bilirakis,
Henry Brown, Jr.,James Langevin, James McGovern, Joe Sestak, John Sarbanes, Joseph Crowley, Lincoln Diaz-Balart, Loretta Sanchez, Mario Diaz-Balart, Niki Tsongas, Patrick Kennedy, Paul Hodes, Robert Andrews,Rush Holt,Sander Levin, Scott Garret, Shelley Berkley,Suzanne Kosmas, Tim Murphy, Zachary Space,
ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ 32, ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ.
Χαιρετίζουμε την αρχική συνυποστήριξή σας προς το Ψήφισμα 300 της Γερουσίας, του 110ου Κογκρέσου, που καλεί την ΠΓΔΜ να σταματήσει την διανομή υλικού, που παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία του ΟΗΕ, μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά «με τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα». Το Ψήφισμα περαιτέρω καλεί την ΠΔΓΜ να συνεργασθεί με τους στόχους της πολιτικής του ΟΗΕ για την ανεύρεση ενός αμοιβαίου αποδεκτού ονόματος για την ΠΔΜ. Οι προσπάθειές σας στην Γερουσία υποστηρίχθηκαν ευρέως από 119 δικομματικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστήριξαν το Ψήφισμα 356 της Βουλής των Αντιπροσώπων, που καλεί την ΠΓΔΜ να συμμορφωθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία. Προσβλέπουμε στην Κυβέρνησή σας υποστήριξης της διαδικασίας, που διαλαμβάνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα S300 και HR 356.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει μια μεγάλη επίδειξη καλής θελήσεως συμφωνώντας* ότι η λέξη «Μακεδονία», στο μελλοντικό όνομα της ΠΔΜ, είναι αποδεκτή, καθόσο απαρτίζεται με μερικές γεωγραφικές διευκρινίσεις, που θα καταστήσουν ξεκάθαρό, ότι δεν υπάρχουν σχέδια υποστήριξης της ΠΓΔΜ στα ιστορικά σύνορα της Ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας. Ενώ η Ελλάδα επιθυμεί να υποστηρίξει την ΠΓΔΜ να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορέσει να το κάνει αν οι Αρχές στα Σκόπια συμπεριφέρονται και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Αποτελεί και προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η διαδικασία εισόδου στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.
Στις 5 Νοεμβρίου 2004, η προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με το Κογκρέσο ή με τους συμμάχους μας, αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η αναγνώριση αυτή υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από την εκτέλεση της Ενδιάμεση Συμφωνίας. Συνάμα δυσκολεύει τις σχέσεις με τον σταθερό σύμμαχό μας την Ελλάδα. Και πάλι, χαιρετίζουμε την στάση σας στο θέμα, όταν ήσασταν στη Γερουσία.