18 Μαρ 2009

43 χρόνια μετά, η Γαλλία ξανά στο ΝΑΤΟ

Με την επιστροφή της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας της Γαλλίας. Οι περισσότεροι Γάλλοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ενδιαφέρονται πλέον να διατηρήσει η χώρα τους τον ιδιαίτερο ρόλο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


"Η Γαλλία ανήκει ούτως ή άλλως στο ΝΑΤΟ. Η διαφορά θα είναι ότι θα συμμετέχουμε και στα κλιμάκια λήψης αποφάσεων. Ήμασταν πάντα μέλη και πήραμε μέρος σε αποστολές. Κατά βάση δεν αλλάζει τίποτα", λέει ένας. "Η δική μου η γενιά", αντιτείνει ένας άλλος, "οι μεγαλύτεροι, είμαστε κατά. Η Γαλλία δεν θα είναι ανεξάρτητη έναντι των οργάνων απόφασης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα προτιμούσαμε να είναι η Γαλλία πιο αυτόνομη". Εκτιμώ ότι για μας τους Γάλλους δεν θα αλλάξει τίποτα "λέει ένας τρίτος. Το σημαντικό είναι ο στρατός. Ο ντε Γκολ ζούσε σε άλλη εποχή. Αν η επιστροφή στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή επιλογή; Δεν μπορώ να κρίνω".

Σαρκοζί: "η Γαλλία θέλει να συναποφασίζει και όχι να υλοποιεί αποφάσεις"
Επιστροφή στα όργανα αποφάσεων του ΝΑΤΟ

Απόλυτα πεπεισμένος για την ορθότητα της επιλογής είναι πάντως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Θέλει να αυξήσει την επιρροή της χώρας του σε διεθνές επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει να εκπροσωπείται και στα ηγετικά κλιμάκια αποφάσεων της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Σαρκοζί: "Στέλνουμε στρατιώτες, που παίζουν τη ζωή τους, αλλά δεν συμμετέχουμε στο όργανο που αποφασίζει για τους στόχους και τη στρατηγική της αποστολής. Ήρθε η ώρα να μπει τέρμα, διότι η Γαλλία θέλει να συναποφασίζει και όχι να υλοποιεί αποφάσεις".
Με το βήμα της Γαλλίας ενισχύεται και η θέση των Ευρωπαίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τονίζει ο Σαρκοζί. Το επιχείρημα αυτό αντικρούει ο πρώην πρωθυπουργός, γκολικός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Θεωρεί ότι δεν είναι καλή η συγκυρία για την επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ."Η Δύση δεν είναι πλέον το κέντρο του κόσμου. Γιατί θα πρέπει η Γαλλία σ΄ αυτή τη συγκυρία να εστιάσει στις δυτικές χώρες; Γεωγραφικά βεβαίως ανήκουμε στη Δύση και στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά δεν περιοριζόμαστε σε αυτό. Είμαστε ο σύνδεσμος με την Ανατολή και το Νότο".

Η Γαλλία διατηρεί την πυρηνική της αυτονομία

Αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές, περίπου 40, ασπάζονται αυτή την άποψη, θεωρείται όμως σίγουρο ότι δεν θα ψηφίσουν "όχι" στη σημερινή συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης. Το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς η ψηφοφορία έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αριστερή αντιπολίτευση και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κατηγορούν την κυβέρνηση για πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα. "Στον πόλεμο του Ιράκ εμείς οι Γάλλοι μπορέσαμε να πούμε όχι. Τώρα πετάμε αυτή την ανεξαρτησία μας", επιχειρηματολογεί ο Μπαϊρού.
Ο Σαρκοζί αντεπιτίθεται. "Ορισμένοι λένε ότι η απόφασή μου είναι προδοσία του στρατηγού ντε Γκολ, ότι είναι μεγάλη προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και ότι, αν ήμασταν στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ θα έπρεπε το 2003 να πάρουμε μέρος στον πόλεμο του Ιράκ. Ψέμα, δεν είναι αλήθεια!" Η Γαλλία, τονίζει ο Σαρκοζί, κρατά τα πυρηνικά της όπλα και έτσι την πυρηνική της αυτονομία. Αυτό ήταν και το ζητούμενο για το στρατηγό ντε Γκολ, όταν πριν από 43 χρόνια ανακοίνωνε την αποχώρηση της Γαλλίας από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
Ρεπορταζ από τη DW, Βίντεο: BBC
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη