10 Μαρ 2009

Το 8ο θαύμα του κόσμου είναι Ελληνικό !

Είναι σαν να παίρνεις ένα φαξ κατευθείαν από το 300 Π.Χ.’
Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο επικεφαλής του προγράμματος για την ανάγνωση του παλίμψηστου χειρόγραφου του Αρχιμήδη, dr Noel, το μοναδικό στον κόσμο χειρόγραφο κείμενο στα ελληνικά, που αναφέρεται στις θεωρίες ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες της αρχαιότητας, του Αρχιμήδη!
Είναι μια εκπληκτική ιστορία, η οποία μας θυμίζει έντονα το βιβλίο του Έκο ‘ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ’ το οποίο έγινε και μια εκπληκτική ταινία με πρωταγωνιστή τον Σων Κόνερι.
Περγαμηνή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά του 3ου Π.Χ. αιώνα, σβήνεται με την τεχνική των μοναστηριών από τον Ελληνορθόδοξο καλόγερο Ιωάννη Μύρωνα, γύρω στο 1229 μ.χ. στην Ιερουσαλήμ και από πάνω της γράφονται προσευχές –κάθετα από το πρωτότυπο χειρόγραφο- και δένονται σε ένα βιβλίο. Το βιβλίο αυτό το ανακαλύπτει σε μια βιβλιοθήκη στην Κωνσταντινούπολη το 1906, ο... Δανός κλασικιστής Λούντβιχ Χάιμπεργκ, ο οποίος με μεγεθυντικό φακό μόνο, διαβάζει πολλά τμήματά του από τα αρχαία ελληνικά! Στη συνέχεια το βιβλίο χάνεται κάπου στη Γαλλία, όπου εκεί κάποιος ζωγραφίζει με χρυσό, εικόνες από τα 4 ευαγγέλια –με σκοπό να του δώσει μεγαλύτερη αξία- και εξαφανίζει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Ακολουθούν λίγη ..φωτιά και λίγη …μούχλα και το χειρόγραφο εμφανίζεται σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη το 1998! Εκεί ένας άγνωστος συλλέκτης το αγοράζει για 2,2 εκατομ. δολάρια και το ‘δωρίζει’ στο μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης στο Μέρυλαντ των ΗΠΑ και χρηματοδοτεί από τότε την όλη προσπάθεια αποκατάστασης και ανάλυσής του. Σημαντικά κομμάτια του χειρόγραφου είχαν εξαφανιστεί και μέχρι το 2006 δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Τότε ερευνητές με επικεφαλής τον Uwe Bergamann φυσικό επιστήμονα στο Stanford Synchrotron Radiation Laboratory στο Menlo Park της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν μια τεχνική με ακτίνες φθορίου Χ για να σαρώσουν το βιβλίο, μια τεχνική που χρησιμοποιεί και η ΝΑΣΑ. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Με τη συνδρομή της GOOGLE όλο το υλικό μεταφέρθηκε σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο και μπορεί να το διαβάσει ο καθένας ελεύθερα:
http://www.archimedespalimpsest.org/video-news1.html
Οι ερευνητές, ανακάλυψαν επίσης, εκτός από το έργο του Αρχιμήδη και σχόλιο του Αριστοτέλη, καθώς και δυο έργα του άγνωστου Αθηναίου ρήτορα Υπερείδη που γράφτηκαν τον 4ο αιώνα Π.Χ. το ‘κατά Τίμανδρο’ και το ‘κατά Διόνδα’. Στις σελίδες του έργου του Υπερείδη, υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας 480 Π.Χ. καθώς και για τη μάχη της Χαιρώνειας 338 Π.Χ. η οποία μάχη σήμανε και το τέλος της Αθηναϊκής δημοκρατίας και την ένωση των Ελλήνων κάτω από την αρχηγία του Μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππου Β. Στην ομάδα των επιστημόνων που μετέχουν στην ανάλυση του παλίμψηστου, υπάρχει και ένα όνομα με …σλαβικές ρίζες που μου τράβηξε την προσοχή, της Ναταλία Τσερνέτσκα - Ν. Tchernetska- του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλων, η οποία ασχολείται έντονα… μόνο με τη μετάφραση του Υπερείδη. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, ανακάλυψα, ότι η κυρία αυτή, έχει μέχρι και …Ουγγρικές ρίζες, όπως και ο Σόρος κατά σύμπτωση! Επίσης μια άλλη σύμπτωση είναι, ότι ο Υπερείδης –τον οποίο και εκτέλεσαν οι Μακεδόνες στο τέλος-ήταν φανατικός υπερασπιστής του Δημοσθένη και υπέρ φυσικά της πολιτικής του κατά των Μακεδόνων! Ο Δημοσθένης, όλως τυχαία, είναι και ο μοναδικός από την αρχαιότητα που χρησιμοποιούν οι φίλοι μας οι Σκοπιανοί για την προπαγάνδα τους…
Τώρα μπορεί όλα αυτά να θεωρηθούν από πολλούς…υπερβολικά και εγώ να κατηγορηθώ ότι κυνηγάω φαντάσματα, αλλά…μπορεί να είναι και μόνο μια απλή σύμπτωση! Γι αυτό, μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, ας απολαύσουμε τα βίντεο με τους ύμνους των αμερικανών για τον Αρχιμήδη και το έργο του!
Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη