Tο Μαξίμου έκλεισε κάθε συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αλλά στη ΝΔ γίνονται ήδη προετοιμασίες για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων των βουλευτικών εκλογών. Πολιτική δεξαμενή για την άντληση υποψηφίων, οι πολιτικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης.
Του Βαγγέλη Πλάκα, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι πονοκέφαλοι που έως τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης είναι αφενός το περιορισμένο ενδιαφέρον κομματικών στελεχών αλλά και προσωπικοτήτων για υποψηφιότητα -ένεκα και των δημοσκοπικών ευρημάτων- αφετέρου η εξεύρεση γυναικών, οι οποίες σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο πρέπει να στελεχώνουν το 1/3 των ψηφοδελτίων. Μία πολιτική δεξαμενή για την άντληση υποψηφίων βουλευτών φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι πολιτικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης με παράδοση στα κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά.
Στην αʼ περιφέρεια είναι πιθανή η υποψηφιότητα του δικηγόρου Δημήτρη Κούβελα, γιου του πρώην υπουργού και δημάρχου Σωτήρη Κούβελα. Στη λίστα θα είναι, όπως και στις εκλογές του 2007, και η Εύα Τσουρέκα, κόρη του... επί σειρά ετών αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Απόστολου Τσουρέκα, εκτός αν δεν της το επιτρέψουν οι επαγγελματικές τηλεοπτικές υποχρεώσεις της στην Αθήνα, που την οδήγησαν και σε παραίτηση από το νομαρχιακό συμβούλιο. Επίσης συζητείται εκ νέου το όνομα της κόρης του πρώην υπουργού Τάσου Σπηλιόπουλου, Ελίνας, που μεταξύ άλλων έχει πλούσια κοινωνική δράση. Νέο πρόσωπο αναμένεται να είναι και η δικηγόρος και νομαρχιακή σύμβουλος Τζελίνα Μακραντωνάκη, κόρη του επί σειρά ετών αντιδημάρχου Νίκου Μακραντωνάκη. Βεβαίως μία θέση, για να διεκδικήσει την επανεκλογή του, θα καταλάβει και ο βουλευτής Απόστολος Τζιτζικώστας, γιος του αείμνηστου Γιώργου Τζιτζικώστα, που διετέλεσε υπουργός και βουλευτής βʼ περιφέρειας.
Στη Βʼ Θεσσαλονίκης πιθανή είναι η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Κατερίνας Ζαχαράκη, κόρης του πρώην βουλευτή Κώστα Ζαχαράκη, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΟΓΑ. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βάκης Φραντζής έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές τόσο με πολιτευτές όσο κυρίως και με νέα πρόσωπα, ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για υποψηφιότητα στις γαλάζιες λίστες.
Κόντρες βουλευτών φέρνει η απώλεια εδρών
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εκλογές να χάσει από μία έδρα σε αʼ και βʼ περιφέρεια, όπερ σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο εν ενεργεία βουλευτές θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου. Αυτό δεν προκαλεί μόνο απροθυμία σε νέα στελέχη να θέσουν υποψηφιότητα αλλά και κόντρες μεταξύ των βουλευτών. Οι διαμάχες άρχισαν ήδη, όπως έδειξε και η οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε προ ημερών στο καφενείο της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης εναντίον του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Σταύρου Καλαφάτη για την πρόταση που διατύπωσε ο τελευταίος στη “Μακεδονία” της προηγούμενης Κυριακής για “διακομματική συμφωνία περί μείωσης των βουλευτικών αμοιβών, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση”. Η μεγάλη δεξαμενή των οπαδών του ΠΑΟΚ προκαλεί αντιμαχία και μεταξύ Σταύρου Καλαφάτη και του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, ενώ ανοικτό παραμένει το μέτωπο Ιωαννίδη-Ορφανού. Κακές είναι και οι σχέσεις των τριών βουλευτών της βʼ περιφέρειας Θόδωρου Καράογλου, Γιώργου Σαλαγκούδη και Αδάμ Ρεγκούζα. To μόνο που, όπως φαίνεται, μπορεί να ενώσει τους βουλευτές είναι η κοινή αντίδραση για την αποτροπή μετεγγραφής κάποιου συναδέλφου τους στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, όπως ακούγεται για τους Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χρήστο Φώλια, που σήμερα εκλέγονται σε Ροδόπη και Γρεβενά αντίστοιχα.
Το 2007 το μέτωπο που δημιούργησαν οι βουλευτές της αʼ περιφέρειας είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεγγραφής του Σάββα Τσιτουρίδη από το Κιλκίς.