16 Μαρ 2009

Νέες προσλήψεις στην αγροφυλακή

Δυο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία προσλήψεως αγροφυλάκων και αγρονόμων, κατέθεσε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με αυτά, οι αγροφύλακες και οι αγρονόμοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 38ο έτος. Ακόμη, πρέπει να έχουν ανάστημα 1,60 μ. οι γυναίκες και 1,65 μ. οι άνδρες. Μάλιστα, για το θέμα του ύψους... προβλέπεται και δικαίωμα ενστάσεως σε περίπτωση που ο υποψήφιος αμφισβητεί το ύψος, που θα βεβαιωθεί από την αρμόδια επιτροπή. Οι υποψήφιοι πρέπει να μην έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα και να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους, αλλά πρέπει να προσκομίσουν και γνωμοδότηση κρατικού ψυχιατρικού νοσοκομείου ότι δεν είναι χρήστες ναρκωτικών. Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα, πάντως όχι να έχουν απαλλαγή για λόγους υγείας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν, αυτοπροσώπως, στα Αγρονομικά Τμήματα τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό και κάθε ανακριβές δηλούμενο στοιχείο επισύρει αποκλεισμό από το διαγωνισμό.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα ελέγχονται από ειδική 3μελή επιτροπή βαθμοφόρων αγρονόμων, ενώ θα συγκροτείται και «Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού», η οποία θα συγκροτείται από έναν σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο Αγρονόμους Διευθυντές.

Ακόμη, οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται ενώπιον της «Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού» σε προφορική συνέντευξη. Η επιτροπή, με «συνοπτική αιτιολογία» θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί «συνολικά την παράσταση, την ικανότητα έκφρασης, τις γνώσεις και τις δεξιότητες, την ικανότητα προσαρμογής» των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται και σε αθλητικές δοκιμασίες.

Αγροφύλακες θα προσλαμβάνονται με μόρια και πρέπει να έχουν τίτλο σπουδών οποιουδήποτε τύπου Λυκείου, ενώ οι αγρονόμοι σε ποσοστό 50% θα προέρχονται από ιδιώτες και 50% από αγροφύλακες πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Οι «Πραίτορες των αγρών» βρίσκονται προ των πυλών. Mε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων η κυβέρνηση καθορίζει τα προσόντα και τον τρόπο πρόσληψης αγρονόμων και αγροφυλάκων, εξασφαλίζοντας την τήρηση της «γαλάζιας» αξιοκρατίας, με διαδικασίες εκτός AΣEΠ και φυσικά με την αδιάβλητη και δοκιμασμένη στην πράξη προφορική συνέντευξη.

O πρωθυπουργός τίμησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για τους αγροφύλακες που θα αξιολογηθούν και με προφορικές συνεντεύξεις, που αποδείχθηκαν πολύτιμο εργαλείο για τις προσλήψεις της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς, ακόμα και για τους εκπαιδευτές αστυνομικών σκύλων.


Βαθμολογία
Στα 27σέλιδα σχέδια Π.Δ. που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Eσωτερικών Xρ. Mαρκογιαννάκης προβλέπονται αντικειμενικά κριτήρια (πτυχίο σπουδών, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.), ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει και η προφορική συνέντευξη που θα παίρνει ειδική διαγωνιστική επιτροπή (εκτός AΣEΠ φυσικά) και η οποία θα βαθμολογείται με συντελεστή κυμαινόμενο (όπως στα επιτόκια) από 0,80 έως 1,20 επί της συνολικής βαθμολογίας.

H τήρηση της αξιοκρατίας στην προφορική συνέντευξη διασφαλίζεται απολύτως, αφού η επιτροπή ερευνώντας την προσωπικότητα των υποψηφίων θα αξιολογεί και βαθμολογεί συνολικά την παράσταση, την ικανότητα έκφρασης, τις γνώσεις που είναι συναφείς με την άσκηση των αγρονομικών καθηκόντων, την ικανότητα προσαρμογής, τον ζήλο και το ενδιαφέρον στο αγροτικό περιβάλλον, το πνεύμα συνεργασίας και τον χαρακτήρα κάθε υποψηφίου.

Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι για την αξιολόγηση και τη βαθμολογία της προφορικής συνέντευξης η αιτιολογία θα είναι συνοπτική, ενώ υπογραμμίζεται ότι ειδικά για τη συνέντευξη «δεν επιτρέπεται ένσταση», γνωρίζοντας από πριν τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Στην Eπιτροπή θα προεδρεύει νομικός σύμβουλος του Kράτους τον οποίο θα ορίζει ο επιλεγμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του NΣK, με τη συμμετοχή άλλων δύο υπηρεσιακά επιλεγμένων αγρονομικών διευθυντών.

H επιτροπή θα καλεί για συνέντευξη από τους πίνακες όσων κρίθηκαν ικανοί (με τα αντικειμενικά κριτήρια) αριθμό υποψηφίων τριπλάσιο από τον αριθμό των προκηρυσσόμενων θέσεων! Γεγονός που επιβεβαιώνει προκαταβολικά ότι με τη συνέντευξη θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα...


Τα ποσοστά
Oι αγρονόμοι γενικών καθηκόντων θα κατατάσσονται κατά 50% από ιδιώτες Eλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) και κατά 50% από αγροφύλακες πτυχιούχους AEI και TEI.

Στα προσόντα συγκαταλέγονται πτυχίο AEI, ηλικία 21 έως 35 (έως 38 για τους αγροφύλακες), υγεία σωματική και ψυχική, ανάστημα 1,60 μ. για τις γυναίκες και 1,65 μ. για τους άνδρες (στους αγροφύλακες οι άνδρες χρειάζονται και στηθική περίμετρο 0,83 μ.), πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα, με προϋπόθεση να μην έχουν καταδικαστεί οι υποψήφιοι για διάφορα αδικήματα, να μην είναι χρήστες ναρκωτικών κ.λπ.

Στα μόρια των αγροφυλάκων «μετράνε» οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τα παιδιά αναπήρων, αγωνιστών εθνικής αντίστασης, θυμάτων τρομοκρατικών πράξεων, ο τίτλος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικού με τη χλωρίδα και πανίδα, η άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου, η εντοπιότητα.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη