23 Μαρ 2009

Πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος

Πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος: Ενδιάμεσος απολογισμός της θηριώδους μάχης στο χρηματοπιστωτικό κυβερνοχώρο – μέρος Α!
Χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγάλος νικητής στο οικονομικό επίπεδο είναι οι Η.Π.Α. οι οποίες (κατά την υποκειμενική μας άποψη πάντα), όχι μόνο σχεδίασαν με κάθε λεπτομέρεια μία πράγματι πολύπλοκη πολεμική, επιχειρησιακή και επικοινωνιακή στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς αποχώρησης από «το πεδίο της μάχης», αλλά και την εκτέλεσαν με εξαιρετικό τρόπο.

Στο πολιτικό επίπεδο όμως νικητής θεωρούμε ότι θα αναδειχθεί η... Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ήδη «κρατά τα κλειδιά της ΕΕ», κατά την έκφραση του J. Neuger (Bloomberg). Όπως αναφέρει δε ο J.D.Juliani, ο πρόεδρος του κέντρου ερευνών Robert Schuman Foundation, «Η Merkel είναι αυτή που κρατά το κλειδί για τη ροή κεφαλαίων και δεν επιθυμεί να το εγκαταλείψει». Όλες οι υπόλοιπες χώρες, λίγο ή περισσότερο, ανήκουν δυστυχώς στους ηττημένους, με τις ισχυρότερες εξ αυτών να θελήσουν σίγουρα στο μέλλον να περιορίσουν τις ζημίες τους, εις βάρος των πάσης φύσεως ασθενέστερων.

Οι μεγάλοι οικονομικά ηττημένοι είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, όπως θα τεκμηριώσουμε παρακάτω, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με τις Η.Π.Α. – βασικοί προμηθευτές της υπερδανεισμένης αμερικανικής αγοράς και ταυτόχρονα οι μεγαλύτεροι πιστωτές της. Οικονομικά και πολιτικά ηττημένοι είναι οι Μ. Βρετανία και η Γαλλία (σημερινά μεγάλα θύματα των αμερικανικών τοξικών ομολόγων και ταυτόχρονα πολύ σοβαρά εξασθενημένοι για να σταθούν με αξιώσεις δίπλα στη Γερμανία – τη μελλοντική αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της ΕΕ), ενώ σαφώς οικονομικά ηττημένοι (ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη πολιτική ισχύ) οι Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αυστρία και Ελβετία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη