20 Μαρ 2009

Θεσσαλονίκη-Κάστρα: Ο,τι ακουμπάει στα κάστρα, να φύγει!

Η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη των βυζαντινών τειχών της Άνω Πόλης και τα «καστρόπληκτα» βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

Απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρύσας Αράπογλου, για τα «Καστρόπληκτα» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απάντησε ότι το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο.

«Σε ένα πράγμα όλοι οι αρχαιολόγοι συμφωνούν. Ό,τι ακουμπάει στα τείχη πρέπει να φύγει. Να καθαιρεθεί άμεσα. Μην προσπαθούμε με θέσεις αντεπιστημονικές για να κάνουμε αντιπολίτευση. Εμείς ότι και να μας λένε, θα ακούμε τι λέει επιστήμη και αμέσως θα το υλοποιούμε. Τι λένε οι ειδικοί και αμέσως θα το υλοποιούμε. Είμαστε έτοιμοι και στη μελέτη για την ανάδειξη των τειχών» τόνισε ο δήμαρχος.

Στην τοποθέτηση της η Χρύσα Αράπογλου υποστήριξε ότι ..«καταρρέει ο μνημειακός πλούτος της πόλης» και κατήγγειλε τη διοίκηση ότι με το πρόσχημα της ανάδειξης του βυζαντινού τείχους καταστρέφει την προσφυγική αρχιτεκτονική της περιοχής.

«Και μιλούμε εδώ για τη δημιουργία προσφυγικού πάρκου σε άλλο χώρο. Εκεί να γίνει το πάρκο του προσφυγικού ελληνισμού» τόνισε η κ. Αράπογλου.

Από το 1997 με πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των ιδιοκτητών από τα εφαπτόμενα με το βυζαντινό τείχος σπίτια, που κατοικήθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες. Για αποζημιώσεις, προκειμένου να κατεδαφιστούν, εγκρίθηκαν δύο δισεκατομμύρια δραχμές και άλλα εξακόσια εκατομμύρια δραχμές για το τμήμα του Επταπυργίου, ενώ ένα τμήμα από αυτά τα κονδύλια (400 εκατομμύρια δραχμές) διατέθηκαν για το αντίστοιχο πρόγραμμα του δήμου Συκεών. Υπήρξαν ενέργειες, σε συνεννόηση με τους 256 ιδιοκτήτες κτισμάτων, χωρίς τίτλους κυριότητος γης, οι οποίοι αποζημιώθηκαν με 120.000 δρχ. το τ.μ. όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σ. Καπετανόπουλος.

Η κ. Αράπογλου έθεσε επίσης το θέμα της ιστορικής αγοράς του Αγ. Μηνά, όπου ο εκμισθωτής Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επικαλούμενος προβλήματα στατικότητας και αναστηλώσεις προχωρά σε εξώσεις καταστηματαρχών, διερωτώμενη εάν ο δήμος έχει ενημέρωση και εάν έχει κινητοποιηθεί για το ζήτημα.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απάντησε ότι σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις καθηγητών πανεπιστημίων, που περιέχονται και σε έγγραφα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων «υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια καταστηματαρχών και καταναλωτών».

«Τα δύο κτίρια λένε οι ειδικοί πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν και το διατηρητέο να ενισχυθεί. Μπορούμε να βρούμε λύσεις με συζήτηση και με τη σύμφωνη γνώμη των καταστηματαρχών, να αποχωρήσουν με τη λήξη των συμβολαίων τους, να γίνουν τα κτίρια και να ξαναμπούν οι έμποροι μέσα» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Πηγή: ΟΤΑ.GR
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη