Είναι πασίγνωστο ότι στη χώρα, που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, στο τέλος κερδίζει πάντα ο παράνομος. Ο εξυπνάκιας. Ο καταφερτζής. Αυτός που έχει γραμμένο στα (παλιά) του υποδήματα το σεβασμό στη νομιμότητα, στο περιβάλλον, στο συνάνθρωπο.
Και κάποιοι αισθάνονται μονίμως κορόιδα.
Κορόιδα, επειδή πλήρωσαν για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ οι άλλοι χτίζουν αυθαίρετα, που έτσι κι αλλιώς κάποιος θα τα νομιμοποιήσει, για να μαζέψει μερικά ευρώ,
κορόιδα, επειδή πληρώνουν φόρους, ενώ κάποιοι δεν δηλώνουν τίποτε, αφού όλο και κάποια "περαίωση", θα τους δικαιώσει,
κορόιδα επειδή περιμένουν πολιτισμένα στη σειρά τους, ενώ οι "έξυπνοι" την παρακάμπτουν χωρίς συνέπειες......
Έτσι,Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ζήτημα της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τους πολίτες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μια πρόταση της Νομαρχίας μας και του αντινομάρχη Πολεοδομίας Γιάννη Αγγούρα, γίνεται κυβερνητική πρωτοβουλία. Στην τελευταία συνάντησή μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός Γ. Σουφλιάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του θέσαμε, ένα αίτημα που προέκυψε από... την επαφή μας με την καθημερινότητα των πολιτών. Με το μέτρο αυτό, βάζουμε τέλος στην χρόνια αγωνία πολλών ιδιοκτητών ακινήτων, λύνεται ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα και κάνουμε ως πολιτεία μια νέα αρχή στον έλεγχο των κατασκευών.
Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Υπουργό για σύσταση επιτροπής για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου παρεμφερούς με το νόμο 1337/83 που θα προβλέπει νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων που αφορούν αλλαγές χρήσης εντός του όγκου του κτιρίου οι οποίες δεν βλάπτουν το περιβάλλον, όπως αποθηκευτικοί χώροι, χώροι πάρκινγκ, ημιυπαίθριοι χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης.
Εμείς ως Νομαρχία συμφωνούμε και για τη μεταβίβαση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο και έχουν ιδιωτικά κτίσματα αρκεί να υπάρχει κατοχή πάνω από 20ετία οπότε ούτως ή άλλως θεμελιώνεται δικαίωμα χρησικτησίας, να είναι πρώτη κατοικία και να μην είναι μέσα σε δασικές, κοινόχρηστες εκτάσεις, ζώνη αιγιαλού κλπ.
Επίσης, για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης εφαρμόζουμε ήδη υποχρεωτική αυτοψία και έλεγχο των κατασκευών, κάτι που εδώ και ένα χρόνο είμαστε η μοναδική νομαρχία στην Ελλάδα που την έχουμε καθιερώσει, και προτείνουμε θέσπιση μηχανισμού ελέγχου του αυθαιρέτου στη γένεσή του αφού εντοπιστεί από τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, θέσπιση ανεξάρτητου σώματος κατεδάφισης αυθαιρέτων που στερούνται οικοδομικής αδείας, βεβαίωση των εξόδων κατεδάφισης στον αυθαιρετούντα και διατήρηση των ισχυόντων υψηλών προστίμων».