Μια ομάδα επιστημόνων του αυστραλιανού πανεπιστημίου Μόνας, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής μικροβιολόγο δρα Ντένα Λύρα και τον καθηγητή Τζούλιαν Ρουντ του Τμήματος Μικροβιολογίας, ανακάλυψε τα μυστικά ενός σούπερ-ανθεκτικού και επικίνδυνου βακτήριου, του λεγόμενου "δύσκολου κλωστρίδιου" (Clostridium difficile), που σκοτώνει χιλιάδες ηλικιωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία όλου του κόσμου κάθε χρόνο. Η ανακάλυψη, για την οποία η Λύρα και ο Ρουντ συνεργάστηκαν επί μια δεκαετία, μπορεί... να σώσει πολλές ζωές στο μέλλον και παράλληλα να γλιτώσει τα συστήματα υγείας πολλών χωρών από μεγάλες δαπάνες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησε την τεχνική γενετικής τροποποίησης του βακτήριου και κατάφερε να λύσει το μυστήριο που επί χρόνια περιέβαλε την θανατηφόρα τοξικότητά του, ανακαλύπτοντας ποιες πρωτεϊνες ευθύνονταν γι' αυτό.
Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι η κύρια αιτία διάρροιας στους νοσοκομειακούς ασθενείς, κυρίως άνω των 65 ετών, που παίρνουν θεραπεία με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα "καλά" βακτήρια στο έντερο, επιτρέποντας στο "κακό" βακτήριο να αναπτυχθεί, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή, που είναι πολύ δύσκολο μέχρι σήμερα να θεραπευτεί. Τώρα, η νέα ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους φαρμακευτικής αντιμετώπισης του σούπερ ανθεκτικού βακτήριου, αν και προς το παρόν, όπως είπε η Λύρα, δεν μπορεί να τεθεί χρονικός ορίζοντας στο πότε θα είναι έτοιμα τα νέα φάρμακα.
Το βακτήριο Clostridium difficile απελευθερώνει δύο τοξίνες και μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τοξίνη Α ήταν η κύρια αιτία για την τοξικότητά του. Όμως η έρευνα απέδειξε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην τοξίνη Β, που είναι η βασική υπεύθυνη για τα συμπτώματα που προκαλεί ο μικρο-οργανισμός. Μέχρι τώρα, οι διαγνωστικοί έλεγχοι για το βακτήριο εστιάζονταν στην ανίχνευση της τοξίνης Α, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς στα νοσοκομεία να έχουν τη μόλυνση (από την τοξίνη Β), αλλά η διάγνωση να είναι λανθασμένη.