Vodenka, μπορείς να μεταφράσεις αυτή την επιγραφή από τα Μακεδονικά;

16 Μαρ 2009

Η επιγραφή αυτή βρέθηκε στην αρχαία Μακεδονια.Μπορείς να τη μεταφράσεις στα σλαβομακεδονικά; (το ιδίωμα που ομιλείται στη FYROM;) να βοηθήσουμε τα σχολιαρόπαιδα των Σκοπίων, να γίνουν πιό έξυπνα; (έτσι λέει ο Βελόπουλος: όποιος ξέρει αρχαία Ελληνικά, γίνεται πιό έξυπνος).

Ο κατάδεσμος της Πέλλας είναι μια κατάρα (αρά) ή μαγική επωδός γραμμένη σε φύλλο μολύβδου και χρονολογείται στον 4ο ή 3ο αιώνα Π.Κ.Ε.. Βρέθηκε στην Πέλλα το 1986 και δημοσιεύτηκε στο Hellenic Dialectology Journal το 1993.
Είναι ερωτική μαγική επωδός από μια γυναίκα, πιθανώς ονόματι Δαγίνα, της οποίας ο εραστής Διονυσοφών επρόκειτο να νυμφευθεί την Θετίμα ("εκείνη που τιμά τους θεούς". Στην Αττική διάλεκτο το όνομά της θα έπρεπε να είναι Θεοτίμη. Επικαλείται τον "Μάκρωνα και τους δαίμονες" (παρκαττίθεμαι μάκρωνι και τοις δαίμοσι, [Αττικ. παρακατατίθεμαι) να μεταστρέψουν τον Διονυσοφώντα (το φως του Διονύσου) να παντρευτεί εκείνην αντί της Θετίμας, και ποτέ να μην παντρευτεί άλλη γυναίκα εκτός αν η ίδια ξετυλίξει τον κατάδεσμο.
Η γλώσσα αναγνωρίζεται ως Βορειοδυτική Ελληνική ή Δωρική Ελληνική και το χαμηλό κοινωνικό status της συγγραφέως, όπως φαίνεται από το λεξιλόγιό της και την πίστη της στη μαγεία, υπονοεί ότι μια διακριτή μορφή της Δωρικής ομιλείτο στη Πέλλα στην εποχή που γράφτηκε η πινακίδα. Οι Brixhe και Panayotou (1994:209) τη θεωρούν Μακεδονικής προέλευσης, αλλά υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός της Πέλλας δεν ήταν ομογενώς αυτόχθων και προτιμούν να αναμένουν την ανακάλυψη ενός δεύτερου ευρήματος πριν προβούν σε οριστικές δηλώσεις.
Ακόμη και πριν την ανακάλυψη του κατάδεσμου της Πέλλας το 1986 έχει καταγραφεί ότι η Δωρική Ελληνική ομιλείτο πιθανώς στην προελληνιστική Μακεδονία ως δεύτερη διάλεκτος (Rhomiopoulou, 1980).
Από τη wikipedia
Share

4 σχόλια:

 1. Είμαι Μακεδόνισα, Ελληνίδα πολίτης, βαπτισμένη Ελληνοχριστιανή και γνωρίζω την ιταλική και την αγγλική γλώσσα πολύ καλά! Εάν σε 3.000 χρόνια βρεθούν γραφώμενα δικά μου, πιστεύετε ότι οι αρχαιολόγοι της εποχής, από ένα μόνο κείμενο δικό μου, θα μπορούσαν να βγάλουν κάποιο σωστό συμπέρασμα για την εθνική μου ταυτότητα η καταγωγή η για ποια γλώσσα μιλούσαν οι κάτοικοι στον τόπο όπου θα έβρισκαν το κείμενο αυτό;
  Γι' αυτό μην μας παιδεύετε άλλο με την αρχαιολογία γιατί τζάμπα μας ταλαιπωρείτε και ταλαιπωρείστε στο ψάξιμο και δεν αποδεικνύετε ΤΙΠΟΤΑ!
  VODENKA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειχανε Στρατηγάκη στην Αρχαια Μακεδονια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν ξέρω αν το σχόλιο είναι της Vodenka - πιστεύω να είναι ειρωνικό - αλλά είναι ΗΛΙΘΙΟ.
  Σύμφωνα με το σχόλιο πρέπει να πιστεύουμε ότι λέει ο καθένας και να μη πιστεύουμε σε Ιστορική και Αρχαιολογική έρευνα.... (και με την ευκαιρία, υπάρχει ενα - έστω μισό - κείμενο σε αρχαία σλαβική? - ξέχασα, τα μακεδονοειδη τι μιλούσαν?)
  Και να τελειώσω με τη συνηθισμένο σχόλιο για τους τύπου βοδενκα...
  Οι Ηλίθιοι είναι ανίκητοι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Dear Gence....you are so right... it's all so relative...they belong
  to the Arts & not science.
  As you are familiar with the Arts
  you know you can dispute anything, but you shall have some proofs, and since i have none of you, I can go on disputing your existance.
  I wont do this, but i will go to your childhood, and there i might discover, that only your shit... is the one you are proud of.......
  When you discover this..then thinks will change.
  I wander did you smeather yourself with it.

  Thanks

  Angelo.ca

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη