2 Απρ 2009

10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη


Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, από τις 9 έως τις 15 Απριλίου, δίνοντας για δέκατη συνεχή χρονιά την ευκαιρία στους σινεφίλ της πόλης να απολαύσουν τις καλύτερες στιγμές της πρόσφατης γαλλόφωνης παραγωγής.

To Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, μια διοργάνωση της.. Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται σταδιακή αύξηση στην ελληνική αγορά γαλλικών ταινιών τα τελευταία τρία χρόνια, με τις γαλλικές ταινίες στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύουν για το 2009 το 8% της συνολικής παραγωγής, ένα ποσοστό από τα πιο υψηλά παγκοσμίως. Γι αυτούς τους λόγους η UNIFRANCE (Κρατικός Oργανισμός για την Προώθηση του Γαλλικού Κινηματογράφου) εντείνει την υποστήριξή της στη διοργάνωση του Φεστιβάλ σε αναγνώριση της θετικής αυτής κίνησης των Ελλήνων διανομέων.

Στο 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν συνολικά 23 ταινίες, 17 από το Επίσημο Πρόγραμμα του φεστιβάλ, 2 από την ενότητα Ταινίες για Παιδιά και 4 από την ενότητα Λευκή Κάρτα στον Patrick Brion που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Επιπλέον, φέτος το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την μοναδική ευκαιρία να απολαύσει απο κοντά τη δουλειά του φωτογράφου των αστέρων, του καταξιωμένου γάλλου δημιουργού Renaud Monfourny, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Les inrockuptibles», καταθέτει τη δική του ματιά στο παγκόσμιο star system, δημιουργώντας ξεχωριστά πορτραίτα δημοφιλών ηθοποιών, σκηνοθετών, ανθρώπων του κινηματογράφου. Η έκθεση του Renaud Monfourny, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Ολύμπιον από τις 6 έως τις 15 Απριλίου.

Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, φέρνει στην Θεσσαλονίκη μια επιλογή από ό, τι πιο ιδιαίτερο έχει να επιδείξει η πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή, ταινίες αγαπημένων σκηνοθετών, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων νέων ταλέντων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο αυριανό παγκόσμιο σινεμά. Οι νέες ταινίες των Ζαν Φρανσουά Ρισέ, Φιλίπ Γκαρέλ, Μπάρμπετ Σρέντερ, Πασκάλ Τομά, Κριστόφ Ονορέ, Ανιές Βαρντά και Ζοσιάν Μπαλασκό, θα προβληθούν μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην αίθουσα του Ολύμπιον.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενότητα «Λευκή Κάρτα στον Patrick Brion»: Ο αναγνωρισμένος ιστορικός του κινηματογράφου - ο οποίος μέσα από την κλασσική πλέον εκπομπή «Cinéma de Minuit» του καναλιού France 3, φέρνει για δεκαετίες το γαλλικό κοινό σε επαφή με σινεφιλικές ταινίες, ανοίγοντας τους ορίζοντές του στα ατελείωτα αποθέματα του παγκόσμιου κινηματογράφου – επιλέγει για τους θεατές του 10ου Γαλλόφωνου Φεστιβάλ, τέσσερα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης.

Και φυσικά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη προσεγγίζει και τους μικρούς φίλους του κινηματογράφου, με την προβολή δυο ταινιών που στοχεύουν να κερδίσουν τόσο τους ίδιους, όσο και τους ενήλικους θεατές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη