5 Απρ 2009

Στη φυλακή οι δύο υπάλληλοι του ΟΑΣΘ

3-4-2009
Ποινές κάθειρξης πέντε και οκτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε δύο υπαλλήλους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) -έναν άνδρα και μία γυναίκα- που κατηγορούνταν ότι είχαν οργανώσει -πριν από 10 χρόνια- «κομπίνα», ύψους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ, με τη διάθεση των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του Οργανισμού. Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους κατά περίπτωση για υπεξαίρεση στην υπηρεσία και για άμεση συνέργεια στην εν λόγω πράξη....

Πρόκειται για τον τότε υπεύθυνο της αποθήκης εισιτηρίων και διακίνησης μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών του ΟΑΣΘ και μία υπάλληλο στον τομέα πώλησης των καρτών.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις κάρτες που παραλάμβανε ο πρώτος κατηγορούμενος από το τυπογραφείο και εν συνεχεία παρέδιδε προς πώληση στα διάφορα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ ήταν κι ένας απροσδιόριστος αριθμός που νωρίτερα είχε φροντίσει να μην καταχωρήθούν στα ειδικά βιβλία του Οργανισμού. Αυτές τις αχρέωτες κάρτες τις προόριζε για τη συγκατηγορούμενή του, η οποία τις διέθετε προς πώληση στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, παρακρατώντας το καταβληθέν αντίτιμο.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, με τον παραπάνω τρόπο και για το διάστημα από τον Ιούνιο 1998 έως το Δεκέμβριο 2000, οι δύο κατηγορούμενοι οικειοποιήθηκαν παράνομα το ποσό των 956.000 ευρώ, ήτοι 326 εκ. δρχ., ζημιώνοντας τον ΟΑΣΘ, ο οποίος διαπίστωσε την απάτη στο πλαίσιο διενέργειας εσωτερικών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε στις αποθήκες του Οργανισμού μεγάλος αριθμός αδιάθετων και προς καταστροφή καρτών.

Ο υπάλληλος-υπεύθυνος διακίνησης των μηνιαίων καρτών, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, ομολόγησε ανακριτικά μέρος των αποδιδόμενων πράξεων και προσφέρθηκε να επιστρέψει μετρητά και ακίνητα που ήταν στην κυριότητά του, ύψους περίπου 650 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η υπάλληλος πωλήσεων αρνήθηκε την κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι ουδέποτε πήρε χρήματα και τονίζοντας πως πίστευε ότι ο συγκατηγορούμενός της απέδιδε κανονικά στον ΟΑΣΘ τα χρήματα από το αντίτιμο των καρτών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη