16 Απρ 2009

Η φορολογική δήλωση του Ομπάμα


Μείωση του εισοδήματος του Μπάρακ Ομπάμα, από 4,2 εκ.δολάρια το 2007, σε 2,7 εκ.δολ. το 2008, δείχνει η τελευταία φορολογική του δήλωση.
Το σύνολο σχεδόν των εισοδημάτων του Ομπάμα, προέρχεται από τα πνευματικά δικαιώματα, δύο βιβλίων του, των "The Audacity of Hope" και "Dreams From My Father" .

Η φορολογική του δήλωση, που υπέβαλλε από κοινού με τη σύζυγό του, έδειξε πληρωτέο φόρο 829.000 δολάρια, τα οποία έχει ήδη προκαταβάλλει και μάλιστα προκατέβαλλε 855.000 δολάρια, οπότε "παίρνει πίσω" από την εφορία 26.000 δολάρια, τα οποία άφησε να συμψηφιστούν με το φόρο της επόμενης χρονιάς (2009).
Όλα αυτά τα ...διαφανή, στις Η.Π.Α., όπου ο καθένας, μπορεί να ξέρει πόσο φόρο πληρώνει και πόσο συνεισφέρει στη δημόσια οικονομία, ο συμπολίτης του, όποιος κι αν είναι. Στην Ελλάδα, είπαμε: προέχουν τα "προσωπικά δεδομένα", των εχόντων και κατεχόντων.

Τώρα, πώς γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι φόροι που πληρώνει κάποιος, να είναι κοινοποιήσιμοι και προβάσιμοι στο σύνολο των πολιτών, ενώ στην Ελλάδα, να είναι επτασφράγιστο μυστικό, είναι άλλο θέμα.

Δεν θα ήταν δημοκρατικό, να ξέρουμε πόσο φόρο πληρώνουν όλοι αυτοί οι φανφάρες επώνυμοι, που μας κάνουν μαθήμτα δημοκρατίας κάθε μέρα;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη