Η συνάντηση Καραμανλή - Ομπάμα, κινήθηκε στα αναμενόμενα: Μας προετοίμασε άλλωστε γι αυτό ο Αμερικανός πρέσβης (Ενα πολύ σημαντικό μάθημα από τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ ).
Kαι όπως ήταν αναμενόμενο πριν την ημίωρη συνάντηση, ο Ομπάμα, αποκάλεσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ΠΓΔΜ ως "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .
Δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Με αυτό το όνομα αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ την ΠΓΔΜ, στη σύνοδο μιλούσε ως πρόεδρος των Η.Π.Α. δεν θα μπορούσε να πρωτοτυπήσει.
Ο Ομπάμα φαινόταν να κάνει αγγαρεία κι αυτό είναι καλό για μας, γιατί μπορεί, επειδή βαριόταν να μιλήσει, να άκουσε κιόλας τον "Πρόεδρο", όπως λανθασμένα αποκάλεσε τον κύριο Καραμανλή.
Επειδή είναι προφανές, ότι πολλοί Έλληνες θα στεναχωρηθούν:
Μην κάνετε το λάθος, να πάρετε πολύ σοβαρά τα σημερινά. Ήταν μια ασήμαντη συνάντηση. Οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται σε τέτοιες συναντήσεις.
Η Αμερική έχει τα δικά της προβλήματα, ο Ομπάμα, έχει πάρα πολλά στο κεφάλι του και δε θα ασχοληθεί με ασήμαντες υποθέσεις. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ!
Το ποιές συναντήσεις είναι σοβαρές φαίνεται από την εισαγωγή. ΠΡΟΣΕΞΤΕ:
-Αν ο Αμερικανός ηγέτης ξεκινά την κουβέντα του με τον έτερο ηγέτη λέγοντας "μοιραζόμαστε κοινές αξίες με τη χώρα σας", οι ΗΠΑ σε θεωρούν δεδομένο, η συνάντηση είναι ασήμαντη.
-Αν ξεκινά λέγοντας "έχουμε κοινά συμφέροντα ...", θεωρεί πως η χώρα που εκπροσωπεί ο απέναντι ηγέτης είναι σημαντική και θέλει καλόπιασμα.
Oι Αμερικανοί, με τους Έλληνες μοιράζονται κοινές αξίες και με τους Τούρκους, κοινά συμφέροντα.
Οπότε, εμάς μας "αγαπάνε" μεν, αλλά δε μας κάνουν τα "χατήρια", ενώ με τους Τούρκους, που γαβγίζουν συνέχεια, εκνευρίζονται μεν, προσπαθούν να τους "ταϊσουν" δε, για να ηρεμήσουν.
Περαιτέρω ανάλυση, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται, έτσι; Δυό λέξεις κρατήστε:
"Αξίες" vs "Συμφέροντα"