13 Απρ 2009

Ο Καραμανλής ενόχλησε τους Αμερικανούς


Ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στην ευρωβουλή ο Νίκος Βακάλης μιλά στη “ΜτΚ” για το πολιτικό περιβάλλον αλλά και το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται ενόψει των ευρωεκλογών.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα
Προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ το σημερινό επίτροπο της χώρας μας στην Ε.Ε. Σταύρο Δήμα και εκφράζει την αισιοδοξία του πως η ΝΔ μπορεί να κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, αρκεί να... επιμείνει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να εκτονωθεί ο θυμός της κομματικής βάσης για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου, και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στην κοινωνία.
Επιπλέον ο ευρωβουλευτής της ΝΔ προκαλεί αίσθηση με την αναφορά του περί στοχοποίησης και επιθέσεων από τα ΜΜΕ προς τον πρωθυπουργό, τις οποίες συνδέει ευθέως με αμερικανική ενόχληση για την ελληνική στάση στο σχέδιο Ανάν, τον αγωγό South Stream και το βέτο στο Βουκουρέστι.
Είστε μεταξύ όσων ζητούν την παραίτηση του κ. Παυλίδη, ώστε να διευκολύνει τη ΝΔ και να μην υποστεί το κόμμα σας πολιτική φθορά; Κατ’ αρχάς ας μη σπεύδουμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και θα ήθελα να ελπίζω ότι στο τέλος θα αποδειχθεί πως δεν υπάρχει τίποτα. Σε ό,τι αφορά την πολιτική φθορά, θα υπήρχε, αν η ΝΔ επιχειρούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, κάτι που δεν ισχύει. Σε αυτή τη φάση ορθώς ο κ. Παυλίδης παραμένει βουλευτής, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την πολιτική διαδρομή του. Αν όμως υπάρξουν στοιχεία, αν η προανακριτική ανάψει το πράσινο φως για παραπομπή του στο δικαστήριο, τότε μπαίνει θέμα παραίτησης.
Εκτιμάτε ότι η υπόθεση Παυλίδη μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και να έχουμε πρόωρες εκλογές ή διπλή κάλπη στις 7 Ιουνίου; Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και μετά να τοποθετηθούμε. Πάντως εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης δεν πας σε εκλογές και εκτιμώ ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ασχέτως πάντως του αν γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές, το κλίμα πολώνεται. Μοιραία η ευρωκάλπη αποκτά στοιχεία δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση; Υπάρχει το δέον γενέσθαι και το τι τελικά θα γίνει. Σε ό,τι αφορά το δέον γενέσθαι, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι ευρωεκλογές να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και να επικεντρωθεί η συζήτηση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ειδικά όταν γνωρίζουμε πως το 80% της νομοθεσίας που καλείται να εφαρμόσει ένα κράτος-μέλος παράγεται στις Βρυξέλλες, οπότε αντιλαμβάνεστε τη σημασία των ευρωεκλογών και το πόσο σημαντικό είναι να επιλέξεις το κόμμα που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τη χώρα στην Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά το τι τελικά θα συμβεί: Όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ θα προσπαθήσουν να στρέψουν τη συζήτηση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Εμείς πρέπει να αναδείξουμε ευρωπαϊκά θέματα.
Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές, δεδομένων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μεγάλη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ; Αν αναλύσουμε τις δημοσκοπήσεις, θα δούμε ότι η ΝΔ παρουσιάζει συσπείρωση κατά τουλάχιστον δέκα μονάδες μικρότερη από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Και μόνο η συσπείρωση των ψηφοφόρων μας να φτάσει το επίπεδο αυτής του ΠΑΣΟΚ τότε η διαφορά υπερκαλύπτεται και θα είμαστε πρώτο κόμμα. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Αρκεί βέβαια να υπάρξει συσπείρωση.
Τι όμως πρέπει να γίνει, ώστε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα για τη ΝΔ; Ο πρωθυπουργός να εξακολουθήσει να είναι ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, όπως είναι, και να προχωρήσουν πιο θαρραλέα οι μεταρρυθμίσεις. Βεβαίως και παρεμβάσεις για εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες.
Μήπως στις εκλογές πληρώσετε την οικονομική κρίση; Πιστεύω το αντίθετο, δεδομένης της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Ο Καραμανλής θα την πιστωθεί και δεν θα τη χρεωθεί. Η κρίση δεν με φοβίζει σε πολιτικό επίπεδο.
Με ποια κριτήρια πρέπει να καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο; Το σημαντικότερο είναι το ποιος ηγείται του ψηφοδελτίου και ουσιαστικά και σημειολογικά. Πρέπει να ηγηθεί μία σημαντική προσωπικότητα. Επίσης δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, αυτό της πλήρους ανανέωσης, όπου δεν έμεινε ούτε ένας παλιός. Πρέπει στο ψηφοδέλτιό μας να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παλιοί. Το ποιοι θα είναι, αυτό πρέπει να προκύψει κατόπιν αξιολογικής κρίσης του έργου που παρήγαγαν. Για τις υπόλοιπες θέσεις πρέπει να επιλεγούν ισάξιοι, με αυστηρά κριτήρια, βάσει των γνώσεων και των ικανοτήτων τους επί των τομέων και επιτροπών που υπάρχουν στην Ε.Ε., ώστε να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Και φυσικά όχι σε λογικές life style, επικοινωνίας ή “εξορίας”.
Και για να επιστρέψω στο πρόσωπο του επικεφαλής, θεωρώ ότι ο σημερινός επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας θα ήταν μία από τις πλέον ενδεδειγμένες προσωπικότητες για τη θέση αυτή. Διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντα του επιτρόπου περιβάλλοντος και αναδείχθηκε ως ο καλύτερος επίτροπος στην Ε.Ε. Δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερο για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.
“Ο Καραμανλής ενόχλησε τους Αμερικανούς”
Πού αποδίδετε τη δημοσκοπική υστέρηση της ΝΔ; Το ένα είναι ότι τα στελέχη μας -μεταξύ των οποίων και εγώ- αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου. Το ότι τα στελέχη είναι θυμωμένα με αυτές τις συμπεριφορές ορισμένων δείχνει υγεία. Ωστόσο οι κινήσεις του προέδρου καθημερινά βοηθούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βελτιωθεί η κατάσταση.
Θέλω όμως να επισημάνω για την υπόθεση του Βατοπεδίου και κάτι ακόμη. Η υπόθεση προϋπήρχε, επί ΠΑΣΟΚ. Πολλοί γνώριζαν, αλλά ουδείς μίλαγε. Μπαίνει επομένως το ερώτημα γιατί τώρα τέτοια επίθεση στη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή. Ποτέ δεν είδα έναν ηγέτη να βάλλεται με τέτοια σφοδρότητα, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα ΜΜΕ που είναι φιλικά διακείμενο στην παράταξή μας. Και παρά τα χτυπήματα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δημιουργήσει υπέρ του ρεύμα. Εδώ παίζονται πολλά παιχνίδια και τρία σημεία υπάρχουν στο μυαλό μου: σχέδιο Ανάν, αγωγός South Stream και βέτο στο Βουκουρέστι.
Κύριε Βακάλη, συνδέετε τις επιθέσεις που λέτε πως γίνονται στον κ. Καραμανλή με τρεις υποθέσεις στις οποίες είναι γνωστό πως η ελληνική στάση ενόχλησε τις ΗΠΑ. Επειδή γενικώς πολλά κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη το αφήνουν να εννοηθεί, σας το ρωτώ ευθέως: Πίσω από αυτές τις επιθέσεις που περιγράψατε βρίσκονται οι Αμερικανοί; Εγώ εκείνο που λέω είναι ότι οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν. Το ερώτημα δεν είναι αν ενήργησαν εκείνοι. Εκείνοι όμως μπορούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα και άνθρωποι που βρίσκονται εδώ, βλέποντας τις διαθέσεις του μεγάλου αφεντικού, μπορεί να απελευθέρωσαν τις δυνάμεις τους και να δημιουργούν αυτήν την εικόνα. Αλλιώς δεν μπορώ να ερμηνεύσω πώς δέχτηκε τέτοια επίθεση, με τέτοιο πάθος από όλα τα μέσα.
Οφείλω βέβαια να συμπληρώσω το διαφορετικό τρόπο παγκόσμιας προσέγγισης από τις ΗΠΑ μετά την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας και την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη