11 Απρ 2009

ΑΝ ΑΚΟΥΓΕ Ο ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ!


Κάποιος φίλος, είχε χαρακτηρίσει τον Κώστα Σημίτη –τότε στα χρόνια της παντοκρατορίας του- ως ‘μικρό Καποδίστρια’, θέλοντας να μου υπογραμμίσει τις ικανότητές του στη διακυβέρνηση της Ελλάδας εν καιρώ ειρήνης και την ανικανότητά του να χειριστεί καταστάσεις κρίσεων στην εξωτερική πολιτική.

‘Του κάνεις μεγάλη τιμή’ του είχα απαντήσει τότε εγώ.

‘Καθόλου’ μου είπε γελώντας και μου έστειλε έπειτα από λίγες ημέρες να διαβάσω, την τοπική εφημερίδα της Μάνης ‘Μανιάτικη Αλληλεγγύη’ η οποία δημοσίευε επιστολή του Καποδίστρια προς τον Π.Μαυρομιχάλη, με την οποία ο μετέπειτα κυβερνήτης της Ελλάδας, απαντούσε στις... προηγούμενες δυο επιστολές του αρχηγού των Σπαρτιατικών δυνάμεων, στις οποίες ο αρχιστράτηγος των Μανιατών τον εκλιπαρούσε σχεδόν για την προσωπική του συμβολή στην κοινή εθνική προσπάθεια και του ζητούσε συμβουλές και βοήθεια για την ίδρυση σχολής στη Σπάρτη για την εκπαίδευση των Μανιατών.

Στην απάντηση του Καποδίστρια, ο αναγνώστης αμέσως διακρίνει το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη δημιουργία σχολείων στην υπόδουλη Ελλάδα με την ταυτόχρονη υπαγωγή τους όμως στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για την αποφυγή διωγμών εκ μέρους των Τούρκων.

Αυτό το τονίζει δυο φορές ο Καποδίστριας και μάλιστα συμβουλεύει στον Μαυρομιχάλη να …αφήσει κατά μέρος τις τρελές του σκέψεις για επανάσταση και Ανάσταση του ελληνικού έθνους γιατί:’ Πρέπει να πεισθώμεν ότι δεν εξαρτάται εκ των ανθρώπων να δημιουργώσιν έθνη δια λόγου ή δι αξιωματικής τινός πράξεως, ή να αναγεννώσιν εκείνα τα οποία δεν ευρίσκονται πλέον εν τη αρχαία των λαμπρότητι. Τα μεγάλα ταύτα γεγονότα εξήρτηνται εκ της Θείας Προνοίας και μόνης ταύτης αι αποφάσεις δύνανται να δημιουργήσωσιν αυτά. Ημείς δυνάμεθα να αλληλοβοηθώμεθα μετ αγάπης και άνευ οπισθοβουλίας με την ειλικρινή επιθυμίαν ν αποβώμεν χρηστά τέκνα της Εκκλησίας και καλλίτεροι πατριώται.

Η πατρίς ευρίσκεται υπό την Οθωμανικήν κυριαρχίαν. Υπό ταύτην σας διατάσσει ο Θεός να την υπηρετήσητε και πρέπει να υπακούσητε εις την θέλησιν του Υψίστου.

Πάσα δ άλλη υποβολή είνε απατηλή και το σύνθημα επικινδυνοτάτης εξάψεως παθών. Σεις κύριε ως ηγεμών του λαού οφείλετε να προφυλαχθήτε επιμελώς από τούτο…’

Δε πα να τον παρακαλούσαν οι Μανιάτες των Καποδίστρια να ηγηθεί του αγώνα, εκείνος τους έλεγε …αργότερα και με …προσοχή και μόνο με τη βοήθεια του καλού Θεούλη!

Ε ξεκίνησαν μόνοι τους, λευτέρωσαν την Ελλάδα και τον έφεραν να κυβερνήσει.

Και μετά πήγε κόντρα στους Μαυρομιχαλαίους που έδωσαν πάνω από 80 παλληκάρια στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Καλός λοιπόν ο Καποδίστριας για κυβερνήτης, αλλά σε καιρό …ειρήνης.

Το μόνο που περιμένω τώρα, μετά τις κοκορομαχίες μεταξύ Αλαβάνου και Καρατζαφέρη στη βουλή για τον εθνικό μας ποιητή, είναι μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία θα καταδικάζετε ο Π.Μαυρομιχάλης ως …ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ και μια άλλη που θα ανακηρύττει τον Καποδίστρια ως τον Ομπάμα της Ελλάδας εκείνης της εποχής, επειδή μίλησε όπως εκείνος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία!

ΖΗΤΩ ΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΟΡΕ

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη