28 Απρ 2009

Βαγγέλη, που ήσουν όταν ο Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη;


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ:
«Θα με βρεις απέναντι αν κυβερνήσεις όπως διοικείς το ΠΑΣΟΚ»
Έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο οι σχέσεις τους, που ο Παπανδρέου δεν τον κάλεσε όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε νοσοκομεία

Έναν νέο –τηρουμένων φυσικά των αναλογιών– Σεπτέμβρη-Νοέμβρη του 2007 ξαναζεί παρασκηνιακά το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δείχνει πως η τότε εσωκομματική αναμέτρηση έχει αφήσει βαθιά τα ίχνη της στο Κίνημα και επί της ουσίας ποτέ δεν έκλεισε.

Στην ουσία η επικοινωνία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Β. Βενιζέλου είναι ανύπαρκτη, σε σημείο τέτοιο που... ελάχιστοι θυμούνται πότε συναντήθηκαν για τελευταία φορά οι δυο τους για να συζητήσουν στα σοβαρά την τακτική και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, τώρα μάλιστα που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται μια ανάσα πριν από την εξουσία...

Έχει τόσα και τέτοια στοιχεία κρίσης η αναβίωση της κόντρας των δύο στρατοπέδων που αντιπαρατέθηκαν μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2007, ώστε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο Β. Βενιζέλος διεμήνυσε πρόσφατα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αν νομίζει ότι αύριο, ως πρωθυπουργός, θα κυβερνήσει όπως διοικεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, τότε θα τον βρει απέναντί του!

Ας επισημανθεί μάλιστα ότι ο Βενιζέλος πήρε την πρωτοβουλία να στείλει αυτό το μήνυμα στον Γιώργο σε μια περίοδο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιβάλει «σιωπητήριο» στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απ' την άλλη ο Βενιζέλος σιωπούσε για καιρό. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεχόταν κριτική απ' τους υποστηρικτές του, ορισμένοι από τους οποίους τον χαρακτήριζαν ακόμα και... «Άκη του Γιώργου»!

Για να φτάσει επομένως στο σημείο να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο (έστω χωρίς δημοσιοποίηση της οργής του) σημαίνει ότι η συνολικότερη κατάσταση έχει φτάσει στο «μη παρέκει»...

Και μάλλον έτσι είναι.

Άλλωστε, όπως πιστεύουν τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη κόντρα του 2007 ουσιαστικά ποτέ δεν τέλειωσε. Απλώς «σκεπάστηκε» για χάρη μιας επίπλαστης ενότητας στην πορεία προς την εξουσία.

Ο Γιώργος στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασε τις διαχωριστικές γραμμές της οξύτατης εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Μάλλον τις αναπαρήγαγε σε όλες σχεδόν τις επιλογές του, αφήνοντας εκτός του ηγετικού πυρήνα τα στελέχη εκείνα τα οποία είχαν στηρίξει Βενιζέλο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργούν άτυπα τα στρατόπεδα, αν και το «Ρεύμα» που είχε στηρίξει Βενιζέλο πλέον δεν υφίσταται, και κυρίως να παίζεται ένας κλεφτοπόλεμος χαρακωμάτων, στο παρασκήνιο μεν, αλλά με παρενέργειες παραλυτικές...

Ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος, βλέποντας όλη την τελευταία περίοδο την τακτική αποκλεισμών που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου, έχει πλέον πειστεί, σύμφωνα με συνεργάτη του, ότι:

• Στρατηγική του Γιώργου είναι η δικιά του περιθωριοποίηση.

• Θα συνεχίσει το κλίμα φίμωσης και ελλείμματος εσωκομματικής δημοκρατίας.

Επικαλείται προς τούτο διάφορα παραδείγματα, όπως τον αποκλεισμό κάθε αντίθετης φωνής απ' την επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, τη μη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, την υπολειτουργία των άλλων οργάνων, τη λήψη όλων των σοβαρών αποφάσεων από έναν κλειστό κύκλο στελεχών, μη θεσμοθετημένο, ακόμα και τη μη πρόσκλησή του όταν ο Γιώργος πήγε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, αν και πρώτος βουλευτής Θεσσαλονίκης, καθώς και τον αποκλεισμό του Γ. Φλωρίδη, αν και η επίσκεψη αφορούσε στον τομέα των αρμοδιοτήτων του (Υγεία)!

Είναι πάντως γεγονός ότι με τη στρατηγική του Γιώργου διαφωνούν ακόμα και ορισμένα στελέχη που ήταν κοντά στον Αντρέα και στήριξαν και στηρίζουν τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μια σοβαρή κριτική που του ασκούν είναι ότι η άκρατη σκανδαλολογία έχει όριο, που έχει ξεπεραστεί. «Εντάξει», λένε, «του βγήκε μέχρι τώρα, αλλά δεν θα μπορέσει να σταθεί πολύ ακόμα, ο κόσμος έχει αρχίσει να βαριέται, άλλα είναι τα προβλήματά του».

Επιπλέον όμως επισημαίνουν και τον κίνδυνο κάποια στιγμή αυτή η σκανδαλολογία να γυρίσει μπούμερανγκ, αφού ακόμα υπάρχουν... σκελετοί στην ντουλάπα του ΠΑΣΟΚ, σχετιζόμενοι με το σκάνδαλο της Siemens και τα άλλα κομμάτια του (C4I, Patriot, συμβάσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό κ.λπ.)...

Βέβαια ο Γιώργος σε όλη αυτή την εσωκομματική αμφισβήτηση και κριτική διαθέτει ένα σημαντικότατο αβαντάζ:

- Τη μεγάλη πλέον στήριξη που έχει απ' την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία φαίνεται ότι έχουν «τελειώσει» τον Καραμανλή και «παίζουν» αυτόν, με... όσες δυνάμεις διαθέτουν (και διαθέτουν πολλές)!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη