10 Μαΐ 2009

Η ΡΟΓΔΙΑ ΣΤΑ ΕΝΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ. Κρητικό άρωμα ελευθερίας...



Το taxalia, επεκτείνεται και στη λεβεντογέννα Κρήτη μας.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΡΙΑΝΑ "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ"


Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος, Δημοσιογράφος
http://www.yanniskakanos.gr/

Στη Ρογδιά, το 1810 γεννήθηκε ο Παρθένιος Περίδης μια κατ’ εξοχήν φωτεινή μορφή, που μαζί με τόσες άλλες φώτισαν το σκοτάδι της δουλείας και μας έφεραν το άπλετο φως της... “θείας” ελευθερίας που απολαμβάνομε σήμερα.

Ο Παρθένιος ξεκίνησε σα καλογεροπαίδι της Ιεράς Μονής Γωνιάς κι έγινε στη συνέχεια δάσκαλος και κληρικός, για να αναδειχθεί ύστερα Πρόεδρος της Επαναστατικής Γενικής Συνέλευσης για τον μεγάλο ξεσηκωμό της Κρήτης στα 1866. Από νωρίς πλάι στη φλόγα του δασκάλου, του αναγεννητή των ψυχών, καίει και η φλόγα του επαναστάτη που τον κάνει να κινείται δραστήρια από το δασκαλίκι των χωριών στη διπλωματία των πρεσβειών και στη σκληροτράχηλη ζωή των πολεμιστών στ’ άγρια Κρητικά βουνά…

Η Ρογδιά είναι ένα ορεινό χωριό της Κισάμου με 610 μέτρα και πάνω υψόμετρο, με αρκετές γειτονιές, το οποίο μέχρι το 1970 “κρατιόταν καλά” σε πληθυσμό έχοντας περίπου 115 κατοίκους. Πιο παλιά είχε ακόμα περισσότερους. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, αναφέρεται στο Δήμο Εννέα Χωριών με 129. Το 1920 αναφέρεται στον Αγροτικό Δήμο Βλάτους με 113, ενώ το 1928 στην Κοινότητα Έλους με 126. Το 1940 είναι στην Κοινότητα Βλάτους με 145 κατοίκους και παρέμεινε στην ίδια Κοινότητα μέχρι την υποχρεωτική συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων το 1998 απ’ όταν και ανήκει στο Δήμο Ιναχωρίου. Οι κάτοικοί σήμερα της Ρογδιάς δεν υπερβαίνουν τους 30 με τους περισσότερους να είναι ηλικιωμένοι.

Στον κεντρικό δρόμο, στα μαγαζιά - όπως λένε την πιο εμπορική γειτονιά του χωριού - είναι η προτομή του προαναφερόμενου μεγάλου αυτού Κρητός. Παραδίπλα, ένας μικρός ανηφορικός δρόμος καταλήγει στο πρώην Δημοτικό Σχολείο. Σε αυτό, λοιπόν, το κλειστό ιστορικό διδακτήριο, από το 2002 ο Δήμος Ιναχωρίου έδωσε μια διαφορετική πνοή, μετατρέποντάς το σε Κέντρο πληροφόρησης για τον Γυπαετό. Με κατάλληλη διαμόρφωση και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απέκτησε, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σωστά, σύμφωνα με το πρόγραμμα “ΓΥΠΑΕΤΟΣ” που υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου και την Περιφέρεια Κρήτης για την προστασία του. Ο γυπαετός είναι ένα μεγάλο πουλί το οποίο προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως είδος υπό εξαφάνιση. Το Κέντρο ενημέρωσης παραμένει ανοιχτό τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί. Το χωριό δεν έχει αναπτύξει τουριστική υποδομή. Έχει μία, αλλά καλή ταβέρνα που εξυπηρετεί τους ντόπιους και τους ξένους. Κι ενώ η φύση έχει προικίσει ιδιαίτερα αυτό το χωριό με πολύ πράσινο και νερά από τις ανεξάντλητες πηγές της περιοχής, δυστυχώς, ακολουθεί τη μοίρα της ερήμωσης όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ορεινά χωριά. Αν, όμως, κτίζονταν αγροτικές τουριστικές κατοικίες, πιστεύουμε ότι θα δινόταν μια καλή ευκαιρία να επιστρέψουν στο χωριό περισσότεροι νέοι και νέες για να δημιουργήσουν δικές τους οικογένειες. Από τη Ρογδιά ήταν και ο αείμνηστος δημοσιογράφος Βαγγέλης Χατζάκης που έφυγε πρόσφατα για το αιώνιο ταξίδι. Θα θυμόμαστε πάντα την καλοσύνη που διέθετε, τα φιλόξενα αισθήματα, το ήθος και την τόλμη που επέδειχνε με πολυποίκιλη δραστηριότητα για τη γενέτειρα, αλλά και την επαρχία Κισάμου. Το χωριό παράγει πολύ ελαιόλαδο και φημισμένο κρασί από τους τεράστιους αμπελώνες του. Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις παράγονται διάφορα κηπευτικά και στην πλαγιά του βουνού ευδοκιμεί η κτηνοτροφία. Παράγει ακόμα πολλά κάστανα, καθώς επίσης και πολλά ρόγδια…


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη