7 Μαΐ 2009

Ένα Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, όπου έχουμε κι εμείς ρόλο και φωνή !



Ενα Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, όπου έχουμε κι εμείς ρόλο και φωνή!

Λιάνα Γούτα

Ήταν ένα Συνέδριο πολυπληθές, με 3000 συμμετοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ και όχι μόνο. Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ή αλλιώς του European People’s Party (EPP), της μεγαλύτερης αυτή τη στιγμή ευρωπαϊκής πολιτικής παράταξης, που όπως και σημειολογικά δείχνει το όνομά του, έχει στο επίκεντρο του τον Άνθρωπο (People). Κεντρικό σύνθημα του για τις ευρωεκλογές που έρχονται, η φράση ‘Strong for the People’.

Ένα Συνέδριο που έγινε στη Βαρσοβία, μια πόλη με ισχυρή σημειολογία για την νέα διευρυμένη και ενωμένη Ευρώπη των 27. Μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σύγχρονη και μοντέρνα, που δε θύμιζε την παλιά γκρίζα, φτωχική και θλιμμένη πόλη, μερικές δεκαετίες πριν. Μια πόλη που όμως κουβαλά πρόσφατες μνήμες από σαρωτικές καταστροφές, πολέμους, θανάτους, ρατσισμό, ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αυτή την πόλη επέλεξε η μεγάλη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη του ΕΡΡ για να διοργανώσει το πρώτο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν χώρες από την Κεντρική και από την Ανατολική Ευρώπη, 5 χρόνια μετά την επανένωση της και 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τώρα που όπως είπε κι ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος, ΙΙ, «η Ευρώπη πλέον αναπνέει και με τους δυο της πνεύμονες»!

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο που η μεγάλη πλειονότητα των ομιλητών, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του ΕΛΚ, μέχρι τους 16 ευρωπαίους Πρωθυπουργούς αλλά και τους αξιωματούχους της Πολωνικής Κυβέρνησης, -Προεδρεύουσας στην ΕΕ γι αυτό το εξάμηνο-, όλοι ξεκινούσαν με μια αναφορά στη σημειολογία του να... συγκεντρώνεται όλη η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στην ιστορικά φορτισμένη Βαρσοβία για να χαράξει το μέλλον της με ελπίδα και αισιοδοξία σε μια περίοδο κρίσης, οικονομικής αυτή τη φορά.
Στόχος ήταν μια ουσιαστική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει των πιο κρίσιμων ίσως Ευρωεκλογών από συστάσεως της ΕΕ, μετά τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της και μέσα σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Προηγήθηκαν πολλές ζυμώσεις και μακρές συζητήσεις επί μήνες. Ομάδες εργασίας ευρωβουλευτών, που είχαν συσταθεί από καιρό, είχαν επεξεργαστεί τη θεματολογία. Αλλά και στις 2 προπαρασκευαστικές μέρες (Study Days) που προηγήθηκαν του Συνεδρίου, οι επικεφαλής των ομάδων παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους, ακολούθησε συζήτηση και καταγράφηκαν συμπεράσματα. Η διαδικασία του Συνεδρίου κορυφώθηκε εντυπωσιακά με τις ομιλίες 16 πρωθυπουργών από τους 19 που προέρχονται από το ΕΡΡ μεταξύ του συνόλου των 27 χωρών. Γιατί, πράγματι, το ΕΡΡ είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό και επιρροή κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, με 288 βουλευτές από 74 πολιτικά κόμματα, και η μόνη ομάδα με εκπροσώπους και από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου συνοψίζονται σε ένα πολιτικό μανιφέστο με προτάσεις για 4 τομείς τους οποίους το ΕΡΡ θεωρεί ότι σήμερα συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου:

οικονομία και αντιμετώπιση της κρίσης,
κλιματική αλλαγή,
δημογραφικές αλλαγές,
ασφάλεια για τον Ευρωπαίο πολίτη ως προς την μετανάστευση, την εξασφάλιση τροφής, την τρομοκρατία,
και τέλος ο παγκόσμιος ρόλος της Ευρώπης.
Η τελευταία μέρα έκλεισε με μια σειρά ψηφισμάτων με ευρεία θεματολογία, με την ομιλία της Δημάρχου της Βαρσοβίας να στέλνει το δικό της μήνυμα εκσυγχρονισμού της πόλης, αλλά και με μια ακόμα πολύ ξεχωριστή ομιλία. Την βιωματική ομιλία του Λεχ Βαλέσα, του οποίου και μόνο η παρουσία, στην τεράστια κι επιβλητική αίθουσα- στο ‘Παλάτι του Πολιτισμού’, σύμβολο άλλοτε του Σταλινισμού-, έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να σηκωθούν και να χειροκροτούν επί ώρα τον άνθρωπο αυτό που σηματοδότησε την αλλαγή του καθεστώτος των ανατολικών κρατών, τον ηγέτη της ‘Αλληλεγγύης’.

Άλλωστε η λέξη Αλληλεγγύη κυριάρχησε σε αυτό το Συνέδριο. Με το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων και των ομιλιών να στρέφεται γύρω από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, με μια Ευρώπη που διευρύνθηκε ξαφνικά, που οι ανάγκες της αλλάζουν καθώς ο πληθυσμός της μεγαλώνει ηλικιακά2, αλλά που αντιμετωπίζει και άλλες μεγάλες αλλαγές και απειλές, η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου αναδεικνύεται σε μια από τις κρισιμότερες της ΕΕ. Είναι επείγον να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη και η τόνωση της βιώσιμης απασχόλησης, με μέτρα που θα επιδείξουν αλληλεγγύη σε κάθε οικογένεια και πολίτη που πλήττονται από την κρίση, ειδικά σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ρεαλιστικές προτάσεις, δραστικά μέτρα και στόχους που να υπαγορεύονται από Υπευθυνότητα, μακριά από συνθηματολογίες και εύκολες ρητορικές. Τονίσθηκε η ανάγκη για μια αγορά με κανόνες, αλλά όχι με υπερπροστατευτισμό, για μια οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, διάφανους κανόνες και λειτουργία, καινοτόμα, πράσινη και αειφόρο.

Ήταν λίγες αλλά γοητευτικές οι μέρες αυτές στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου ζυμώνεται, χαράσσεται και παράγεται ουσιαστική πολιτική. Κάτι που δυστυχώς διαφεύγει από την οπτική των περισσοτέρων μας, όταν εγκλωβιζόμαστε στην γκρίζα ελληνική πραγματικότητα, γυρνώντας γύρω γύρω από την εσωστρέφειά μας.

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές. Έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις λίγες μέρες αξίζει να δούμε το σημαντικό της ιστορίας, να δούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας να εκλέξουμε ομάδες και ανθρώπους ικανούς που να διεκδικήσουν το παρόν και το μέλλον μας μέσα στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Έχουμε κι εμείς ρόλο και φωνή. Ας πάρουμε μέρος ενεργά!

....

Η Λιάνα Γούτα, Διετέλεσε Σύμβουλος σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη