19 Μαΐ 2009

Ενα σαφές και σκληρό μήνυμα προς τους Ποντίους

Την 19η Μαϊου κάθε χρόνου, τιμούμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων προγόνων μας, στις επιχειρήσεις των Νεότουρκων, που ξεκίνησαν με την αποβίβαση του Θεσσαλονικιού Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, την 19η Μαίου 1919. Οι περισσότεροι από εσάς, θα έχετε ακούσει για τον Τοπάλ Οσμάν, τον Εμβέρ κ.λ.π.
Ας έρθουμε στο σήμερα:
Η υπόθεση της γενοκτονίας, αγγίζει σήμερα στην Ελλάδα, πάνω από 3 εκατομμύρια Ελληνες, που έχουν ποντιακή καταγωγή τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Πάνω από 300.000 πόντιοι ζουν στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν συνοικίες ολόκληρες, που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από ποντίους, όπως η Καλαμαριά και οι περισσότερες δυτικές συνοικίες.
Κάθε χρόνο λοιπόν, στις 19 Μαϊου, τιμούμε τη μνήμη των προγόνων και διατρανώνουμε την απαίτησή μας, να αναγνωρίσει η Τουρκία -χωρίς καμιά διάθεση εκδίκησης- τις άδικες σφαγές και τον εκδιωγμό των παππούδων μας, από τις πατρογονικές τους εστίες.
Η εκδήλωση, καθιερώθηκε να γίνεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου μάλιστα πρόσφατα, στήθηκε και σχετικό μνημείο με φροντίδες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, των 300.000 ποντίων, ο κόσμος που μαζεύεται να τιμήσει τις ιστορικές μνήμες μας, ήταν πέρυσι, ..ούτε 1.000 άτομα, από τα οποία, αν αφαιρέσουμε τους μη πόντιους συνέλληνες, που μας τιμούν και τους κάθε λογείς επισήμους και καλεσμένους, μένουν ...500, ναι πεντακόσιοι πόντιοι, να τιμούν την ημέρα αυτή.
Αγαπητοί πατριώτες,
πρέπει να πούμε μερικές πικρές αλήθειες:
-Στα πανηγύρια των χωριών μας, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Κιλκίς, στη Βέροια, την Κοζάνη κ.λ.π. μαζεύονται πάνω από 1.000 άτομα.
-Σε ένα χορό ενός συλλόγου, στο ΜΙΘΡΙΟ, μαζεύονται 1.500 άτομα.
-Οπουδήποτε υπάρχει ..."τικ και κότσαρι", μαζευόμαστε κατά χιλιάδες και έχουμε την υπομονή και τη δύναμη, να χορεύουμε ασταμάτητα, για ..10 ώρες !
Μία φορά το χρόνο, το καθήκον μας καλεί.
Και από τις 300.000 των Ποντίων της Θεσσαλονίκης, έρχεστε οι 300 του Λεωνίδα.
Οι υπόλοιποι προτιμάτε, έναν ακόμη "καφέ", στους αμέτρητους, που έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα έχετε την ευκαιρία να πιείτε....
Μία φορά το χρόνο, εκεί που θα έπρεπε να μαζεύονται 300.000 άνθρωποι, μαζεύονται 300 !
Και καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει. Δεν έχει σημασία ο διαχωρισμός και η διχόνοια μεταξύ Π.Ο.Π.Σ. και Π.Ο.Ε. Έλληνες είμαστε, ίδιον της φυλής είναι αυτό, θα υπάρχει πάντα.
Δεν είναι δικαιολογία! Το ξέρετε πολύ καλά. Το ότι δεν έρχεται κάποιος από την Καλαμαριά, δεν είναι επειδή αναρωτιέται αν την εκδήλωση την κάνει η ΠΟΠΣ ή η ΠΟΕ αλλά επειδή βαριέται και προτιμά να πάει για καφέ στην Αρετσού.
Στα "ποντιακά" πηγαίνει μόνο όταν ακούγεται ο κεμεντζές.....Μας αξίζει όμως να είμαστε μόνο για τα πανηγύρια;
Μάλιστα, κάποιος πόντιος που του ζήτησα να έρθει στην εκδήλωση με ρώτησε: Ποιός τραγουδάει;
Ο ..Παρχαρίδης του απάντησα (συνωνυμία του Προέδρου της ΠΟΕ με γνωστό πόντιο καλλιτέχνη)
-Α, αν ήταν ο Στάθης ο Νικολαϊδης θα ερχόμουν.....
Αυτό κατάλαβαν οι Πόντιοι, από την ημέρα αυτή !
Τα λέω όλα αυτά με πίκρα, γιατί βλέπω αυτή την ώρα, στη δορυφορική, στα Τουρκικά κανάλια, εκατομμύρια Τούρκων, να συμμετέχουν στον αντι-εορτασμό, που καθιέρωσαν και βάφτισαν "Εορτή Μνήμης του Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού". Αντί να μαζευόμαστε εμείς να τιμήσουμε την 19η Μαίου, το κάνουν οι Τούρκοι..............
Παναγιώτης Δ.Παπαδόπουλος, Χοροδιδάσκαλος, Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από μια ακόμη ξεφτίλα.



Οι φωτογραφίες και το βιντεο, είναι συμπλήρωμα από το taxalia.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη