Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

14 Μαΐ 2009

Ποιοί είναι οι φίλοι του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη;

Ώρες αγωνίας περνούν οι υποψήφιοι για το Ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη. Ας θυμηθούμε από παλαιότερο ρεπορτάζ, ποιοί είναι οι φίλοι του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Καραμανλής έζησε έντονα την περίοδο που ήταν βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Εξαιρετικά κοινωνικός κι ευχάριστος, σε νεαρή ηλικία, κι εργένης, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε πολλές φιλίες, σχέσεις κι επαφές, αλλά και μία συγκεκριμένη παρέα. Οι «κολλητοί» του προέδρου -με τους οποίους έβγαινε σχεδόν κάθε βράδυ- ήταν τέσσερα πρόσωπα. Ο κ. Σταύρος Λαζαρίδης, ο κ. Τέλης Θωμόπουλος, ο κ. Βάκης Φραντζής και ο κ. Γιάννης Τουσιάκης.

Ο Λαζαρίδης είναι κουμπάρος του πρωθυπουργού, επιχειρηματίας στο παρελθόν (είχε έτοιμα ενδύματα) και πρώην πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Στενός φίλος του Κώστα Καραμανλή..., ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζεται από τους πάντες ως διακριτικός, εύχαρις και έμπιστος.

Ο Κώστας Καραμανλής δειπνεί πάντα στο σπίτι του Λαζαρίδη, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, το Σάββατο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Αυτή η παράδοση κρατάει πολλά χρόνια, πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός.

Εκεί, στο Πανόραμα, το δείπνο εξελίσσεται πολλές φορές σε γλέντι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, στο σπίτι του Λαζαρίδη ο Καραμανλής χαλαρώνει πραγματικά, από τις λίγες φορές που το δείχνει μπροστά σε κόσμο. Εκεί μάλιστα ο πρωθυπουργός χορεύει και το αγαπημένο του τραγούδι, το «Νυχτολούλουδο».

Τα τελευταία 5-6 χρόνια ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλή φιλική σχέση και με έναν ακόμη Σταύρο, τον πρόεδρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Χαλκιδικής «Σάνυ», τον κ. Σ. Ανδρεάδη. Ετσι, ο κ. Καραμανλής πριν δειπνήσει στον κ. Σ. Λαζαρίδη γευματίζει το συγκεκριμένο Σάββατο στο σπίτι του κ. Ανδρεάδη, επίσης στο Πανόραμα.

Ο κ. Τέλης Θωμόπουλος είναι ο άνθρωπος που έχει στεφανώσει το ζεύγος Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών. Επιχειρηματίας και πρόεδρος της Helexpo, είχε και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Οπως λένε όσοι τον ξέρουν καλά, είναι κοινωνικός και φαίνεται «δημοσιοσχεσίτης», όμως στην πραγματικότητα είναι «κλειστός χαρακτήρας». Θεωρείται άνθρωπος εμπιστοσύνης, δύσκολα του «ξεφεύγουν λόγια» για τον Κώστα Καραμανλή. Στο παρελθόν ήταν γλεντζές, τώρα πια όχι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Βάκης Φραντζής, ήταν και είναι φίλος του πρωθυπουργού. Απολύτως «κλειστός χαρακτήρας», έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κώστα Καραμανλή εδώ και χρόνια.

Οπως λένε οι Θεσσαλονικείς, έχει φέρει εις πέρας δύσκολες δουλειές στη συμπρωτεύουσα, υπό την έννοια ότι πολλές φορές «προσωπικοί λογαριασμοί» παραγόντων και παραγοντίσκων στην πόλη λίγο έλειψε να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.

Η πλέον, όμως, ειδική περίπτωση είναι ο κ. Γιάννης Τουσιάκης. Συνδικαλιστής του ΟΤΕ στο παρελθόν, θεωρείτο ο πλέον «κολλητός» του πρωθυπουργού.

Στο πλευρό του τα δύσκολα χρόνια, άνθρωπος που όπως παραδέχονται όσοι τον γνωρίζουν ήξερε να κερδίζει τις παρέες. Βεβαίως, του καταλογίζουν ότι αρκετές φορές -σε κύκλους επωνύμων φίλων του Καραμανλή- ήταν ομιλητικός σε βαθμό που υπερέβαινε τα εσκαμμένα, «προκαλούσε» εν ολίγοις. Σε συγκέντρωση του πρωθυπουργού στο «Κάπιτολ» υπέστη καρδιακό επεισόδιο, το οποίο -ευτυχώς- ξεπέρασε. Μετά την εκλογή του Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ., ο Γιάννης Τουσιάκης τον ακολούθησε στην Αθήνα, από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Τα στέκια
Η παρέα της Θεσσαλονίκης είχε τα δικά της στέκια. Αρχικώς, συνήθιζαν να επισκέπτονται το γραφείο και σπίτι του Κώστα Καραμανλή, πίσω από τη Μητρόπολη στην οδό Βογατσικού. Εκεί, εκτός της πολιτικής συζητήσεως, η παρέα καθόριζε και το πρόγραμμά της. Ο Καραμανλής και οι φίλοι του ήταν τακτικότατοι επισκέπτες στο «Ολύμπιον», όπως θυμούνται οι Θεσσαλονικείς. Για ποτό, χαλάρωση και κουβέντα συνήθιζε να πηγαίνει στο bar «Ιπανέμα» στη Βασιλίσσης Ολγας, καθώς και στο «Κεντρικόν», το οποίο ήταν παλιός κινηματογράφος.

Ο πρωθυπουργός δεν σύχναζε καθόλου στα μέρη που χαρακτηρίζονται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπως το «Ντορέ» και τα πέριξ αυτού. Οι επιλογές για φαγητό ήταν αρκετές. Ομως, κατά βάση, ο Καραμανλής και η παρέα του επέλεγαν την «Καμμένη γωνιά» και το «Τίφανυ’ς», εκτός εάν είχαν διάθεση για ψάρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις γευμάτιζαν στο «Αρχιπέλαγος», ενώ στη Νέα Κρήνη πήγαιναν για πολύ συγκεκριμένο λόγο: για γαρίδες!

Παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι λάτρης της ελληνικής μουσικής, και ειδικά του ρεμπέτικου, δεν σύχναζε μεταμεσονύχτιες ώρες στα μπουζούκια της πόλης. Τα απέφευγε ενσυνείδητα, όπως και στην Αθήνα λίγο αργότερα.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη συναντάται με τους φίλους του και συχνά νοσταλγούν τις παλιές καλές στιγμές. Η παρέα της Θεσσαλονίκης όμως έχει πλέον άλλες υποχρεώσεις. Εξάλλου, ο Κώστας Καραμανλής είναι πατέρας και τα δίδυμα μεγαλώνουν σιγά σιγά…


Ρεπορτάζ από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της 5-1-2008
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη