23 Ιουν 2009

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό;

Οι διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιος Βασιλάκης και της FYROM Ζόραν Γιόλεφσκι, συναντήθηκαν χθες στη Γενεύη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού δικηγόρου, διαμεσολαβητή Mathew Nimetz, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το όνομα της FYROM.

Ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το ζήτημα Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι ο κύριος σκοπός της συνάντησης, ήταν η προετοιμασία των προσεχών συναντήσεων, που θα έχει με τις δύο πλευρές, στα Σκόπια, στις 6 και 7 Ιουλίου και στην Αθήνα στις 7, 8 και 9 Ιουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ.Νίμιτς είπε ότι δεν προσκόμισε καμιά νέα πρόταση, αλλά πίεσε πολύ έντονα για μερικά ζητήματα που μπλοκάρουν τη διαδικασία.

"Αισθάνομαι ότι είναι ώρα να σπρώξουμε την υπόθεση προς τα μπρος, όσο πιό γρήγορα μπορούμε κι αυτός είναι ο σκοπός της μετάβασής μου στην περιοχή, για να "δοκιμάσω τα νερά" (to test the waters)", είπε.

Ο διαμεσολαβητής, έθεσε σε προηγούμενες διαδικασίες, πληθώρα εναλλακτικών ονομάτων, αλλά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, παραμένουν πολύ μακριά, από ένα κοινά αποδεκτό όνομα για τη FYROM.

Τα επίσημα Σκόπια διεμήνυσαν ότι τάσσονται υπέρ ενός «λογικού» όπως τον αποκαλούν συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, ο οποίος όμως δεν θα θίξει το αποκαλούμενο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας και δεν θα οδηγήσει στην αλλαγή του Συντάγματος.

Με απλά λόγια: πλήρες αδιέξοδο και πάλι.

Εν τω μεταξύ, στα Σκοπιανά Μ.Μ.Ε. υπάρχει η είδηση ότι η κ.Μπακογιάννη θα συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον Σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της συνόδου του Ο.Α.Σ.Ε. το προσεχές Σάββατο 27 Ιουνίου, στην Κέρκυρα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της FYROM Νίκολα Γκρούεσκι, επιμένοντας στη σκληρή υπερεθνικιστική και άκρως αντιπαραγωγική γραμμή που χάραξε, δήλωσε το Σάββατο, "δεν είμαστε Σλάβοι, δεν είμαστε αρχαίοι, είμαστε Μακεδόνες".

(Asked to comment a thesis presented by archaeologist Pasko Kuzman, who said that Macedonia could lose the name unless it was proven that Macedonians were direct descendants of ancient Macedonians, Gruevski stated: "We are Macedonians; we are neither ancient, nor Slavic, we have our own state with a Constitution, nation and name".)
taxalia/23-6-2009
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη