30 Ιουν 2009

Δημήτρης Κρεμαστινός: Οι κίνδυνοι του καπνίσματος


Οι κίνδυνοι του καπνίσματος
του Δημήτρη Κρεμαστινού
Στους κινδύνους που κρύβει το κάπνισμα για τον ανθρώπινο οργανισμό αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Υγείας και καθηγητής καρδιολογίας, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ροδίων, με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι το μέτρο της απαγόρευσης καπνίσματος πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μας και τόνισε ότι οι Έλληνες κατέχουν παγκόσμια πρωτιά στο κάπνισμα.
"Η σημερινή ομιλία απευθύνεται σε όλη την κοινωνία που πρέπει να... συνειδητοποιήσει και να καταλάβει πώς πρέπει να αντιδράσει στα μέτρα της απαγόρευσης του καπνίσματος. Βρίσκομαι εδώ για να πω τι κακό κάνει στην καρδιά και ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Υγείας πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι μας", δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.
Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, 5 εκατομμύρια πολιτών παγκοσμίως χάνονται σε ετήσια βάση από το κάπνισμα.
Ο καθηγητής καρδιολογίας ανέφερε ότι Σύμφωνα με μελέτες, 166 άτομα από 100.000 ανθρώπους που είναι παθητικοί καπνιστές πεθαίνουν ετησίως ανά τον κόσμο. Στις χώρες στις οποίες ισχύουν μέτρα απαγόρευσης καπνίσματος, οι θάνατοι δεν είναι τόσο υψηλοί.
"Τα μέτρα απαγόρευσης καπνίσματος δεν εφαρμόζονται για να τιμωρήσουν τον καπνιστή, αλλά για να τον διδάξουν. Ο καπνιστής στις χώρες που εφαρμόζεται η απαγόρευση θα ταλαιπωρηθεί. Θα περάσει έτσι ένα μήνυμα της προστασίας του μη καπνιστού. Αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για την εκπαίδευση της κοινωνίας. Επιπλέον, σε καμία χώρα που εφαρμόζονται τα μέτρα δεν έχει καταστραφεί η οικονομία. Αυτά που ακούγονται είναι δικαιολογίες", τόνισε ο καθηγητής καρδιολογίας.
Στην έλλειψη του αιμοδυναμικού εργγαστηρίου αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξή του στη Ρόδο είναι αναγκαία. "Είναι απαράδεκτο για τη Ρόδο να μη διαθέτει την υποδομή την οποία διαθέτει η Χίος και η Καλαμάτα για να μπορούν να σώζονται οι άνθρωποι. Είναι αδιανόητο να μην διαθέτει η Ρόδος αιμοδυναμικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αντιμετώπιση του εμφράγματος.
Είναι εξακριβωμένο, ότι ο μισός πληθυσμός της Ρόδου και πανελλαδικά θα πεθάνει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εάν δεν έχουμε στη Ρόδο ένα σύστημα για να δίνουμε ζωή σε αυτούς που τη χάνουν, τι άλλο πολυτιμότερο έχει να προσφέρει αυτός ο τόπος.
Εάν στην πρώτη μισή ώρα γίνει η απόφραξη της αρτηρίας, μπορεί να μην πάθει βλάβη η καρδιά του ασθενούς. Απευθύνθηκα στον Νομάρχη και το Δήμαρχο από τους οποίους ζήτησα να ηγηθούν μίας προσπάθειας να αγοραστεί ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο. Εμείς στην Αθήνα θα αναλάβουμε να εκπαδεύσουμε τους συναδέλφους που θα το πλαισιώσουν", δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη