9 Ιουν 2009

Νικήτρια με ισχυρή… αυτοδυναμία η αποχή!

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Νικήτρια με ισχυρή… αυτοδυναμία η αποχή!
Του Γιάννη Η. Κάκανου
www.yanniskakanos.gr
Κεραυνός εν αιθρία για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας το υψηλό ποσοστό της αποχής, αυτής της προειδοποιητικής ειρηνικής επανάσταση που έφερε... πολιτικό σεισμό!
Τώρα, αν κόμματα και πολιτικοί δεν καταλάβουν το…τράνταγμα και επιμείνουν στη διατήρηση του αναχρονισμού, της γραφειοκρατίας, του πολύχρονου κοινοβουλευτισμού, του ρουσφετιού, του κομματικού φανατισμού και των ίδιων τύπων εκλογικών συστημάτων, στις επόμενες εκλογές, θα υποστούν ακόμα χειρότερα. Με την ευκαιρία, όμως, αυτή... επανερχόμαστε σε παλαιότερα άρθρα και προτάσεις που προσφέρουν διέξοδο από το σκοτεινό τούνελ του πολιτικού κατεστημένου…
Μ’ ένα μεικτό εκλογικό σύστημα ομαλοποιείται η χώρα…
Ο φανατισμός των ψηφοφόρων στα κόμματα αποδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο διχαστικός για την Ελλάδα. Τι άλλο, άραγε, περιμένουν η κυβέρνηση και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων για ν’ αποτρέψουν αυτή την κατάσταση;
Κι ενώ προκλήθηκε, κυρίως από την πολιτική της κυβέρνησης, εν τούτοις, ο εκλογομάγειράς της επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μ’ έναν άλλο, «συγγενικό» του ισχύοντος, ο οποίος θα επιφέρει την κομματική αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό. Σε πρόσφατο άρθρο μας προτείναμε την ανάγκη προεκλογικής συνεργασίας με συμμετοχή στα «κομματικά» ψηφοδέλτια και ανεξάρτητων υποψήφιων. Επιμένουμε στην άποψη αυτή, ως αναγκαία λύση για απόκτηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, ακόμα και με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία. Οι κοινωνίες πρέπει να είναι μονιασμένες κάτι που δεν συμβαίνει, εξαιτίας του άκρατου κομματισμού. Το ποσοστό του «κανένα» εξασφαλίζει την αυτοδυναμία!
Γιατί, λοιπόν, να οδηγηθεί η χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο από τις αναμφισβήτητα αναμενόμενες επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις;
Πριν από δύο χρόνια είχαμε προτείνει δημόσια, την ανάγκη καθιέρωσης, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, υποψήφιων ανεξάρτητων βουλευτών. Η πρότασή μας μεταβιβάστηκε σε όλα τα κόμματα, στη Βουλή και συζητήθηκε θετικά στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2006. Από εκεί και μετά «σιωπή». Για αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας... τη συγκεκριμένη πρόταση για την οποία, έλαβε γνώση και η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, απάντησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Αθήνα 5 Δεκεμβρίου 2006
Αρ. Πρωτ. 66926
ΘΕΜΑ: «Εκλογικό σύστημα».
Σχετ.: Το από 24.11.2006 ηλεκτρονικό μήνυμά σας.
Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση θεσμικών ή διαδικαστικών τροποποιήσεων, θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν οι επί μέρους προτάσεις”.


Χανιά 24 Νοεμβρίου 2006

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΝΤΑΥΘΑ
Θέμα: Ένα προτεινόμενο μεικτό καινοτόμο εκλογικό σύστημα.
Κύριε Πρόεδρε,
Στην ηλικία των 50 ετών που είμαι σήμερα και έχοντας υπηρετήσει τα 25 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ., απόκτησα μια εμπειρία γύρω από το κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας, που με κάνει να πιστεύω ότι: Η Ελλάδα, χρειάζεται ένα μεικτό εκλογικό σύστημα, όχι απαραίτητα να είναι αντιγραφή ενός άλλου εκλογικού συστήματος από άλλη χώρα…
Για το σκοπό τούτο, καταθέτω την παρακάτω πρόταση - αίτημα για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το σύστημα που προτείνω είναι πολυσταυρικό με υποχρεωτική ψήφο στο κόμμα, και ακόμα, προαιρετική ψήφο σε άλλον ή άλλους υποψήφιους βουλευτές εκτός του συνδυασμού της αρεσκείας του ψηφοφόρου. Επίσης, να υπάρχουν και ψηφοδέλτια με ανεξάρτητους υποψήφιους σε κάθε νομό.
Για το Νομό μας αναφέρω τα εξής:
α) Ο ψηφοφόρος να έχει το δικαίωμα να βάλει τρεις σταυρούς σε υποψήφιους βουλευτές και έναν υποχρεωτικό σταυρό, στο κόμμα ή τον συνδυασμό της αρεσκείας του.
β) Ο ψηφοφόρος να έχει προαιρετικά το δικαίωμα να ψηφίσει ταυτόχρονα και άλλον ή άλλους βουλευτές από άλλο ή άλλα κόμματα ή ανεξάρτητους υποψήφιους.
γ) Στο ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων υποψήφιων βουλευτών, να συμμετέχουν όσοι και στα κομματικά ψηφοδέλτια. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων, ενδέχεται, να είναι πολύ μεγαλύτερος, μετά τις δηλώσεις συμμετοχής τους, να ορίζονται προκριματικές εκλογές κατά Νομό, με εκλέκτορες τα μέλη των Νομαρχιακών Συμβουλίων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη σειρά των αποτελεσμάτων, θα συμμετέχουν όσοι και στ' αντίστοιχα κομματικά ψηφοδέλτια.
Με την παραπάνω πρόταση για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, αφ’ ενός θα μειωθεί το ιδιαίτερα ανησυχητικό υψηλό ποσοστό της αποχής και αφ’ ετέρου, η ένταση στις κοινωνίες κατά τις προεκλογικές περιόδους. Τα κράτη μεγαλουργούν όταν ο λαός τους είναι αγαπημένος.
Με εκτίμηση
Γιάννης Η. Κάκανος




Ομιλία Γιάννη Κάκανου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 19/12/2006
Αξιότιμοι…
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα ν' αναφερθώ λεπτομερώς στη σκέψη μου για το εκλογικό σύστημα που εκπόνησα, με σκοπό, να συνδράμω στη συμφιλίωση των κοινωνιών που τόσο ανάγκη την έχουν. Είναι γνωστό σε όλους μας τι συμβαίνει στις κοινωνίες κατά τις προεκλογικές περιόδους, αλλά και μετέπειτα τις πιο πολλές φορές. Δεν θα αναφερθώ σε περιπτώσεις, δεν χρειάζεται, γι' αυτό προχωρώ αμέσως στην πρότασή μου, η οποία σας διανεμήθηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Πιστεύω να την έχετε μελετήσει.
Το εκλογικό σύστημα, λοιπόν, που προτείνω είναι μεικτό, δεν έχει εφαρμογή σε καμία χώρα και αν ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, θα είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα μας και το λαό της. Είναι πολυσταυρικό με ξεχωριστή ψήφο στο κόμμα της αρεσκείας καθενός και προαιρετική ψήφο σε άλλο ή άλλους υποψήφιους, πέραν των υποψηφίων του συνδυασμού τους. Ακόμα, να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με ανεξάρτητους υποψήφιους. Αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο και για την Tοπική Aυτοδιοίκηση, αλλά και για κάθε φύσεως εκλογικές αναμετρήσεις με διάφορους συνδυασμούς. Ας σκεφτούμε για λίγο, τι έκτροπα συμβαίνουν στις πόλεις και στις μικρές κοινωνίες των χωριών μας, λόγω του κομματισμού, αιτία που έχει κάνει χιλιάδες ανθρώπους ν' αηδιάζουν και μόνο στην ιδέα των εκλογών. Γι’ αυτό και συμβαίνει να είναι κάθε φορά τόσο υψηλό το ποσοστό της αποχής, των λευκών και των άκυρων.
Σύμφωνα όμως με το άρθρο 1 του Συντάγματος, το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία και έχει ως θεμέλιό της τη λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή όλες οι εξουσίες της να πηγάζουν από το λαό, να υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και να ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι πρόσφατες εκλογές έδωσαν ένα ακόμα μήνυμα…
Επιτέλους να εκλείψει η ισχύουσα παράγραφος του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να διορίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσωπα εκτός Κοινοβουλίου…

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Καλές γιορτές και καλή χρονιά να είναι το 2007.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περισσότερα άρθρα για την πολιτική, όπως και ρεπορτάζ από το νομό Χανίων και όχι μόνο, μπορείτε να διαβάσετε αν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: www.yanniskakanos.gr