16 Ιουν 2009

ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ

Προχωρήστε πολύ πιο γρήγορα..
Θέλω άμεσα αποτελέσματα.
Πατήστε γκάζι.


Κώστας Καραμανλής
στους υπουργούς του, στην Κυβενρητικής Επιτροπή, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2009

Με βάση την ανωτέρω προτροπή του πρωθυπουργού φαίνεται ότι κάποιοι... από τους υπουργούς του αποφάσισαν να πορευτούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην φυσική απόληξη μια τέτοιας παραβατικής οδικής πορείας, κατευθείαν… στον γκρεμό.

Μια τυπική περίπτωση ξέφρενης πορείας προς τον εκτροχιασμό αποτελεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να αναδιαρθρώσει εν μέσω, ή επ΄ ευκαιρία, της επερχόμενης θερινής ραστώνης, τον ερευνητικό ιστό της χώρας, ακολουθώντας τις υποδείξεις τις οίδε ποίας αδιαφανούς ολιγομελούς καμαρίλιας ή παρέας διαδρομιστών των υπουργικών προθαλάμων. «Εν κρυπτώ και παραβύστω», ερήμην των ερευνητών, χωρίς τις προαπαιτούμενες διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και με περισσή αλαζονεία και «πραξικοπηματική» νοοτροπία, αποφάσισαν την διάλυση, συγχώνευση, ή μετάλλαξη των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων ή και την μετατροπή μερικών εξ αυτών, από «δημάρχους» σε «κλητήρες».

Μέσα στο προκαλούμενο – και προκλητικό – «σουρεαλιστικό αλαλούμ», κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το οποίο κατ΄ αυτούς, αντί πλέον να μελετά τα άστρα θα πρέπει να ασχολείται «μονοθεματικά» με την μελέτη των Κλιματικών Αλλαγών, του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Καταστροφών. Ίσως γιατί κάποιοι από τους σοφούς αυτούς «συμβουλάτορες» νοιώθουν πως ο καιρός τους είναι κακός, πως έχουν αρκούντως ρυπάνει το περιβάλλον, και πως οι ίδιοι αποτελούν πλέον μια φυσική καταστροφή που θα πρέπει να αποτιμηθεί σε γαλαξιακό επίπεδο.

Τι άλλο να πει κανείς; Ο Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο. SOS... Το σκάφος της λογικής βυθίζεται...

Καθηγητής Χρήστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Πρόεδρος
Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη