6 Ιουν 2009

Προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση

Σε πείσμα της σκανδαλολογίας των ημερών και της στείρας αντιπαράθεσης των κομμάτων , καταθέτω τις προτάσεις μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση:

1. Κατάργηση των περιφερειών και κατ’ επέκταση του θεσμού του περιφερειάρχη (που είναι δοτό πρόσωπο) και δημιουργία των αντίστοιχων υπερνομαρχιών με ανάλογες αρμοδιότητες και εκλεγμένους Νομάρχες από το λαό.
2. Εφαρμογή μεικτού συστήματος στις δημοτικές εκλογές, όπου οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που... ψηφίζεται από τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί. Στόχος είναι ...

να εκλέγονται οι άξιοι κάθε παράταξης και από αυτούς να εκλέγεται τελικά ο Δήμαρχος, ο οποίος θα έχει κατά συνέπεια ισχυρό εσωτερικό έλεγχο των πράξεων και ενεργειών του.
3. Κατάργηση της απλής αναλογικής και επομένως της δεύτερης εκλογικής Κυριακής, η οποία με βάση το νέο σύστημα δε θα είναι απαραίτητη.
4. Εφαρμογή θητείας δύο (2) το πολύ τετραετιών τόσο για τους δημοτικούς συμβούλους, όσο και για τους Δημάρχους και τους Νομάρχες.
5. Οι υποψήφιοι του κάθε συνδυασμού θα πρέπει να είναι δημότες του δήμου ή κάτοικοι στη νομαρχία αντίστοιχα που βάζουν υποψηφιότητα για τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια, προκειμένου να έχουν πραγματική εικόνα για τα προβλήματα της περιοχής τους.
6. Απαγόρευση σε συγγενείς πρώτου βαθμού να συμμετέχουν σε προμήθειες των Δήμων ή των Νομαρχιών όπου έχει εκλεγεί το συγγενικό τους πρόσωπο.
7. Δημιουργία εφετείων σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους όπου θα δίνεται η δυνατότητα εκδίκασης είτε αστικών-διοικητικών είτε ποινικών υποθέσεων και σε όμορους νομούς όταν το τοπικό δικαστήριο αντιμετωπίζει μεγάλο φόρτο εργασίας.
8. Δημιουργία παραρτήματος του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας στη Θεσσαλονίκη.
9. Ανακατανομή των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλους τους νομούς, με περιορισμό των τμημάτων τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου και διατροφής για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουν εκτός του τόπου διαμονής τους και οι οποίοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ κλιμακωτά.
10. Αύξηση του αριθμού των ΙΕΚ εκτός των νομών Αττικής Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, όπου θα υπάρξει υποχρέωση των δήμων για κάλυψη του κόστους στέγασης και λειτουργίας τους πλην της μισθοδοσία των εκπαιδευτικών.
11. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Δήμων και των Νομαρχιών μέχρι το απόγευμα, με δυνατότητα επιλογής του ωραρίου εργασίας (πρωινό ή απογευματινό) από τους εργαζόμενους.
12. Ενίσχυση των κέντρων υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Στα νοσοκομεία θα πρέπει να καταφεύγουν μόνο τα περιστατικά που πραγματικά χρίζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης.
13. Δημιουργία νοσοκομείου παίδων σε κάθε πρωτεύουσα περιφέρειας.
14. Κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας η οποία ούτως ή άλλως κόβει μόνο κλήσεις και ένταξη του προσωπικού μετά από εκπαίδευση στην αστυνομία, ώστε να προσφέρει τελικά ουσιαστικό έργο
15. Δημιουργία ενός αστυνομικού τμήματος αναφοράς σε κάθε πόλη με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, που θα δέχεται και θα εξυπηρετεί όλες τις κλήσεις που αφορούν περιστατικά μικρής σημασίας όπως η παραβίαση ωραρίου, τα σκουπίδια, μικροπαραβάσεις του ΚΟΚ κλπ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δε θα απασχολούνται οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις για τέτοιου είδους ζητήματα και θα είναι διαθέσιμες άμεσα για τα σοβαρά περιστατικά.
16. Ένταξη όλων των δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου (βλ. οικονομικές μου προτάσεις)
17. Επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με κρατική επιδότηση. Στόχος είναι να φτάσει το Internet σε κάθε γωνιά της χώρας, όσο δυσπρόσιτη και αν είναι. Το μέτρο θα ξεκινήσει εφαρμογή από τα πλέον δυσπρόσιτα σημεία.
18. Εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
19. Δημιουργία σε κάθε απομακρυσμένο χωριό ενός σημείου όπου θα υπάρχει πλήρης εξοπλισμός με Η/Υ, ευρυζωνική σύνδεση, κάμερα κλπ. προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία με τον κυβερνοχώρο. Το πλήθος των Η/Υ θα εξαρτάται από τον πληθυσμό ενώ ο χώρος που θα στεγαστεί η αίθουσα Η/Υ θα είναι το κοινοτικό κατάστημα ή όπου αλλού είναι εφικτό.
20. Δημιουργία τριών ζωνών παραμεθόριων περιοχών
Α' ζώνη: για περιοχές μέχρι 5.000 κατοίκους
Β' ζώνη: για περιοχές από 5.000 μέχρι 10.000 κατοίκους
Γ' ζώνη: για περιοχές από 10.00 μέχρι 20.000 κατοίκους
Μείωση του Φ.Π.Α σε 9%, 12% και 15% αντίστοιχα.
21. Ένταξη των παραμεθόριων περιοχών σε αναπτυξιακό νόμο που θα επιδοτεί τις επενδύσεις σε ποσοστό 60%, 40% και 20% αντίστοιχα με τη ζώνη ένταξης
22. Ο προσδιορισμός του κόστους της επένδυσης θα πραγματοποιείται από Εθνική Επιτροπή Επενδύσεων (ΕΕΕ), που θα συσταθεί γι' αυτό το λόγο, προκειμένου να εξαλειφθεί το καρκίνωμα των υπερτιμολογήσεων που γίνονται στις επιδοτούμενες επενδύσεις
23. Τριετής απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις για όλες τις νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν, μετά τον τρίτο χρόνο λειτουργίας τους, προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητά τους.
24. Για τα θέματα υγείας έχω ήδη αναφερθεί στις προτάσεις μου για την Υγεία
25. Για τα θέματα ασφάλειας έχω ήδη αναφερθεί στις προτάσεις μου για τη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια.
Η αναμόρφωση του Θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το «ζωντάνεμα» της υπαίθρου, απαιτούν αναλυτικό σχεδιασμό και συντονισμένες δράσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μας ενδιαφέρει η επιβίωση της υπαίθρου και η λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ του πολίτη.

http://politikiprotasi.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη