2 Ιουν 2009

Οι μανδαρίνοι των πολιτικών γραφείων

Στην υπόθεση με το έγγραφο του ΥΠΕΞ είναι προφανές ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Είναι αδιανόητο το γραφείο ενός Υπουργού και μάλιστα πρώτης γραμμής όπως είναι το Υπουργείο Εξωτερικών να...
λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο.
Το πρόβλημα με τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα βουλευτικά και τα υπουργικά γραφεία είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι νομίζουμε.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι περίφημοι συνεργάτες των βουλευτών και των Υπουργών;
Συνήθως είναι τα άτομα που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες του "χαμάλη" στην προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών. Το βασικό εφόδιο που έχουν είναι η χωρίς αντίρρηση υποταγή στο πρόσωπο "κύρους".
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για άτομα χαμηλής μόρφωσης, χωρίς ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία και γνώσεις, που είναι ικανά να διεκπεραιώνουν την καθημερινή ρουτίνα με τα τηλέφωνα, το πρόγραμμα των επισκέψεων κλπ. του πολιτικού, αλλά μέχρι εκεί.
Τα άτομα αυτά, λόγω της θέσης τους και του κόμπλεξ που κουβαλάνε, έχουν καβαλήσει το καλάμι και συμπεριφέρονται ως χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.
Διαθέτουν μία έπαρση και ένα τουπέ, που δεν συνάδει με τη θέση και το ρόλο τους. Λόγω της αδυναμίας που έχουν να σταθούν ως αυτόνομες προσωπικότητες, προσπαθούν να οικειοποιηθούν λίγη από την αίγλη(!) των πολιτικών που υπηρετούν.
Το χειρότερο όμως είναι όταν αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν τα διάφορα αιτήματα, τις επιστολές, τα ΕΓΓΡΑΦΑ και τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο βουλευτής ή ο Υπουργός. Με δεδομένο ότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, τις περισσότερες φορές κάνουν λάθος αξιολόγηση εκθέτοντας τον πολιτικό ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει καν το ζήτημα.
Φυσικά όταν το ζήτημα είναι σοβαρό, όπως στην περίπτωση του ΥΠΕΞ, το θέμα γίνεται γνωστό ότνα σκάσει η βόμβα. Τότε βέβαια είναι αργά.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μένει με την εντύπωση ότι ο πολιτικός απλά τον έγραψε, ενώ επί της ουσίας ο πολιτικός δεν έχει ιδέα για το θέμα.
Για όλη αυτή την κατάσταση την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα πολιτικά πρόσωπα γιατί ΑΥΤΑ είναι που κάνουν τις επιλογές των συνεργατών τους. Οι συνεργάτες όταν είναι χαμηλών προδιαγραφών δεν ευθύνονται. Τόσο μπορούν τόσο κάνουν. Οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη και ΟΦΕΙΛΟΥΝ να την αναλαμβάνουν.
Θα μπορούσα να αναφέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις για συνεργάτες πολιτικών αλλά δε θα το κάνω αυτή τη στιγμή.
ΚΑΛΩ και ΠΡΟΚΑΛΩ τα βουλευτικά γραφεία να δώσουν στη δημοσιότητα το βιογραφικό σημείωμα όσων στελεχώνουν τα γραφεία τους. Όλων όμως. Και των εμφανών και των αφανών. Αν τολμάνε βέβαια.
http://politikiprotasi.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη