28 Ιουλ 2009

3η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης


Με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελου Καπετανάκη και του επιστημονικού επιτελείου της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Αυγούστου στην Κάνδανο Χανίων, η 3η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης με θέμα τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού. Στην προσπάθεια καταγραφής, διάσωσης και... ανάδειξης των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης συμμετέχουν τώρα 40 πολιτιστικοί σύλλογοι και από τους τέσσερις νομούς, πολλοί εκ των οποίων θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση της Κυριακής και άλλοι θα στείλουν χαιρετισμό.

Την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, έχει ευλογήσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων τον περασμένο Απρίλιο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στην προσπάθεια η οποία συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής και της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. Στην εκκλησιαστική και τη μοναστηριακή περιουσία άλλωστε υπάρχουν πολλά αρχαία ελαιόδεντρα.

Στην προσπάθεια τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν τη επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης και μάλιστα σε εθελοντική βάση. Στη συνάντηση εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων στις 2 Αυγούστου θα μετέχουν ακόμα ο διευθυντής της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Λυδάκης και ο καθηγητής δενδροκομίας Σπύρος Λιονάκης.

Επίσης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι προγραμματίζουν τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη, υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανώλη Τσελεντάκη. Το ντοκιμαντέρ το οποίο προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010, θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θα διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους, με στόχο να αναδειχθούν σε διεθνές επίπεδο τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης.

Ήδη, ο διεθνής Τύπος έχει προβάλει με εκτενή ρεπορτάζ του την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη δύο συναντήσεις στο Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνης (17 Μαΐου) και στη Βιάννο Ηρακλείου (5 Ιουλίου).

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων θα συναντηθούν στις 11 το πρωί της Κυριακής στην Καλλιθέα Κακοδικίου Κανδάνου. Στη συνέχεια θα πάνε σε αρχαία ελαιόδεντρα της περιοχής. Στις 12.30 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων σε αίθουσα του Δημαρχείου Κανδάνου, την οποία ευγενώς παραχώρησε η Δημοτική Αρχή.


------------------------------------------------------------------------------

(Για δημοσιογράφους: Τηλέφωνο επικοινωνίας 6946 640869)

Photo: Γιάννης Κάκανος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη