15 Ιουλ 2009

Βασιλικός: βότανο με πολλαπλές ωφέλειες


«Το άρωμα του βασιλικού κάνει καλό στην καρδιά - διώχνει τη στενοχώρια που οφείλεται στη μελαγχολία και κάνει τον άνθρωπο χαρούμενο και ευτυχισμένο.»

John Gerard, 'Αγγλος αποθηκάριος του 16ου αι.

Παράλληλα με το να αρωματίζετε τα ποτά σας με το πιο υπέροχο βότανο, ο γλυκός βασιλικός θα σας προσφέρει ένα τονωτικό του νευρικού συστήματος, ένα αντισηπτικό για το κρύωμα και τη γρίπη και ένα χαλαρωτικό για το στομάχι. Ο βασιλικός ηρεμεί τα νεύρα, μειώνει την ένταση, καθαρίζει και τονώνει το μυαλό και φτιάχνει τη διάθεση. Προσφέρει ενέργεια όταν είστε.. κουρασμένοι και ηρεμία όταν έχετε υπερένταση και ανησυχία. Καταπραΰνει πλήθος συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, όπως ο πονοκέφαλος, οι νευρόπονοι και οι πεπτικές διαταραχές.

Σε ζεστές σούπες και αφεψήματα, ο βασιλικός καταπολεμά τη ρινική καταρροή και τη συγκέντρωση βλέννας στους πνεύμονες, ανακουφίζει τον πυρετό, το κρύωμα και το βήχα. Επίσης, βοηθά τον οργανισμό στη μάχη κατά των λοιμώξεων.




Ο βασιλικός κατάγεται από την Ινδία και φυτεύεται παραδοσιακά κοντά στα σπίτια και στα πρεβάζια των παραθύρων για να καθαρίζει τον αέρα, και θεωρείται πολύτιμος επειδή καθαρίζει το μυαλό και ευφραίνει την καρδιά. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο βασιλικός έχει μεγάλη αξία λόγω της ικανότητα του να προστατεύει από τις ασθένειες και οι δυναμωτικές του ιδιότητες σχετίστηκαν με την ενθάρρυνση στις δύσκολες στιγμές. Οι Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν ως ηρεμιστικό και οι Έλληνες τον κουβαλούν επάνω τους για να έχουν καλό ταξίδι.

Ο βασιλικός είναι νοστιμότατος στις σούπες με ντομάτα και στους χυμούς ή ως προσθήκη στις σούπες λαχανικών και τα ζεστά εγχύματα. Οι πράσινες ποικιλίες, όπως ο σγουρός (με μικρά φύλλα) και ο πλατύφυλλος, έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τις ιώδεις και είναι κατάλληλες για τις ίδιες χρήσεις. Ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά στη γεύση από την ποικιλία «Ocimum sanctum» και την Ινδική ποικιλία «Ocimum gratissimum». Ο φρέσκος βασιλικός είναι πολύ καλύτερος και ωφέλιμος επειδή ο ξερός χάνει πολλές από τις ιδιότητες του καθώς και την λεπτή πιπεράτη γεύση, για την οποία είναι τόσο αγαπητός.

Θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού

•Ωφέλιμο αποσυμφορητικό για το κρύωμα, την καταρροή και την ιγμορίτιδα.

•Αποτελεσματικό αποχρεμπτικό για το βήχα και ηρεμιστικό των πνευμόνων για τη διφθερίτιδα και το άσθμα.

•Βελτιωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αντισηπτικό που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των εντερικών παρασίτων.

•Νευροτονωτικό που δυναμώνει τα νεύρα, ανακουφίζει την κατάθλιψη και την ανησυχία, βελτιώνει τη συγκέντρωση και οξύνει τη μνήμη.

•Ωφέλιμο παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τους πόνους της πλάτης, τους τεντωμένους μύες και τους ρευματισμούς.

•Χαλαρωτικό για το στομάχι που διευκολύνει την πέψη, ανακουφίζει από τα αέρια, τον τυμπανισμό, τις κράμπες, τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Επιμέλεια: Ανδρέας Καλογερόπουλος

ΠΗΓΗ: healing drinks - Anne McIntyre
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη